Novosti 239

DOPRINOS PODIZANJU KVALITETA TURISTIČKIH USLUGA
Svetska turistička organizacija (UNWTO) predvidela je nakon pandemije Corona virusa, a pre početka rata u Ukrajini, da se pun oporavak turizma očekuje tek 2024.godine. U odnosu na ovu perspektivu oporavak turizma Srbije ipak ide nešto bržim korakom. Na to ukazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku koji kažu da je u Srbiji u periodu januar/avgust 2022. godine bilo 50% više turista nego u istom periodu prošle godine (26% domaćih i 95% inostranih). Da bi re-start srpskog turizma na inostranom tržištu, ali i poboljšan na domaćem, bio što uspešniji, Turistička organizacija Srbije (TOS) raspisala je Konkurs, 37. po redu, za svoje najveće priznanje – TURISTIČKI CVET za najznačajnija ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga u kategorijama: Turistička organizacija, Turistička manifestacija, Receptivna turistička agencija, Ugostiteljski objekat za smeštaj (hotel i ostali ugostiteljski objekti za smeštaj), Pravni subjekat za doprinos unapređivanju turističke ponude i promocije turizma, Influenser/Bloger i Elektronski ili štampani medij za predstavljanje Srbije kao turističke destinacije. Predviđena je i Specijalna nagrada van konkurencije. Žiri za dodelu nagrade posebnu pažnju obraća na nove programe, inovativne projekte, kreativne inicijative, angažman pojedinaca i organizacija kojima je turistička ponuda Srbije bila obogaćena. Konkurs je zaključen 25.oktobra 2022.godine a u novembru traje on-line glasanje preko sajta TOS-a na linku https://turistickicvet.rs/. Nakon toga stručni žiri počinje svoj deo posla a nagrada TURISTIČKI CVET biće dodeljena 15.decembra 2022.godine na posebnoj svečanosti upriličenoj tim povodom.
Banjski centri Srbije, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧
office@serbia.travel
💻
www.serbia.travel
FRUŠKOGORSKA TURISTIČKO
-VINSKO-GASTRONOMSKA
ŠETNJA
Turistička organizacija Vojvodine (TOV), koja je odavno prepoznala značaj vinskog turizma i za iduću godinu osmislila rutu „Fruškogorska vinska šetnja – Fruška Walk & Wine 2023“, sa inspirativnom šetnjom kroz fruškogorske vinograde, upoznavanjem sa vrhunskim vinarima, lokalnim proizvođačima i ugostiteljima, predstavila je turističkim novinarima (1.-2.10.2022.) i brojne druge kulturno-istorijsko-turističke atrakcije ovog dela Vojvodine, koje obuhvataju atraktivno staro jezgro Iriga, fruškogorske manastire Krušedol, Novo i Staro Hopovo, Vrdničku Ravanicu, Veliku i Malu Remetu, Grgeteg i Jazak, banju Vrdnik, etnoselo Vrdničku kulu, Perkov salaš, jezera Međeš i Šelevrenac i druge atrakcije. Naše upoznavanje sa ponudom prošireno je i na novi objekat Pannonia Gourmet Centar u Vrdniku koji, osim što ima smeštajne kapacitete, nosi i oznaku “Eat Pannonia”, na vinarije Kovačević i Deurić, na veoma zanimljivu Fruškogorsku lugarnicu, pogodnu za porodične izlete sa decom, kao i na  salaš 137 kod Čeneja na kome je u vreme našeg boravka trajao Bean festival. Za Internet Serbia Travel News Nataša Pavlović, direktorka TOV, kaže „Fruška gora je turistički idealna lokacija. Sa jedne strane su gastronomija i degustacija vina, aktivan odmor i eko turizam, a sa druge uživanje u kulturno-istorijskim i turističkim atrakcijama“. Spoj aktivnog odmora, vina i gastronomije, prirode, kulture i tradicije zaista je dobitna kombinacija. To smo već prikazali i kroz naš projekat "Duša Vojvođanske jeseni". U iščekivanju Fruškogorske vinske šetnje „Fruška Walk & Wine 2023“ Internet Serbia Travel News preporučuje i planiranje barem 2 dana za obilazak destinacije. Sa sadržajima koje smo mi videli i to je kratko.
