Novi Sad

Turističke destinacije

SKLAD ZAPADNE CIVILIZACIJE I

Rac (Srpska) varoš, Petrovaradinski šanac, Petrovaradinsko predgrađe, Neoplanta, Ujvidek, Neusata i Novi Sad – mnogo imena za jedan grad. Mnogo imena ali i mnogo naroda koji žive zajedno u jednom od najlepših podunavskih gradova, na čijim ulicama se čuje i mnoštvo jezika. Prva naselja na teritoriji Novog Sada potiču iz neolita. Na mestu današnjeg Petrovaradina Rimljani su imali svoj kastrum. Sam grad Novi Sad osnovali su trgovci i zanatlije koje su službovali na Petrovaradinskoj tvrđavi. Dvanaest vojnika, dvadeset pekara, mesara i drugih zanatlija ostali su upisani kao osnivači grada koji je 1748. godine od austrougarske carice Marije Terezije otkupio privilegiju izuzimanja iz feudalne komorsko – graničarske uprave.

Novi Sad, kulturni i administrativni centar Vojvodine, nalazi se na obroncima Fruške Gore, na mestu gde Dunav premošćuju železnička pruga i međunarodni put E-5, koji povezuje Evropu sa Balkanskim poluostrvom. Za Evropljane Donau, Danube, Danubio, Duna, Dunav, Dunaj, Dunarea, je jedinstvena prirodna baština i evropski magistralni tok od velikog značaja za novosadsko područje.

Novi Sad je moderan grad koji je sačuvao vrednu kulturnu baštinu. U njemu je Matica Srpska – najstarija naučna biblioteka kod Srba koja u svojim fondovima čuva više od 2,5 miliona publikacija. 1861. godine ovde je osnovano Srpsko narodno pozorište – najstariji profesionalni teatar. Sa mnoštvom kulturnih institucija poput Galerije Matice Srpske, Spomen zbirke Pavla Beljanskog(sa vrhunskim delima srpskog slikarstva iz prve polovine 20. veka), Vojvođanskog muzeja, Saborne crkve Svetog Đorđa sa ikonostasom koji je radio čuveni srpski slikar Paja Jovanović, Katoličke crkve u gotskom stilu, raskošne sinagoge, ovaj grad sa pravom nosi naziv “Srpska Atina”.

Živopisne ulice, kitnjaste stare palate sa obnovljenim fasadama, izgrađene u mešavini gotike, baroka, secesije i neoklasicizma, obogaćuju grad, pre svega njegov strogi centar. Revitalizovana Petrovaradinska tvrđava sa hotelom, muzejom, Arhivom grada i brojnim ateljima upotpunjuje turističku ponudu. Ne samo što je kulturni centar, Novi Sad je i pravo mesto za provod jer je u njemu postignut idealan sklad zapadne kulture i južnjačkog meraka. U brojnim restoranima i čardama zora se dočekuje uz tamburašku muziku, gastronomske specijalitete i dobra vina. Na području Fruške Gore postoje tri centra za proizvodnju vina: Irig, Erdevik i Petrovaradin sa Sremskim Karlovcima u kojme je za turiste organizovana poseta vinskim podrumima, specijalno uređenim za degustaciju karlovačkih vina.

Turistička organizacija Grada Novog Sada

www.novisad.travel

ŠTA OBIĆI

Nadomak Novog Sada je Fruška Gora> sa 17 manastira, od kojih je većina izgrađena još u 15. veku, i brojnim vinogradima iz kojih potiču vina, pre svega “Bermet”, služena na evropskim dvorima i brodu “Titanik”.

Obližnja Petrovaradinska tvrđava, podignuta u 18. veku na drugoj obali Dunava, danas je jedna od najpoznatijih fortifikacija Evrope. Posebne atrakcije su grad muzej – Sremski Karlovci, Sremska Kamenica, banja Vrdnik, Koviljsko-Petrovaradinski rit, značajno stanište ptica, u kome se početkom juna svake godine organizuje tradicionalni foto-safari, i još mnogo toga.

MANIFESTACIJE

Novi Sad je grad manifestacija kao što su: Sterijino pozorje, Zmajeve dečje igre, Novosadske muzičke svečanosti – Nomus, Međunarodni “Old Gold” jazz festival, Internacionalni festival alternativnog pozorišta – Infant, Dunavska TID Regata koja kreće iz Ingolštata u Nemačkoj, Međunarodni sajamovi kao i najveći muzički festival jugoistočne Evrope – EXIT i druge.