Negotinska krajina

UŽIVANJE ZA SVA ČULA
PUTEVI HRANE I VINA
Istočnu Srbiju, u kojoj je registrovano oko 2.900 objekata sa više od 9.000 kreveta, godišnje poseti preko milion turista koji ostvare preko 300.000 noćenja. Pored prirodnog i kulturnog nasleđa privlače ih i atrakcije Negotinske Krajine – vinarska sela Štubik i Smedovac, a pre svega Rajačke i Rogljevačke pimnice koje se zbog lepote i autentičnosti nalaze na preliminarnoj UNESCO listi Svetske kulturne baštine. Promovišući turističko-privredne potencijale ovog dela zemlje iz ugla puteva vina i vinskog turizma, Privredna komora Srbije, zajedno sa udruženjem Mladi sa Rajačkih pimnica, ugostila je turopertatore i turističke novinare, među kojima u ekipu Internet Serbia Travel News-a.
Negotinska Krajina, koja se nalazi u ravnici okružena planinama Miroč, Crni Vrh i Deli Jovan sa jedne i Dunavom i Timokom sa druge strane, prava je vinska riznica Srbije. Pimnice iz 17., 18. i 19.veka jedinsveni su kameni gradovi u kojima, kako meštani kažu, „”Ne žive ljudi, nego vino“. Kuće zidane od tesanog kamena i drveta nalaze se u uskim sokacma koji vode do malih trgova. Podrumi su metar ispod zemlje, a iznad su prostorije u kojima su vinogradari boravili za vreme berbe i pravljenja vina. Primerci ovih pimnica u Negotinskoj vinskoj regiji ostali su sačuvani u selima Rajac, Rogljevo, Smedovac i Štubik i predstavljaju izuzetnu turističku atrakciju.
Iako sredstva iz projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” još uvek nisu upotrebljena za uvođenje redovnog i stabilnog vodosnabdevanja, turistička ponuda je sve raznovrsnija. Vlasnici vinarije Raj, podruma Perić, Zagorac, Jonović, Milosavljević, Butke i drugih osmišljavaju gostima razne atrakcije poput šetnji stazama kroz vinograde, razgledanje i doručak između čokota, učešće u berbi. Sve je više i autentičnog smeštaja prilagođenog potrebama savremenih turista. Domaćinstva Milenović, Mišić, Milić, Jovanović, Dunjin konak, Country House C`est La Vie i drugih spajaju gotovo muzejske postavke svojih kuća sa dnevnim potrebama gostiju. U ovim smeštajno-ugostiteljskim objektima pored vina služi se i hrana poput suvog mesa i sira, dimljenih čvaraka, belmuža, sarme, pršute, ljutenice, prebranca i drugih specijaliteta. Putevi vina i vinski turizam Negotinskih pimnica uživanje su za sva čula koje se pamti.
Od preko 300 pimnica danas ih je u selu Štubik tek tridesetak. U prillično su lošem stanju, nisu u funkciji, ali su kao celina zadržali vizuelne osobenosti. Pimnice na samom početku sela Smedovac fomirane su oko središnjeg platoa sa zapisom i natkrivenim bunarom kao kulturnim i zbornim mestom. U jednom od najstarijih naselja u Krajini – Rogljevu sačuvan je kompleks od oko 150 pivnica, mahom podignutih u 19.veku. Najatraktivnije i najposećenije od svih su u selu Rajac. To su arhitektonski lepo i precizno izgrađene kuće od mekog žutog kamena peščara, između kojih vijugaju ulice sa kućama pokrivenim ćeramidom i sa bunarima. Neke od ovih objekta načeo je zub vremena, neki su zbog otežane ekonomske situacije napušteni, a neki i danas služe za skladištenje vina i rakije „komovice“. Vlasnici pimnica koje su u funkciji nastoje da pomire tradicionalni ambijent sa savremenom funkcionalnošću prostora u kome se degustira i kupuje vino. U “vinskim selima” tradicija nalaže da se čaše peru vinom a ne vodom jer u „čaši ima mesta samo za vino“. Od autohtonih sorti ovde se neguju Bagrina, Začinak, Prokupac, Vranac i Smederevka, piju i prodaju bela i crna Tamjanika, Kaberne, Sovinjon, Šardone, Game, Rizling i Hamburg.
Rogljevo, ambijentalne celine, ISTN
NE PROPUSTITI
Nacionalni park Đerdap i Golubačka tvrđava otvaraju vrata Negotinske Krajine. Sam Negotin sa Muzejem Krajine je obavezna turistička stanica. Oko 15.000 predmeta je u stalnim postavkama raspoređenim u tri reprezentativna objekta: Arheološki muzej, Rodna kuća Stevana Mokranjca i Muzej Hajduk Veljka. Arheološki lokalitet Lepenski vir se može doživeti i sa vode i sa sa kopna. Kanjon reke Vratne sa tri najviša prirodna kamena mosta-prerasta u Evropi i sa istoimenim ženskim manastirom iz 14.veka poseban su doživljaj. Kulturno-turistička ponuda zaokružena je posetom Zaječaru i kasnoantičkom lokalitietu pod UNESCO zaštitom Felix RomulijanaGamzigrad, koji je Rimski imperator Gaj Valerije Maksimilijan Galerije podigao u čast svoje majke Romule.
Lokalitet Romulijana Gamzigrad, ISTN
Golubacka tvrdjava, ISTN
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com