Natasa Pavlovic, direktorka TOV, promocija orijekta Fruska walk an wine, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
Reportažu sa ovog putovanja ISTN daje u rubrici Putevi hrane i vina
ZA NOVI KVALITET U TURIZMU
U organizaciji Centra za razvoj turizma Srbije, Turističke organizacije Beograda i
Turističke prizme iz
Novog Sada održan je (19.-20.10.2022.) Beogradski turistički & MICE forumWESTM 2022, poslovni skup namenjen organizatorima kongresa, seminara i drugih događaja, hotelima i ostalim smeštajnim objektima, kongresnim centrima, turističkim organizacijama, organizatorima putovanja, ponuđačima pratećih usluga, kompanijama koje posluju u okviru kongresnog (MICE) turizma. Centralna tema ovogodišnjeg foruma bila je "Otvoreni Balkan – kako ga razumeti i ponuditi kao zajednički turistički proizvod, kako pristupiti novim izazovima i dati nova rešenja u vremenu koje dolazi“. Đorđe Mihajlović, direktor i urednik “Turističke prizme” za Internet Serbia Travel News kaže:”Ove godine sa panelistima iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije usmerili smo se na mogućnosti za bolje povezivanje, kvalitetniju saradnju i osmišljavanje zajedničkog turističkog proizvoda okrenutog ka trećim tržištima”. 
Poslovni skup
WESTM 2022 pratila je i tradicionalna dodela priznanja TURISTIČKA PRIZMA, koje je redakcija časopisa Turistička prizma osmislila još 1997.godine pokrenuvši akciju Za novi kvalitet u turizmu. Turistički novinari iz zemalja Regiona Jugoistočne Evrope su isključivi predlagači i donosioci odluka o izboru nagrađenih.
Ovogodišnji dobitnici
TURISTIČKE PRIZME
po kategorijama:
Turističke organizacije i zajednice
TO Istočno
Sarajevo,
BiH
Hotelski kompleksi
Slovenska Plaža,
Budva, Crna Gora
Eko i etno turizam
OPG i izletište Butić,
Biševo, Hrvatska
Restorani –
Kaval Group,
Ljubljana, Slovenija
Planinski hoteli
Hotel Ramonda, Rtanj, Srbija
Mali hoteli
Hotel Bigeste,
Ljubuški,
BiH
Organizatori putovanja
IN TOURS, Tirana, Albanija
i
TREND TRAVEL,
Herceg Novi, Crna Gora
Turističke manifestacije
LILALO festival,
Loznica, Srbija
Prateće delatnosti i usluge u turizmu Šunkarna In gourmmet Kodila, Markiševici, Slovenija
Informacije:
Turistička prizma Ltd
☎ + 21 541936
📧 turisticka.prizma@gmail.com
💻 www.turistickaprizma.rs
PROŽIMANJE KULTURE
Sanji Kiproski dobitnica nagrade Spomen zbirke Pavla Beljanskog za 2022.godinu, ISTN
U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, jednoj od najznačajnijih muzejskih ustanova koja je postala važna tačka na kulturnoj i turističkoj mapi Vojvodine i cele Srbije, po 55. jubilarni put dodeljena je nagrada za najbolji diplomski/master rad iz nacionalne istorije umetnosti odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Uručujući nagradu ovogodišnjoj laureatkinji Sanji Kiproski za master rad “Beogradski opus Nikolaja Petroviča Krasnova”, u kome se dodatno osvetljava delo ovog ruskog arhitekte koji je ostavio veliki trag u međuratnoj Jugoslaviji, a posebno u Beogradu, Mr Milana Kvas, direktorka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, podsetila da je „Ova nagrada, jedinstvena u zemlji, nastala zahvaljujući posebnom Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965.godine, kada ju je kolekcionar ustanovio poklonivši Spomen-zbirci sliku Vlaha Bukovca „Velika Iza“ iz 1882. godine čime je zaokružio institucionalni rad svog Legata“.
Spomen zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu, otvaranje izlozbe Sava Sumanovic 24 septembar 2022, ISTN
I TURIZMA
Sastavni deo programa svečanosti dodele nagrade bilo je i predavanje prof. dr Igora Borozana, jednog od prethodnih laureata Nagrade, na temu aktuelne izložbe „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“. Ova izložba, jedna od najposećenijih do sada kako od stručnjaka, ljubitelja umetnosti tako i turista, i koja predstavlja klasičan primer prožimanja kulture i turizma utkanih u jedinstven proizvod, otvorena je do 4. decembra 2022.godine.
