Vojvođanska prolećna rapsodija

Double click to edit
  Destinacije
Sa željom da pojedincima, grupama i organizatorima putovanja predstavi sadržaje koje Vojvodina nudi u prolećnim mesecima sa naglaskom na aktivan odmor, zaštićena područja prirode i kulturne atrakcije, Turistička organizacija Vojvodine (TOV) organizovala je (10.-12.05.2019.) promotivno putovanje za turističke novinare pod nazivom VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA. Kako široko, ali sadržajno raznoliko, ravničarsko područje između Dunava, Save i Tise nudi brojne mogućnosti za aktivan odmor (pešačenje, biciklizam, konjički i sportovi na vodi, posmatranje ptica, lovni turizam.) za ovo putovanje izabrane su opštine Bačka Palanka, Kikinda i Zrenjanin. Da je prolećni vikend satkan od poseta rezervatima prirode, ergelama, salašima, ali i brojnim kulturnim atrakcijama, nešto što treba doživeti u Vojvodini, ističe Nataša Pavlović, direktorka TOV-a, i za Internet Serbia Travel News kaže “Na izgled pitoma vojvođanska ravnica, koja deluje mirno i ušuškano, ima šta da ponudi ne samo kroz svoje kulturno nasleđe već i kroz eko turizma. U Vojvodini se nalazi preko 20 zaštićenih područja, mogućnosti za aktivan odmor su velike pa se sve više pažnje posvećuje kombinovanju rekreacije i uživanja u prirodi“.
Nakon stečenog iskustva na ovom putovanju preporučujemo svima koji u prolećnom periodu žele da aktivno i sadržajno provedu slobodno vreme krenu u Vojvodinu putevima uživanja u prirodi i kulturnim atrakcijama. Dejan Veselinov vlasnik agencije Veselinov Tourism Consulting-a (www.vtc.rs), koja je ovu prolećnu turu za novinare, kao i sve prethodne, i realizovala, predlaže organizatorima putovanja da ovakav, ili slično osmišljen program, uvrste u svoju ponudu. A Nataša Pavlović naglašava da je sada sa VOJVOĐANSKOM PROLEĆNOM RAPSODIJOM, nakon LETNJE PANONSKE AVANTUREDUŠE VOJVOĐANSKE JESENI i  ZIME NA SALAŠIMA, godina zaokružena, napravljen je PAKET PROIZVODA i ponuđen svima koji ga žele jer je u turističkom smislu „Vojvodina celogodišnja destinacija“.
Izazov putovanja prihvatila je i ekipa Internet Serbia Travel News i, u skladu sa idejom da VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA bude trodenevni izlet, ovo živopisno putovanje doživljava na takav način.
I DAN
VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA započinje u Bačkoj Palanci, najpre u Čelarevu, sa pogledom na dvorac Dunđerskih, oronulog svedoka neostvarene ljubavi Lenke Dunđerski i Laze Kostića, i obilaskom Muzeja piva u kome se nalaze primerci srpskih piva iz 19.veka. Prava kombinacija tradicije, moderne tehnologije i prepoznatljivih ukusa. Atrakcije Bačke Palanke su i park prirode i jezero Tikvara, sa divno uređenim plažama, kao i „Ginisov kotlić“ koji predstavlja posebnu turističku atrakciju. Ipak,  najinteresantniji su ergela Karađorđevo, osnovana 1885.godine, i Muzej konjarstva sa brojnim peharima, saonicama i kočijama iz Titovog perioda, fotografijama i matčnim knjigama grla sa početka prošlog veka. Doživljaj upotpunjava mogućnost vožnje fijakerom.
II DAN
VOJVOĐANSKA PROLEĆNA RAPSODIJA nastavlja posetom Kikindi, živopisnom gradu člija ulica Generala Drapšina ima preko 400 stabala jasena, duda i lipe, park „Blandaš“ je pod zaštitom Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Staro jezero je pravo mesto za odmor i rekreaciju a krošnje drveća naseljavaju mnogobrojne Sove Ušare. Sklad tela i duha u Kikindi se postiže posetom Muzeju u kome je, pored osnovne postavke, i svetska atrakcija – skelet mamutice star oko 500.000 godina, a potom i Muzeju i Ateljeu Terra sa izložemim skulpturama u terakoti.
Kikinda - Muzej Terra, ISTN
III DAN
Prolećna energija do punog izražaja dolazi u Zrenjaninu, gradu specifične arhitekture, bogate kulture i slikovite prirode. Najpre poznat pod nazivom Bečkerek, pa Petrovgrad, Zrenjanin u punom sjaju turistima prikazuje Narodno pozorište, Gradsku kuću, Rimokatoličku katedralu, Gradski muzej, svoje mostove i parkove. Lovački dvorac „Kaštel Ečka“, na čijem otvaranju je 1820.godine svirao tada devetogodišnji Franc List, sa svojim prelepim parkom i veoma dobrim smeštajnim kapacitetom, etno selo „Belo blato“, a pre svega specijalni rezervat prirode „Stari Begej – Carska bara“, oaza mira i netaknute prirode,  carstvo divljine u kome su uslovi za opstanak retkih vrsta, a samim tim i foto safari, idealni, sastavni su deo ponude. Uživanje u prirodi, gastronomija i tradicija udružili su se u etno kompleksu „Tiganjica“ i salašu „Stare dunje“.
Specijanbi rezervat prirode Carska bara, ISTN
Informacije: Turistička organizacija Vojvodine
Tel. + 381 21 452910
E:
.office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com