Novosti 254

U potrazi za aktivnostima u prirodi ekipa Internet Serbia Travel News-a iz Rafting Centra Drina-Tara, jednog od najvećih centara aktivnog odmora u Evropi, krenula je u obilazak Nacionalnih parkova Sutjeska i Durmitor.
U planinskom području u jugoistočnom delu Republike Srpske, na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ušuškao se
NACIONALNI PARK SUTJESKA sa prirodnim rezervatom Perućica, delovima planina Maglić, Volujak, Vučevo i Zelengora, kanjonima reka Sutjeska, Hrčavka i Jabučnica, vodopadom Skakavac i 8 planinskih jezera. Za nas je posebna atrakcija bilo penjanje na Dragoš sedlo sa vidikovcem Sokolarica odakle se pruža sjajan pogled na središte prašume Perućice i čudesni vodopad Skakavac. 
“Durmitorski prsten” naziv je ture kroz NACIONALNI PARK DURMITOR koji obuhvata masiv planine Durmitor i kanjone reka Tara, Draga, Sušica i Komarnica. Lepotom se ističu brojna jezera nazvana „gorske oči". Najpopularnije i najveće je Crno jezero ali ništa nam manje nisu  interesantna i Zminje i Sušičko jezero. Turistička tura kroz Nacionalni park Durmitor može da obuhvati i penjanje na Savin kuk, predah na divnim vidikovcima poput Ćurevca, vraćanje u prošlost pored nadgrobnih spomenika – stećaka, obilazak kanjona i brane Perućice, boravak na visoravni Trsa, ili prolazak kroz kanjon Nevidio koji važi za jedan od najneprohodnijih kanjona u Evropi.
Naš opšti utisak je da obilazak Nacionalnih parkova Sutjeska i Durmitor kao i rafting Tarom nije za one koji odmor vide kao izležavanje. Ovde ima toliko zanimljivih predela, vrhova, jezera, staza, vidikovaca, autentičnih planinskih sela i aktivnosti da je nemoguće mirovati. Važno je samo imati dobar plan kako bi se što više predela obišlo, pogleda na lepote bacilo, maršuta prošlo, atrakcija upražnjavalo i autentične hrane probalo. Dobra volja i pomalo kondicije za početak se podrazumevaju.   

ISTN
reportažu sa ovog aktivnog odmora daje u  rubrici PUTOKAZI
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
RAFTING CENTAR DRINA – TARA
+ 381 21 831688 (BiH),
+381 64 420 1956 (SRB)
📧 office@raftingtara.com
💻 www.raftingtara.com
NEODOLJIVI ŠARM TRADICIJE I PRIRODE
Na poziv Ekološkog centra Radulovački iz Sremskih Karlovaca, Pokreta gorana Vojvodine i njihovog predsednika Alekse Jevtića, članovi Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu „FIJET Srbija“, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, posetili su (20.06.2024.) ovu destinaciju. Smešten u starom jezgru grada Ekološki centar Radulovački, orijentisan na edukaciju građana svih uzrasta iz različitih oblasti, sa akcentom na zaštitu životne sredine, zaštitu prirode i rad sa mladima, od 2015. godine nosi oznaku kvaliteta Saveta Evrope “Evropski omladinski centar”. Pokret gorana Vojvodine u ovom centru nudi smeštaj, aktivnosti u omladinskim kampovima i vožnju katamaranom po Dunavu. Plovidba kroz Karlovački Dunavac i neposredni dodir sa još uvek očuvanom prirodom nadomak grada, jedinstven su doživljaj.
Uz stručno vođenje Turističke organizacije Sremskih Karlovaca obišli smo Patrijaršijski dvor, čiju je Kapelu oslikao Uroš Predić, Sabornu crkvu posvećenu Svetom Nikoli, jedan od najlepših primera arhitekture 18.veka u Vojvodini, Karlovačku gimnaziju, najstariju srpsku gimnaziju osnovanu 1791. godine i Bogosloviju “Sveti Arsenije Sremac”, prvu srpsku pravoslavnu Bogosloviju koju je 1794. godine osnovao mitropolit Stefan Stratimirović. 
Vinski put autohtonih karlovačkih vina i rakija zaokružili smo posetom vinariji “Benišek- Veselinović”, a u kvalitet gastronomije uverili se u restoranu “4 lava” nadomak istoimene česme. I kolikogod puta da smo posetili Sremske Karlovce uvek otkrijemo i saznamo nešto novo. Posetu ovoj destinaciji preporučujemo kao lekciju koju treba ponavljati.