Informacije:
SPOMEN-ZBIRKA PAVLJA BELJANSKOG
Novi Sad, Trg galerija 2
☎ + 381 21 4729966
📧 kontakt@beljanskimuseum.rs/
💻 www.beljanskimuseum.rs/
SEZONA
KOJA OBEĆAVA
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
Skijališta Srbije i Skijališta Crne Gore potpisala su Ugovor o poslovnoj saradnji po kome vlasnici sezonskih ski karata iz Srbije mogu tri dana besplatno da skijaju u ski centrima Crne Gore – Kolašinu 1600, Savinom kuku ili Vučiju, a vlasnici sezonskih ski karata iz Crne Gore to mogu da čine u ski centrima Srbije – Kopaoniku, Staroj planini ili Torniku (Zlatibor).
Na druženju Skijališta Srbije sa novinarima uoči otvaranja nove zimske sezone 2022/2023, Dejan Ćika, direktor Skijališta Srbije, najavio je i tradicionalno otvaranje – Ski opening na Kopaoniku koje je planirano za period od 8. do 11. decembra 2022. godine. Podsećamo da je ova sportsko-turistička manifestacija, osmišljena po ugledu na slične događaje u poznatim evropskim ski centrima, prvi put održana 2010. godine. Od tada do danas prerasla je u brend koji iz godine u godinu privlači sve više gostiju iz celog Regiona. Nakon Kopaonika slede otvaranja i na Staroj planini i Torniku (Zlatibor)
Ski centar Stara planina, ISTN
Skijaliste Kopaonik, ISTN
Od novembra meseca Skijališta Srbije imaju promo cene ski karata za kupovinu preko njihovog web šopa, a popust će biti odobravan i za vreme trajanja sajma EXPO ZIM 2022 (1.-4.12.2022., Beogradski sajam)
Na 12. Dunavskom biznis forumu (Vrdnik 26.- 27.09.2022.) Agencija za upravljanje lukama, koja već pet godina radi na realizaciji projekta “Probudi Dunav”, čiji je cilj u domenu nautičkog turizma povezivanje 11 gradova i opština na Dunavu i promocija prirodnog i kulturnog nasleđa Smedereva, Donjeg Milanovca, Kladova, Golupca, Kostolca i Velikog Gradišta, najavila je i novi projekat “Zaplovi Srbijom” kojim se turistima, poslovnoj javnosti i lokalnim samoupravama ukazuje na prednosti i mogućnosti razvoja nautike na reci Savi u cilju unapređenja međunarodnog i domaćeg rečnog putničkog saobraćaja. Srbija trenutno od turizma na Dunavu, koji protiče kroz 10 država, od kojih neke na njemu ostvare trećinu svog ukupnog turističkog prihoda, po nekim računicama zaradi svega 12%. Tako da bi se ogroman potencijal, koji se otvara razvojem vodnog saobraćaja i turizma Donjeg Podunavlja, gde su turistima interesantni Đerdapska klisura, Srebrno jezero, Viminacijum, Lepenski vir, ostaci Rimskog limesa, Golubačka i Smederevska tvrđava, tvrđava Ram i brojni manastiri, sada proširio izgradnjom i putničkih pristaništa na Savi u Šapcu i Sremskoj Mitrovici, posebno imajući u vidu značaj i brojnost okolnih turističkih atrakcija.
Podsećamo da je Strategija razvoja vodnog saobraćaja u Srbiji za period 2015–2025.godine predvidela izgradnju 16 putničkih pristaništa za međunarodni saobraćaj a do ovog trenutka otvorena su putnička pristaništa Golubac, Novi Sad, Donji Milanovac, Beograd, Kladovo i Kostolac, dok predviđen i najavljen pristan kod tvrđave Ram, značajne turističke atrakcije do koje sada na relaciji Ram-Banatska Palanka vozi Dunav Trans skela (Ferry), nije realizovan. U to su se uverili i članovi Udruženja za turizam grupacije za nautičku privredu pri Privrednoj komori Srbije, koji su ovu destinaciju nedavno posetili.
