Zasavica


REKE KOJE SPAJAJU
U vreme kada je boravak u prirodi postao globalno najtraženiji turistički proizvod turistički poslenici i novinari, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, posetili su Specijalni rezervat prirode ZASAVICA, jednu od najposećenijih prirodnih destinacija Srbije, ekološki zdravu sredinu sa obiljem biljnog i životinjskog sveta, maštovitom i raznovrsnom turističkom i gastronomskom ponudom. 
U severnoj Mačvi, na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić, nešto manje od 90 km  udaljen od Beograda i 75 km od Novog Sada, na 1825 ha prostire se
SRP Zasavica. Ova destinacija sa očuvanom prirodom, sa rekom koja nema ni jednog zagađivača, sa vizitorskim centrom, turističkim brodom i otvorenim mini autobusom, sa originalnom ponudom organske hrane i pića iz rezervata, a pre svega dobrom atmosferom, od 1977.godine pod zaštitom je države kao Prirodno dobro od izuzetnog značaja, a član je i Europark federacije koja ima za cilj očuvanje i promociju nacionalnih parkova širom Evrope. Ovaj rezervat, kojim teče rečica Zasavica, koji je povezan sa rekom Savom a podzemnim putem se napaja svežom vodom iz reke Drine, dodeljen je na čuvanje nevladinoj organizaciji Pokret gorana iz Sremske Mitrovice, što predstavlja svojevrsni presedan u Srbiji.
Boraveći u
SRP Zasavica, najvećem čuvaru starih životinjskih rasa u zemlji, saznajemo da ovde živi preko 190 vrsta ptica, 60 vrsta sisara i 23 vrste riba, od kojih je riba Umbra Krameri zaštitni znak rezervata. Od 2004. godine ovde se nastanjuju i porodice dabrova. Priroda u Zasavici, satkanoj od močvarnih predela i šuma topole, crne jove, vrbe, hrasta i drugog drveća, livada i pašnjaka, potpuno je čudesna. Plovidba brodom Umbra, ili u drvenim čamcima na veslanje kroz vodene površine rezervata, između lokvanja, u okruženju čak 27 vrsta vodozemaca i gmizavaca koji živi u ovom vodenom carstvu, pravo je uživanje. Vožnja mini otvorenim autobusom po rezervatu omogućava uspostavljanje neposrednog kontakta sa brojnim pitomim životinjskim vrstama. Pešačka tura duga 7 km u društvu iskusnih vodiča podrazumeva saznavanje zanimljivosti vezanih za Zasavicu.
Očuvana priroda na prostoru Zasavice povoljna je za zdrav odgoj domaćih životinja. O njima Slobodan Simić, upravnik SRP Zasavica, čovek koji udahnjuje dušu ovom rezervatu, za Internet Serbia Travel News kaže „Naš zaštitni znak je i podolsko goveče, sa rasponom rogova od 1,5 metar. U celoj Srbiji ih ima ukupno 300. Imamo i 200 brdskih konja. Obeležje rezervata je i autohtona vrsta svinje – mangulica. Ipak, ono po čemu je Zasavica možda i najpoznatija jeste farma magaraca, prva u Jugoistočnoj Evropi i jedna od najvećih u Evropi”. Saznajemo da su sve ove vrste glavni sastojci proizvoda od mesa i mleka koji imaju pečat Zasavice. To se posebno odnosi na magareće mleko koje se svrstava među najluksuznije proizvode. Sir od njega je najskuplji na tržištu, kako zbog specifičnog procesa proizvodnje tako i zbog cene magarećeg mleka. Gastronomski specijaliteti su i mesne prerađevine od mangulice – kobasice, mast, slanina, šunka i kulen, kobasice od magarećeg mesa kao i kulen od konjskog mesa. Onima kojima je stalo do lepote na raspolaganju su kreme za lice i sapuni od magarećeg mleka. 
Novina u Zasavici, koju godišnje obiđe oko 60.000 posetilaca, je “Glamping turizam” ili, kako to Simić objašnjava “Glamurozni turizam koga ima u Evropi a u Srbiji je potpuna novina. To je apsolutni “nedodir” sa civilizacijom i podrazumeva postavljanje specijalne kamp kuće na nepristupačno mesto u prirodi, opskrbljene svim udobnostima, solarnom strujom i gasom. Ništa ne sme da se ostavi u prirodi, čista i prljava voda se donose i odnose. Boravi se u okruženju prirode i životinja, uživa u miru i tišini. U budućnosti ćemo te kućice postavljati na još nepristupačnija mesta”.
Nakon boravka u Specijalnom rezervatu prirode
ZASAVICA shvatili smo šta nam sve u svakodnevnom životu nedostaje. Vratićemo se.
 
Informacije:
Specijalni rezervat prirode
ZASAVICA
+381 22 614300
📧 zasavica@zasavica.org.rs
💻 www.zasavica.org.rs