Priče o SREMSKIM KARLOVCIMA nalaze se u rubrikama Destinacije i Putevi hrane i vina
Ponuda Ekološkog centra Radulovački usklađena je sa turističkim planovima opštine Sremski Karlovci u kojoj saznajemo da je revitalizacija grada, jedne od tri najtraženije izletničke destinacije Srbije, trenutni prioritet. Nedostatak su veći smeštajni hotelski kapaciteti (izgradnja novog hotela je u toku) ali raste broj domaćinstava koja se uključuju u turističku ponudu.
Informacije:
EKOLOŠKI CENTAR RADULOVAČKI
Mitropolita Stratimirovića 5, Sremski Karlovci
☎ +381 21 881027
📧 office@ekoloskicentar.org
💻 www.ekoloskicentar.org
FIJET SRBIJA
+ 381 21505042
📧 fijet.serbia@gmail.com
💻 www.fijet.rs
Aktuelni barometar Svetske turističke organizacije (UN Tourism) pokazuje da je u prvom kvartalu ove godine zabeleženo 20% više dolazaka turista na globalnom nivou, u odnosu na isto tromesečje 2023. godine. Uz to ide i podatak da je Evropa najposećenija turistička regija sveta i da je u prvom kvartalu zabeležila 120 miliona dolazaka turista, 1% više nego u istom periodu prepandemijske 2019. godine. Barometar pokazuje i da je Srbija ove godine postigla odlične rezultate u pogledu ostvarenih prihoda u turizmu budući da joj je u prvom kvartalu stopa rasta prihoda od stranih turista bila 127% veća u odnosu na 2019. godinu. Ministarstvo turizma Srbije objavilo je informaciju da je devizni priliv od turizma u prvom kvartalu ove godine 575 miliona evra, dok je u istom periodu 2019.godine iznosio 252 miliona. Broj stranih turista u Srbiji ove godine veći je za 10% a broj noćenja za 5%. U ovom trenutku projekcija popunjenosti smeštajnih kapaciteta u nastavku godine ukazuje da će 2024. godina biti rekordna za turizam Srbije.
U želji da i na domaćem tržištu poveća turistička kretanja, da turiste upozna sa destinacijama koje mogu da posete, sa prirodnim lepotama, kulturno istorijskim bogatstvima i gastronomijom, Turistička organizacija Srbije organizovala je (28.06.2024.) u Beogradu promotivni događaj pod nazivom “Srbija Doživi!”. Kroz propagandne materijale, prezentacije i gastronomiju predstavile su se regionalne turisitčke organizacije – Vojvodina, Zapadna Srbija i Donje Podunavlje, kao i 25  lokalnih turističkih organizacije. Posebno mesto zauzela je promocija važnog vinskog događaja "Wine Vision by Open Balkan” koji se od 22. do 24.novembra 2024.godine odvija na Beogradskom sajmu.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
DESTINACIJA KOJA ŽIVI CELE GODINE
Turistička organizacija Loznice na promociji letnje kampanje Turističke organizacije Srbije (TOS) organizovane pod sloganom "Srbija Doživi!“ (28.06.2024.) predstavila je ovu destinaciju koja spada u red onih sa najvećim brojem manifestacija u toku godine. U njoj se održava najstarija kulturna manifestacija – Vukov sabor, adrenalinski turizam oličen je u Drinskoj regati, kalendar manifestacija upotpunjuju Džipijada, Motorijada i Biciklijada, manifestacije vezane za gastronomiju Pitijada, Gurmanijada i Pekmezijada, izložbe starih zanata i rukotvorina i mnoge druge. Ipak posebno mesto u kalendaru manifestacija zauzima LilaLo festival (11.-14.07.2024.), prošlogodišnji dobitnik nagrade TOS Turistički cvet“. Festival je posvećen narodnom običaju lilanju, autentičnom za grad Loznicu i regiju Podrinja, koji podrazumeva da se uoči Petrovdana (12.jul) na mestu okupljanja naroda pale lile koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze, simbolično podsećajući na mučenja hrišćana koji su, vezivani za drvene stubove, natopljeni smolom i zapaljeni, goreli kao buktinje osvetljavajući trgove. Organizatori festivala se rukovode idejom da u okviru programa približe tradicionalno i moderno čuvajući stare običaje za nove generacije.