Što se nautičkog turizma iz prizme kruzera tiče, on se oporavlja te je, po podacima Agencije za upravljanje lukama do 1.septembra u Srbiji zabeleženo više od 1.000 pristajanja. Na izgradnju novih pristaništa i marina za male i srednje brodove koji krstare rekama, kao i uvođenje linijskog saobraćaja, još čekamo.
PROBUDI DUNAV I ZAPLOVI SRBIJOM
Informacije:
Agencija za upravljanje lukama
☎+ 381 11 655-65-31
📧 office@aul.gov.rs
💻 www.aul.gov.rs
NOVE IDEJE ZA
Madjarska na Sajmu turizma u Novom Sadu 2019, ISTN
NOVE DOŽIVLJAJE
Pod sloganom “Nove ideje za nove doživljaje” najavljen je predstojeći Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu. Ovaj sajam, koji je do sada održavan u terminu sajmova LORIST, od ove godine biće organizovan kao samostalna priredba. Biće vidljiv i na platformi Novosadskog sajma ExpoOnline.rs. Po najavi organizatora “Ključni fokus sajma je na receptivnom turizmu Regiona, kako bi se omogućilo predstavljanje ponude udaljenim tržištima i dovođenje stranih turista u države dunavskog sliva. Osnovni koncept sajma, čija je ovogodišnja zemlja partner Crna Gora, zasnovan je na prvim ponudama za leto 2023.godine, na banjskim, spa i wellness destinacijama u Regionu, poslovnim putovanjima, turističkoj i gastronomskoj ponudi destinacija, HORECA asortimanu, IT rešenjima za turizam i na kontaktima sa ino-turoperatorima”. 
Kako saznajemo za vreme Sajma turizma biće održana i konferencija „Savremeni trendovi u turizmu i ugostiteljstvu –
CTTH koju organizuje Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Predviđene su i tematske radionice i edukacije na teme: „Finansiranje u turizmu“, „Kreativna industrija i turistička ponuda“ i „IT podrška za razvoj turizma“.
Međunarodni sajam turizma
, za koji su se do sada prijavili izlagači iz Turske, Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Crne Gore, Bugarske, Rumunije i Srbije, biće održan u Master hali sajma u Novom Sadu u terminu od 17. do 19. novembra 2022.godine.
Informacije: Sajam turizma Novi Sad
+ 381 21 4831142
📧
info@sajam.net
💻 www.sajam.net
https://sajam.net/sr/kalendar-2022/53-medjunarodni-sajam-turizma
Sajam turizma Novi Sad 2019, poslovni susreti, ISTN
OTKRIVANJE SRBIJE
U saradnji sa izdavačkom kućom "Prometej" iz Novog Sada, dobitnikom nagrade za Izdavača godine na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga, Dragan Bosnić, publicista, fotograf i zaljubljenik u Srbiju, koji za sebe kaže da je „Profesionalna skitnica“, objavio je dve nove knjige – "SRBIJOM" i "STARI GRADOVI SRBIJE" sa tekstovima i fotografijama o zanimljivostima koje Srbija krije. Predstavljajući u Turističkoj organizaciji Srbije ove knjige, u kojima su fotografije i interesantne priče sa više od 1000 mesta u zemlji, Bosnić podstiče na  putovanja, otkriva brojna poznata, ali i skrovita turistička odredišta Srbije, i daje praktične  savete u koje je doba godine najbolje svako od njih obići. Na primeru pećina to je novembar, jer je tada sve drugo već opustelo.
Kada govori o starim gradovima Srbije Bosnić kaže “Uvideo sam da se u poslednje vreme stari gradovi po Srbiji sve više obnavljaju i da ih valja popisati. Svi su na atraktivnim mestima. A onda sam primetio i koliko malo ljudi, u stvari, poznaje te gradove. Neke od njih sam zato ponovo obišao i po potrebi i promenio fotografije u novoj knjizi”.
Obe knjige, i "
SRBIJOM" i "STARI GRADOVI SRBIJE", zamišljene su kao svojevrsni vodiči, inspirišu na istraživanje i nude onima koji putuju i žele da saznaju više o Srbiji zanimljive informacije. Tekstove prati oko 1.500 izvanrednih fotografija sa prepoznatljivim senzibilitetom i potpisom našeg izuzetnog kolege Dragana Bosnića.
