Sajam Turizma Novi Sad 2018

Manifestacije

TURIZAM, GASTRONOMIJA, VINO

Ove godine po prvi put u prolećnom terminu (10.-14. april 2014.) na Novosadskom sajmu je održan 47. Međunarodni sajam TURIZMA.  Po rečima organizatora, svesnih neophodnosti promena u koncepciji sajma, “Najviše manifestacija i najbogatija ponuda je od proleća do jeseni pa je ovo pravo vreme za sajam. Vojvodina ima i 1.200 manifestacija vezanih za hranu i tradiciju, te je ovo prilika da ih sve predstavimo”. Turistička organizacija Vojvodine, kao i do sada,  objedinila je nastupe Apatina i Banje Junaković, Bačkog Petrovca, Kanjiže, Vršca, Subotice, Sremskih Karlovaca, Sombora, Zrenjanina, Vrdnika i drugih mesta. Turistička organizacija Srbije predstavila je projekat Evropske komisije pod nazivom EDEN (EuropeanDestinations of Excellence) koji podrazumeva konkurs za izbor “Izuzetne destinacije Evrope” u Srbiji. Na sajmu su nastupili i pojedini turistički gradovi Crne Gore, Turistička organizacija Bosne i Hercegovine, izlagači iz Slovenije, Udruženje banja Srbije, Nacionalna asocijacija turističkih agencija YUTA, Regija Zapadna Srbija, Turistička organizacija Novog Sada, organizatori manifestacija i drugi. Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova promovisao je program “Bogatstvo različitosti” , Udruženje starih zanata i domaće radinosti Vojvodine prikazalo je rukotvorine svojih članova, turističke agencije ponudile su pre početka letnje sezone programe sa popustima od 20%, vikend-aranžmane, last minute” ponude, Uskršnja putovanja i ekskluzivne destinacije. Organizovane su i poklonigre za posetioce.

Sajam je pratio i raznovrstan stručni program. Održana su predavanja, okrugli stolovi i radionice vezani za inovacije u turizmu, šanse za razvoj destinacija, putna osiguranja i druge teme. Redakcija časopisa za savremeno hotelijerstvo & turizam “Turistički Svet” organizovala je konferenciju “Upravljanje investicionom reputacijom u turizmu”, Privredna komora Srbije predstavila je hotelijere, ulaganja u hotelsku industriju i perspektive razvoja, Nacionalna asocijacija trusitičkih agencija Srbije – YUTA organizovala je sastanak “Vojvođanskog chaptera – Bačka, Banatska i Sremska regija”, a Turistička organizacija Vojvodine održala je radionicu “Edukacija organizatora manifestacija i seoskog stanovništva”.
Poseban segment sajma turizma, u programskom smislu i najuspešniji, bili su poslovni susreti Work shop by Turistička prizma”, namenjeni profesionalcima u turizmu, hotelima, ugostiteljima, turističkim agencijama, organizacijama i prevoznicima.

U istom terminu sa Sajmom turizma, ove godine je prvi put organizovan i Sajam GASTRONOMIJE sa ciljem da afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne izvozne artikle i specifičan turistički segment ovog dela Evrope. Sajamske gastronomske sadržaje obogatili su restorani u Hali “Master”.
Klaster porodičnih gazdinstava “Fokus M” iz Zrenjanina objedinio je predstavljanje proizvođača povrća, voća, cveća, organske hrane i meda, kao i poslenike seoskog turizma iz Mužlje, Lukinog Sela, Mihajlova i Zrenjanina.

Služio se i čuveni Futoški kupus. Društvo Kisačkih žena afirmisalo je tradicionalne gastro proizvode poput kisačkih sarmi i domaćih kolača.

U okviru IZLOŽBE VINA učestvovali su vinari koji su predstavili proizvodnju, vinski bonton i kombinovaanje vina i hrane.

Na poziv FIJET Srbija  (predsednica Mr Ivana Stanković, Internet Serbia Travel News, predsednik skupštine Đorđe Mihajlović, Turistička prizma), a uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za privredu, Sajam turizma i Workshop “Turističke prizme”, kao i pojedine turističke atrakcije Vojvodine, posetilo je i 35 turističkih novinara iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Rusije, Bugarske, Češke, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije, članova FIJET-a, najstarijeg i najvećeg profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu.

Svi su se oni na Sajmu upoznavali sa ponuđenim destinacijama i gastronomskim specijalitetima, ali da li je promena termina i delimično izmenjena koncepcija Sajma turizma dala željene rezultate, biće jasno već prilikom početka priprema narednog sajma iduće godine.

Dobitnici šampionskih plaketama za kvalitet

Atomska Banja “Gornja Trepča”, Čačak, za specijalnu bolnicu za rehabilitaciju i hotel “Vujan”, i Hotel “Premier Aqua”, Vrdnik, za banjski hotel sa pet zvezdica.

Dobitnici Velikih zlatnih medalja

Lukovic Agri – Kula, Specijalna bolnica “Cigota” – Zlatibor, TO Regije Zapadna Srbija – Užice, opštine Plužine i Foca, Crna Gora i Republika Srpska – Bosna i Hercegovina, “Astra Travel” – Beograd, Vinski podrum “Petijevic” – Trebinje, Republika Srpska, Turisticka zajednica Federacije BiH – Sarajevo, Bosna i Hercegovina, Turisticko – sportski centar “Zlatar” – Nova Varoš i TO Grada Trebinja – Trebinje, Republika Srpska.

Novosadski sajam

+ 381 21 4830000

info@sajam.net

www.sajam.net