Herceg Novi

Na poziv Turističke organizacije Herceg Novog (TOHN), a u organizaciji Redakcije Turističke prizme i FIJET Srbija, turistički novinari Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, obišli su ovu izuzetnu destinaciju Crne Gore.
PUTOKAZI
Smešten podno planine Orjen u srcu Bokokotorskog zaliva, poznat po mimozama, bujnom zelenilu i nebrojenim stepenicama, o kojima je Ivo Andrić napisao da ih je jedne cele noći u snu brojao i nije ih izbrojao, HERCEG NOVI nas je dočekao okupan suncem i osmesima naših gostoprimljivih domaćina iz TOHN. Odmah smo se sprijateljili sa uskim ulicama i kaldrmisanim prolazima koji odišu šarmom i elegancijom, šetalištem, mirisom mora i prijatnom mediteranskom klimom. Iz zadovoljstva, ali i zbog malog broja parking mesta, najbrže je stići peške do plaža ali i do Sahat kule, crkava, bedema i utvrđenja koja su zaštitni znak grada. Kondicija se podrazumeva. Posete Citadeli i Forte Mare, tvrđavi Španjola i Kanli kuli sa letnjom pozornicom, spadaju u rituale prilikom boravka u HERCEG NOVOM. Bližu prošlost dotakli smo šetnjom kroz Titovu vilu svesni da se još nismo sasvim odredili prema tom delu sopstvene istorije.
Turisticki novinari Regiona u Herceg Novom, ISTN
Magija HERCEG NOVOG struji svuda, kroz terase koje se naginju ka moru, kroz krovove, zelenilo, kroz kulturu i tradiciju za koje je prolaznost samo vremenska odrednica. To se naročito oseća kroz “Topljansku turu“, kroz boravak u neverovatnom selu Žlijebi u zaleđu Herceg Novog uz autentične gastronomske specijalitete, kroz plovidbu Hercegnovskim zalivom i boravak na obližnjim Rosama, nekada ribarskom naselju koje je danas sa Herceg Novim tokom čitave godine povezano redovnim linijama brodića koji krstare i voze na peščane plaže.
Herceg Novi, plaza, ISTN
U HERCEG NOVOM se život odvija i danju i noću kako na obali tako i na šetalištu „Pet Danica” koje od Igala kroz Herceg Novi vodi do Meljina. Trasom negdašnje pruge, koja je Herceg Novi spajala sa Dubrovnikom, Sarajevom i Beogradom, sada se kreću šetači i biciklisti. Spuštanje starogradskim sokacima i stepenicama sve do Škvera, ukotvljenih barki u marini i restorana „Feral“ sa plodovima mora je obavezno. Duh i dah sadašnjeg trenutka oličen je u novim hotelima brojnih svetskih lanaca, marinama i luksuznim apartmanima, ali i u sve kvalitetnijem privatnom smeštaju. Naše izvaredne domaćice Natalija Terzić i Bojana Živković, iz Turističke organizacije Herceg Novog, čija se ovogodišnja letnja kampanja odvija pod sloganom GRAD KOJI VAM NEDOSTAJE, kažu da su cene ove sezone i za 30% niže nego ranije. Na Coronu smo počeli uveliko da zaboravljamo. Bilo, ne povratilo se. A u HERCEG NOVOM je veoma lako početi sa takvim razmišljanjem.
ŠTA VIDETI
Kanli kula, Herceg Novi, ISTN
KANLI KULA Tvrđava u Starom Gradu koju su 1539.godine izgradili Turci. Prošla je put od „Pro pace“ (Za mir), preko ozloglašene “krvave” kule, do jedne od najlepših otvorenih koncertnih i festivalskih scena sa kapacitetom od 1500 mesta.
Forte Mare, Herceg Novi, ISTN
FORTE MAREOvaj simbol srednjevekovnog grada, koji je 1382.godine osnovao Tvrtko I Kotromanić, čuva gradski ulaz sa mora. 
Sahat kula u Herceg Novom, ISTN
SAHAT KULA Izgrađena je u vreme turske vlasti i ima spomen-ploču posvećenu Tvrtku I. Stari gradski sat na kuli 1995.godine zamenjen je novim koji je poklon Zemuna, grada pobratima Herceg Novog.
Crkva Svetog Arhangela Mihaila, Herceg Novi, ISTN
CRKVA SVETOG ARHANGELA MIHAILA Smeštena na trgu Hercega Stjepana, popularno nazvanom Belavista, građena je od 1883. do 1905.godine, i to od kamenih blokova sa Korčule. Jedna je od  najlepših na ovom području.
TITOVA VILA “GALEB” Okružena borovom šumom, sa izvanrednim pogledom na ulaz u Bokokotorski zaliv, izgrađena je 1976.godine da bi se Tito lečio u obližnjem Insitutu Igalo. Uz najavu turisti mogu da obiđu lične apartmane Tita i Jovanke, salu za sednice, bioskopsku salu, bazen i druge prostore.
TOPLJANSKA TURA
Turistička organizacija Herceg Novog osmislila je organizovano predstavljanje znamenitih lokacija na Toploj koje se mogu bukirati u Info turističkim biroima:
Njegoseva skola, Herceg Novi, ISTN
NJEGOŠEVA ŠKOLA – U objektu nekadašnje škole Narodnog prosveštenija vladar, vladika i filozof Petar II Petrović Njegoš, pesnik crnogorskog i srpskog naroda, učio je školu kod Josifa Tropovića, učitelja, kaluđera savinskog manastira i paroha topaljskog. 
Kuća IVE ANDRIĆA Mesto sećanja na piščev život i delo, kulturu i susrete umetnika, simbol piščevih godina provedenih u Herceg Novom. Sagrađena je za uživanje i u njoj su napisani “Znakovi pored puta”.
Gradski muzej MIRKO KOMNENOVIĆ Preko 150 godina stara zadužbina Novljanina Komnenovića i njegove žene Olge. U njoj su predmeti od praistorije do kasne antike i ranog srednjeg veka, gravire i fotografije, etno zbirka, odelenje NOR-a i revolucije. 
SELO ŽLIJEBI
Selo Zlijebi, Herceg Novi, ISTN
Ušuškano pod planinom Orjen, na oko pola sata vožnje od Herceg Novog, smestilo se malo  kameno selo Žlijebi sa ručno pravljenim kućama od kamena, crkvom i neverovatnim pogledom na ceo zaliv. Duša ovog sela je Nikola Simikić, jedan od preostalih naslednika koji je ostao da živi u selu a čiji su preci 1628.godine iz Hercegovine došli u Crnu Goru. Njegovu veštinu vađenja kamena iz majdana i gradnju na „suvo“ prepoznao je i UNESKO. U selu-muzeju čuva autentičan nameštaj, ognjište, štale, sušare, skladište za proizvode koje pravi sa porodicom. Ovde se piju domaća loza, sokovi od zove, pelina ili drena, čajevi i vina, jedu se priganice, pršuta, masline, sir iz ulja, jagnjetina i teletina ispod sača. Vatromet ukusa i doživljaj za sva čula.
Crkva Svetog Nikole u selu Zlijebi, Herceg Novi, ISTN
Pusnica u Selu Zlijebi, Herceg Novi, ISTN
Panorama na Heerceg Novi i bokokotorski zaliv, ISTN
Nikola Simikic sa turistickim novinarima, Selo ZLIJEBI, Herceg Novi, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA
HERCEG NOVOG
+ 382 31 350820
📧 info@hercegnovi.travel
💻 www.hercegnovi.travel