Bodrum

Sa koferom kroz svet

ZEMLJA VEČITOG PLAVOG

Bodrum, turski “Sen Trope”, jedno od najpopularnijih letovališta i jahting centara na obali Egejskog mora i luka u provinciji Mugla, u antičkoj Grčkoj je bio poznat kao Halikarnas, a u srednjem veku kao Petronium. Nalazi se na poluostrvu Bodrum, u blizini ulaza u zaliv Gekova, nasuprot grčkog ostrva Kos. U antičko doba ovu najatraktivniju oblast južnog Egeja Homer je opisivao kao “Zemlju večitog plavog”, verovatno opčinjen tirkizno-plavim i  kristalno čistim morem i izvanrednom klimom. Bodrum je do tridesetih godina 20. veka bio ribarsko selo izgrađeno na ruševinama antičkog Halikarnasa. U turističkom smislu, svet ga je otkrio zahvaljujući piscu Dževadu Šakiru, poznatom kao “Ribar iz Halikarnasa”, koji je za vreme zatočeništva u ovdašnjoj tvrđavi, pisao tako inspirativne tekstove o gradu, da je motivisao brojne avanturiste da dođu i otkriju ovu zanimljivu i do tada nepoznatu destinaciju.

Bodrum turiste zadivljuje svojom raznolikošću, spojem istoka i zapada, starog i novog,  živopisnim vilama na okolnim obroncima, marinom koja je stecište luksuznih jahti i lokalnih galeta koji prevoze turiste, uskim ulicama koje vode nizbrdo do mora, plažama i restoranima sa morskom hranom ili lokalnim specijalitetima, poređanim duž obale, idealnim za romantične večere. Ovaj grad isijava poseban turski šarm i karakter, sjajno balansirajući između egzotičnih bazara, pevanja muzeina i antičke istorije. Bodrum je svakako turistička destinacija koju ne treba propustiti.

BODRUM KROZ ISTORIJU

Kada dođe u Bodrum, današnji turista najpre sazna da je u njemu rođen grčki istoričar Herodot ( 484-420 p.n.e.) – otac istorije, a potom da je najveću slavu Bodrum-Halikarnas  doživeo pod carem Mauzolom, koji je njime vladao u ime Persijanaca. Kada je umro 353. godine p.n.e., njegova žena Artemizija II od Karije, angažovala je starogrčke arhitekte i skulptore da izgrade njegovu grobnicu. Grobnica je bila tako monumetalna da je postala jedno od Sedam svetskih čuda antičkog sveta, i od nje je nastala reč “Mauzolej”. Od ovog fascinantnog hrama, dekorisanog reljefima i skulpturama na masivnoj osnovi, danas su  ostali samo temelji i nekoliko skulptura. Kroz istoriju, Bodrum je bio i mesto vladavine Vitezova Svetog Jovana, koji su 1404. godine podigli tvrđavu Svetog Petra, danas sedište izvanrednog Muzeja podvodne arheologije, a nakon toga i Sulejmana veličanstvenog

CARSTVO KUPOVINE

Kao i u celoj Turskoj, i u Bodrumu je kupovina prava atrakcija, sa hiljadama prodavnica duž glavnih ulica. Tu se može kupit apsolutno sve po veoma povoljnim cenama, od tepiha, ćilima, zlatnog i srebrnog nakita, odevnih predmeta (obično kopija poznatih brendova), začina, slatkiša i nargila. Utorkom je otvorena i pijaca koja prodaje razne ručno rađene suverire, a petkom pijaca voća i povrća. Kupovati u Turskoj a ne cenkati se je nezamislivo.

Neke od prodavnica rade do kasno, a neke i po celu noć. Tepisi i ćilimi su među najprodavanijim suvenirima u Turskoj. U selima oko Bodruma, Milasa i Mumculara, mali ćilimi se i dalje tkaju na tradicionalan način. U mestima Bakirköy i Kavaklidere kupuju se ručno rađene stvari od bakra. Proizvoda od kože i pamuka ima na sve strane.