9. Regionalni forum wellness i spa industrije

Planinski turizam

RIMSKO/OTOMANSKI
WELLNESS & SPA
IX CEI REGIONAL FORUM FOR HEALTH WELLNESS & SPA INDUSTRY

Klaster zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, novi član Evropskog udruženja banja (ESPA), organizovao je sadržajno osmišljen 9. CEI REGIONALNI FORUM WELLNESS&SPA INDUSTRIJE u Vrnjačkoj Banji (17.10.2018., Hotel Solaris) koja je, na predlog Nataše Ranitović, predsednice Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, i sama postala (23.04.2018.) članica Asocijacije Rimskih Evropskih Banja.

Glavna temaForuma, koji je CEI 2014.godine uvrstio u svojih pet najboljih projekata, a sada se već deveti put bavio tradicijom i wellness i spa konceptima, bila je “Kako kreirati autentičnu banjsku ponudu zasnovanu na kulturnom i istorijskom nasleđu u regionu, sa fokusom na rimsku i otomansku spa kulturu”. Forum, kome je prisustvovao i Miroslav Knežević, Državni sekretar za turizam Srbije, okupio je eksperte i profesionalce iz zdravstvenog, wellness i SPA turizma iz zemlje i regiona među kojima su Tobias Bielenstein (Nemačka, EuropeSpa med & wellness GmbH, Roman Thermal Spas of Europe), Michael Wallace (Mađarska, Danubius Health Spa Resorts), Ioana Marian (Rumunija, Globalni wellness institut), Anamarija Pažin (Hrvatska, “Laurus Slow Spa”), Gurdal Boykurt (Turska, Ministarstvo turizma), Snežana Štetić (Srbija, Visoka turistička škola), Miroslava Taskova, (Bugarska, Union of balneology and spa tourism), Martin La Fontaine (Nemačka, IONTO Health&Beauty GmbH), Nata Ćirić (Srbija, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija) kao i učesnici iz Turističke organizacije Srbije, banja Laktaši i Vrućice, Prolom i Vrnjačke banje, Instituta Čigota sa Zlatibora, hotela Izvor iz Bukovičke banje Aranđelovac i drugih banja i institucija. Pored izlaganja osnovnih tema “Turistički proizvod zasnovan na rimskoj spa tradiciji” i “Turistički proizvod zasnovan na otomanskoj spa tradiciji”, navedeni su i primeri dobre prakse. Održana je i radionica na temu “Rešenja i strategije za spa operativne izazove”.

Zaključujući Forum, Nataša Ranitović, predsednica Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, je istakla da je “Forum mesto na kome se prenose i razmenjuju znanja i iskustva, dan za učenje. Ovoga puta smo se savetovali kako da kreiramo autentičnu banjsku ponudu zasnovanu na kulturnom i istorijskom nasleđu u regionu, sa fokusom na rimsku i otomansku spa kulturu, i kako da je pretvorimo u brend koji privlači i domaće i inostrane goste”. U okviru Foruma potpisan je i Sporazum o saradnji između Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije i Klastera zdravstvenog turizma Republike Srpske.

Klaster zdravstvenog, wellness i spa

turizma srbije

+ 381 26 92746

velnes.klaster@gmail.com

www.sconference.com

www.wellnessklaster.rs