Loznica, zanimljiva destinacija raskošne prirode i poprišta velikih istorijskih bitaka, raznolike turističke ponude u šta se uverila i ekipa Internet Serbia Travel News-a, poznata je po reci Drini, etno kompleksu i crkvi brvnari u Tršiću, manastiru Tronoši, banji Koviljači, planinama Gučevu i Ceru, po Vuku Karadžiću i Jovanu Cvijiću, etno kompleksu „Azbuka“, hotelu „Podrinje“ i brojnim drugim atrakcijama koje se tokom cele godine mogu obići uz stručne vodiče Turističke organizacije Loznice. 
Kalendar manifestacija u Loznici nalazi se na linku:
https://togl.rs/wp-content/uploads/24_Kalendar_manifestacija.pdf
Manastir Tronosa, trsic, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA LOZNICE
.+ 381 15 878520
📧 togloznice@gtmail.com
💻
www.togl.rs
SPOJ KULTURE I TURIZMA
Nakon temeljne adaptacije u ponudu kulturnog turizma Srbije ponovo se vratila Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu. Ova specijalizovana muzejska ustanova koja poseduje umetnička dela koja je sakupio i 1957.godine poklonio srpskom narodu diplomata i kolekcionar Pavle Beljanski (1892.- 1965.) “Svrstala se među muzejske ustanove u zemlji koje ispunjavaju najsavremenije muzeološke standarde" istakla je na otvaranju (18.06.2024.) Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade. Pripremljen je bogat program izložbi te je Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke, najavila pod naslovom „Knjige Pavla Beljanskog: od beogradskog salona do muzejske zbirke“ i predstavljanje kolekcije knjiga darodavca i osnivača Spomen-zbirke koje su zajedno sa drugim ličnim predmetima njegovi naslednici poklonili Spomen-zbirci nakon darodavčeve smrti. Izložba će biti otvorena do 27.oktobra 2024.godine.
Kulturni turizam Srbije obogaćen je manifestacijom „Leto na Trgu galerija“ koju tokom letnjih meseci organizuju Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. Ciklus programa inspirisan je ovogodišnjim olimpijskim igrama u Parizu i nosi naziv ”FisKultura bez granica”. Program, koji je počeo (27.06.2024.) koncertom „Muzejskog olimpijskog tima“, ispunjen je upoznavanjem sa istorijom olimpijskih igara i njihovim uticajem na umetnost i kulturu, koncertima, predavanjima, projekcijama i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja, tako da je sugrađanima i gostima Novog Sada tokom letnjih večeri ponuđen program kreiran kao već prepoznatljiva kulturno-turistička ponuda grada.
Informacije:
SPOMEN-ZBIRKA PAVLJA BELJANSKOG
Novi Sad, Trg galerija 2
+ 381 21 4729966
📧 kontakt@beljanskimuseum.rs/
💻 www.beljanskimuseum.rs/
Leto na Trgu galerija traje do 29.avgusta 2024.godine i odvija se svakog četvrtka od 21.00 čas. Ulaz je besplatan.
LETO JE BOLJE NA PLANINI
U organizaciji „Skijališta Srbije“ 20.juna na Zlatiboru (Tornik) i 21.juna 2024.godine na Kopaoniku zvanično je počela letnja sezona.
Posetioci Zlatibora mogu da koriste vožnje panoramskom žičarom i bobom na šinama, avantura park, zip lajn, tjubing stazu za letnje sankanje, multifunkcionalni teren za košarku, tenis i mali fudbal, teren za mini golf, veštačku stenu za penjanje, dečije igralište, uređene biciklističke i pešačke staze. Svi ovi sadržaji tokom leta će raditi svakog dana od 10 do 17 časova.
