Spomen zbirka Pavla Beljanskog

Čudesna Srbija

OČI PUNE
LEPOTE

Spomen-zbirka diplomate Pavla Beljanskog predstavlja legat jednog od najvećih kolekcionara u Srbiji. Od 1957.godine umetnička dela, čijem je sakupljanju Beljanski posvetio čitav život, izložena su u Novom Sadu, u atraktivnoj, namenski projektovanoj zgradi. Zbirku sačinjavaju slike, skulpture i crteži najznačajnijih srpskih umetnika prve polovine 20.veka među kojima su Nadežda Petrović, Sava Šumanović, Kosta Hakman, Petar Dobrović, Zora Petrović, Risto Stijović, Sreten Stojanović, Marko Čelebonović, Jovan Bijelić, Ivan Tabaković, Milan Konjović, Petar Lubarda, Ivan Radović, Nedeljko Gvozdenović, Bogdan Šuput i drugi.

Posebno je zanimljiva priča o izloženoj slici Vlaha Bukovca “Velika Iza”. Sliku je 1965.godine poklonio Pavle Beljanski sa ciljem da bude izlagana širom zemlje i sveta i da se od prikupljenog novca osnuje nagrada sa njegovim imenom namenjena najboljem diplomskom radu iz nacionalne istorije umetnosti.

Najatraktivniji deo Galerije svakako je memorijalni deo sa stalnom postavkom rekonstrukcije životnog ambijenta darodavca, gde se pored nameštaja i ličnih predmeta mogu videti i slike starih majstora, retke knjige, ordenje, fotografije, kao i njegova diplomatska uniforma. Zbog izuzetne akustike, u izložbenom prostoru povremeno se održavaju i koncerti. Spomen-zbirka organizuje i različite izložbe vezane za teme i ličnosti srpske kulture i umetnosti prve polovine 20.veka, kao i radionice namenjene deci različitih uzrasta.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog dostupna je građanima od srede do nedelje od 10.00 do 18.00 a četvrtkom od 13.00 do 21.00. Svi posetioci koji žele, osim da vide lepotu, nešto novo da čuju i saznaju mogu dobiti stručna tumačenja na srpskom i engleskom jeziku.

Spomen – zbirka Pavla Beljanskog
Novi Sad, Trg Galerija 2
fax. +381 21 528 185
kontakt@pavle-beljanski.museum
www.pavle-beljanski.museum