Belgrade Waterfront Festival

Putevi hrane i vina
OKUSI LJUBAV NA RECI
„Belgrade Waterfront Good Food & Wine festival“ 2020, KUD Abrasevic, OSTN
Pod sloganom „OKUSI LJUBAV NA RECI“ održan je (28.08.-6.09.2020.) drugi Belgrade Waterfront Good Food&Wine Festival. U organizaciji Udruženja „Spektar“, i uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Sekretarijata za privredu Grada Beograda, promovisao je turističko-privredne potencijale Beograda i Srbije, Save i Dunava, tradicionalnu hranu i piće, kulturu i umetnost. Pod njegovim okriljem odvijali su se ove godine i osmi “Dani Vojvodine u Beogradu” uz učešće turističkih organizacija Vršca, Temerina, Pančeva, Bača, Zrenjanina, Novog Bečeja, Bečeja, Banatskog Karlovca, Čuruga, Subotice, Potisja i    Deliblatske peščare.
Manifestacija je počela predstavljanjem na Sava promenadi, a potom nastavila u centru grada Vinskim defileom u karnevalskom maniru uz zabavljače, dobošare i Kulturno-umetničko društvo “Abrašević”, koje je na ovaj način započelo obeležavanje svog 115. rođendana. 
Centralni festivalski događaj bio je Sajam tradicionalne hrane i vina (5.09.2020.) na  Sava promenadi uz učešče oko 60 kompanija, preduzetnika i poljoprivrednih gazdinstava, proizvođača tradicionalne hrane i vina iz regiona, uz degustacije, radionice i predavanja na temu hrane i pića na kojima su se mogle čuti zanimljivosti o srpskoj gastronomiji i sve popularnijoj vinskoj industriji (“Food styling” – aranžiranje hrane, “Slaganje vina i hrane”, “Organska hrana Srbije”, “Priča o vinu”). Kao i prošle godine upriličena je i izložba hleba pod nazivom „Hleb naš nasušni“. Po izboru novinara i prijatelja festivala dodeljena su i priznanja najboljim proizvođačima Srbije i regiona.     
Za Internet Serbia Travel News Nadežda Tonić, PR Festivala, kaže „Belgrade Waterfront Good Food & Wine festival je projekat čiji je cilj promovisanje privrednih i kulturnih potencijala Srbije, pre svega u oblasti proizvodnje domaće hrane i vina, ali i turizma. Planiramo da tokom ove i narednih godina predstavljamo atrakcije koje promovišu našu zemlju koja je u ovom delu starog kontinenta sve vidljivija na svetskoj turističkoj mapi“.
Tokom festivalske nedelje beogradski ugostitelji kreirali su uz popuste specijalni festivalski meni za posetioce restorana, a pripremljen je i nedeljni „Sunday brunch“ uz druženje sa kuvarima.
Podsećamo da je 2019.godine Beograd na gotovo svim turističkim top listama bio visoko pozicioniran, da je proglašen za drugu najbolju city break destinaciju (posle Talina), da je po cenama hotelskih soba zauzeo takođe drugo mesto (posle Bukurešta), koje je osvojio i po cenama hostela (posle Bugarske) ali ga je, na žalost, ovogodišnja pandemija Corona virusa teško pogodila. Baš zato, u periodu kada su gotovo sve manifestacije koje privlače turiste otkazane, sajam hrane, vina i turizma Srbije – Belgrade Waterfront Good Food&Wine Festival direktno utiče na ponovni razvoj i unapređenje turističke ponude i upotpunjava izazov pozicioniranja na turističkom tržištu. A sudeći po raspoloženju i broju učesnika i posetilaca festivala naš utisak je da su svi jedva dočekali vraćanje života u normalne tokove.