Zlatibor Tornik, ISTN
Turistima na Kopaoniku na raspolaganju su elekrični bicikli, e-bike, posebne staze za mountin bike i mountin cart,  avantura park, bob na šinama, zip lajn i tjubing, teretana na otvorenom, mogu da se bave alpinizmom, paraglajdingom ili jahanjem konja. Svi ovi sadržaji na raspolaganju su od ponedeljka do četvrtka od 9 do 15 časova, a od petka do nedelje od 10 do 17 časova. Turisti mogu da koriste i najdužu stazu za letnje skijanje i sankanje u Evropi, dugu preko 900 metara, koja će raditi svakog vikenda (subota i nedelja) u terminu od 10 do 17 časova. Za panoramsko razgledanje spremna je gondola Brzeće- Mali Karaman, duga 3,6 kilometara, koja će raditi petkom, subotom i nedeljom u periodu od 10 do 17 časova. Novina ovog leta su subotnje piknik ture u okviru kojih će se obilaziti atraktivne i zanimljive lokacije uz ručak u prirodi. Podsećamo i na živopisne letnje manifestacije na Kopaoniku – Dani borovnice (2.-4.08.2024.) i Dani vrganja (5.-7.09.2024.), kao i na trke Trail race (27.07.2024.) i Tri strane Kopaonika (28.07.2024.). 
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
“BIKE FRIENDLY” KROZ SRBIJU
Prema podacima Evropske biciklističke federacije, doprinos evropskoj ekonomiji od biciklizma je 44 milijarde evra, što trenutno cikloturizam čini jednom od najbrže rastućih grana turizma na svetu. Ovaj trend podstakao je 2017.godine grčko udruženje NatTour, osnovano sa ciljem promovisanja održivih turističkih praksi širom Balkana, da pokrene program “Bike Friendly” sa idejom privlačenja turista koji obilaze destinacije i lokalitete koristeći bicikl kao glavno prevozno sredstvo. U Srbiji projekat “Bike Friendly” podržao je Veselinov Tourism Consulting i uz podršku Ministarstva turizma i omladine Srbije i Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES postao zvanični zastupnik programa na ovom prostoru. Kako saznajemo program “Bike Friendly” sertifikuje i obeležava sa specijalnim brendiranim tablama opštine, destinacije, turističke organizacije, hotele, biciklistička udruženja, kompanije i individualce koje ispunjavaju obavezne i kriterijume namenjene poboljšanju iskustva biciklista. Tako će u narednom periodu biti registrovani Bike Friendly hoteli, Bike Friendly partneri (biciklističke i druge kompanije u turizmu), Bike Friendly individualci (poznavaoci biciklizma u Srbiji) kao i Bike Friendly opštine i destinacije. Da bi se dobila ova oznaka neophodno je ispuniti listu kriterijuma vezanih za specijalizovane usluge namenjene biciklistima.
“Bike Friendly” turistička ponuda uskoro će biti dostupna na namenskom web portalu sa ažuriranim informacijama o smeštaju, iznajmljivanju bicikala, mapama ruta i vestima o ponudi. Informacije o ovom projektu nalaze se na linku https://vtc.rs/vtc-zvanican-zastupnik-programa-bike-friendly-za-srbiju/
Informacije:
Veselinov Tourism Consulting
☎ +381 (64) 81 81 007
veselinov@vtc.rs, serbia@bikefriendly.travel
www.vtc.rs
WYSIWYG Web Builder
FRUŠKING 8x4x4
Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je u Novom Sadu (18.06.2024, Kulturna stanica Eđšeg) nacionalnu konferenciju na temu „Održivi kulturni turizam“ čime je ujedno obeležen i završetak međunarodnog projekta „BeCulTOUR: Više od kulturnog turizma”, realizovan u saradnji sa opštinama Bač, Sremski Karlovci i Irig, u partnerstvu sa 14 međunarodnih organizacija i uz podršku EU Programa za istraživanje i inovacije „Horizont“.
 
Skup je završen predstavljanjem tri inovativna rešenja za razvoj kulturnog turizma Frušking 8x4x4, Bač-by-Touch i Irig Road pobednika hakaton takmičenja 2022. godine. Ovi inovativni predlozi za unapređenje kulturnog turizma privukli su veliku pažnju, a nama je posebno bio zanimljiv projekat "Frušking 8x4x4" za koji Avakum Kvas, jedan od autora, kaže  da je „Igra za turiste koja obuhvata šetnju, vožnju biciklom i planinarenje po Fruškoj gori. 8x4x4 su dimenzije kutije u kojoj se nalaze 32 priče o 32 mesta, 32 fruškogorska vina i 32 istorijske ličnosti. To je špil od 32 karte na kojima se nalaze QR kodovi uz pomoć kojih turisti mogu da istražuju i uživaju u prirodnom, kulturnom i čulnom nasleđu Fruške gore“.