Knjige se mogu nabaviti u izdavačkoj kući
"Prometej" u Novom Sadu
+ 381 21 422245, 0800 323 323
📧
prodaja@prometej.co.rs
💻 www.prometej.co.rs
Knjiga Srbijom i Stari gradovi Dragana Bosnica predstavljaju Miroslav Radjen, TO Zapadna Srbija, Dragan Bosnic i Zoran Kolundzija, Prometej, ISTN
ODRŽIVO NASLEĐE
Turisticke znamenitosti Beograda za vreme Dana Evropske bastine 2022, ISTN
Informacije: Turistička organizacija Beograda
Tel. +381 11 3625060
📧
tobsekretarica@tob.rs
💻
www.tob.rs

Selters Banja
Tel. + 381 11 8241100
📧
  seltersbanja@gmail.com
💻
www.rehabilitacija.com
U Beogradu, u kome je od početka godine registrovano oko 2 miliona noćenja, što je za 54% više u odnosu na isti period prošle godine, obeleženi su “Dani evropske baštine” (15.09.-15.10.2022.) pod naslovom “Održivo nasleđe”. Ovi programi se u Beogradu održavaju od  2002. godine i deo su manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije, promovišu nasleđe i obogaćuju turističku ponudu grada u oblasti kulturnog i eko turizma, kao i aktivnog odmora u prirodi. U skladu sa ovogodišnjom temom Turistička organizacija Beograda organizovala je obilaske peške, biciklima ili autobusima Botaničke bašte Jevremovac, Hrama Svetog Save, Zemuna, Beogradske tvrđave, Narodne banke Srbije, Dvorskog kompleksa, Avale, Zvezdarske šume i drugih znamenitosti grada i okoline. U funkciji održivog nasleđa posebno je bila zanimljiva poseta Eko farmi “Laf” Dragice Ostojić u Barajevu, opštini Beograda udaljenoj oko 20 km od centra grada. Za Internet Serbia Travel News ova zanimljiva žena kaže „Od 2012.godine organska proizvodnja nije za nas samo posao već način života”.
Održivo nasleđe predstavila je i Selters Banja koja se nalazi u još jednoj opštini  – Mladenovcu, oko 50 km udaljena od centra
Beograda. Dr Snežana Kostić, direktorka “Selters banje”, ističe „Zdravstveni turizam postaje neizostavan deo u procesu razvoja Selters banje. Mineralna voda "Selters" koristi se kao terapeutsko sredstvo u hidro i kineziterapijama, za inhalaciju i piće. Pored rehabilitacije nama je važan i turizam budući da se u blizini banje nalaze planine Kosmaj i Avala, Oplenac, Bukovička Banja i Aranđelovac, Markovačko jezero i manastir Pavlovac”.
Ekoloski zdravi pr
ZDRAVSTVENI TURIZAM I
Prolom banja,, ISTN
U organizaciji Akademije strukovnih studija u   Beogradu, uz suorganizaciju Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, i strateško partnerstvo sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, biće održana prva Međunarodna konferencija CASB22 sa temom “Zdravstveni turizam i ugostiteljstvo”. Po najavi organizatora osnovni koncept Konferencije je „Razmena i unapređenje znanja i veština, kao i doprinos razvoju saradnje zdravstva, turizma i ugostiteljstva, a u skladu sa svetskim trendovima“. Neke od najavljenih tema su: "Zdravstveni turizam kao globalni turistički biznis”, “Potražnja, motivacija i ponašanje zdravstvenih turista“,  “Wellness i medicinski wellness turizam”, “Svetski trendovi zdravlja i wellnessa u ugostiteljstvu”, “Wellness, kulinarstvo i ugostiteljstvo”, “Trendovi u ishrani i wellness gastronomiji”, “Trendovi u medicinskom wellnessu”, “Sportsko-rekreativne wellness aktivnosti” i mnoge druge.
Konferencija
CASB22 – “Zdravstveni turizam i ugostiteljstvo”, koju prate i brojne radionice, održava se 24. i 25.februara 2023.godine u Hotelu M u Beogradu.
UGOSTITELJSTVO
Informacije i prijave:
CASB22
📧
info@casb.rs
💻 www.casb.rs
WYSIWYG Web Builder