Projekat "Frušking 8x4x4" povezuje kulturu i turizam, turistima nudi putovanja uz informacije i zabavu a dizajniran je tako da bude univerzalno primenljiv na bilo koje mesto sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem. Uz odgovarajućeg investitora moguće ga je pretočiti u dobar suvenir. Podsećamo da je u poslednje vreme sve veći broj studija u svetu koje ističu da su turisti zainteresovani za kulturni turizam u proseku spremni da potroše 37% više novca u odnosu na prosečne turiste.
IMG_6090
IMG_6094
Informacije:
Projekat "Frušking 8x4x4"
📧
avakumkvas@gmail.com
Četrdesetak letnjih programa različitog sadržaja u organizaciji Opštine Negotin, Turističke organizacije i brojnih udruženja i institucija, odvijaće se u samom gradu Negotinu ali i okolnim selima. Dunav, srednjevekovni manastiri, priroda, tradicionalna gastronomija, sjajna vina i brojne manifestacije aduti su ovog dela zemlje koji su finansijskom podrškom prepoznali Evropska unija, Vlada Savezne Republike Nemačke i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ kroz projekat “#EU zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“. Ovakva podrška podstakla je unapređenje infrastrukture tako da je ova destinacija postala jedna od najtraženijih i među domaćim, a posebno među inostranim turistima. Šarolika i bogata turistička ponuda oličena u starom jezgru grada, muzeju Krajine, rodnoj kući Stevana Mokranjca, muzeju i spomeniku Hajduk Veljku, arheološkom lokalitetu Vrelo – Šarkamen, spomeniku rimske kulture iz 4.veka, manastirima Bukovo, Koroglaš i Vratna, smeštenom na oko 40 km od Negotina u podnožju jedinstvenog remek dela prirode Vratnjanske kapije, Negotinskim pimnicama u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu, starom seoskom groblju u Rajcu sa oko 1.500 spomenika koje turisti često nazivaju "Srpski Stounhendž", a posebno tradicionalnoj gastronomiji, ekipa Internet Serbia Travel News-a imala je prilike da poseti, vidi i proba, a potom i opiše u rubrikama: Dunavom kroz istoriju”, “Vinarska sela Negotinske krajineiRajačke pimnice.
LETO, DUNAV, ISTORIJA,
VINO I PRIRODA
Rajacke pimnice, staro groblje, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA
OPŠTINE NEGOTIN
. +381 19 547555
📧
  toonegotin@gmail.com
💻  www.toon.org.rs
TURIZAM I MIR
Na 121. sednici Izvršnog saveta za turizam UN (10.-11.06.2024, Barselona) predstavnici 47 zemalja izneli su podatke da je oko 285 miliona turista putovalo u inostranstvo u prvom kvartalu 2024.godine, 20% više nego u istom periodu prošle, da su ukupni izvozni prihodi dostigli 1,7 biliona dolara u 2023. godini, da je turistički direktni BDP stigao do 3,3 triliona dolara što je ekvivalentno 3% globalnog BDP-a. Nekoliko destinacija je postiglo zapažene rezultate u pogledu prihoda u prvom kvartalu 2024. godine u poređenju sa nivoima iz 2019. godine – Srbija (+127%), Turska (+82%), Pakistan (+72%), Tanzanija (+ 62%), Portugal (+61%), Rumunija (+57%), Japan (+53%), Mongolija (+50%), Mauricijus (+46%) i Maroko (+44%).
Turisticka ponuda Srbije, ISTN
Turisticka ponuda Rumunije, ISTN
Turisticka ponuda Portugala, ISTN
Turisticka ponuda Turske, ISTN
 
U očekivanju da se ove godine međunarodni turizam potpuno oporavi Zurab Pololikašvili, generalni sekretar UN za turizam, naglasio je „Sada je vreme da usmerimo našu energiju u izgradnju veće otpornosti na sve buduće šokove. Težnja za mirom je kontinuirani poduhvat, a napredak kroz turizam je relevantniji nego ikad. Turizam može da igra vitalnu ulogu kao katalizator za negovanje mira i razumevanja između nacija i kultura i u podršci procesima pomirenja”. U tom smislu najavio je i temu predstojećeg Dana turizma koja glasi TURIZAM I MIR”. 
Centralna proslava Dana turizma 27. septembar 2024.godine biće održana u Tbilisiju u Gruziji. 
Informacije:
UN TURIZAM
💻 www.unwto.org