Kosjeric

Planinski turizam

UDAHNITE SVEŽINU

Začetnik seoskog turizma u Srbiji, Kosjerić, smešten je na pola puta između Valjeva i Užica. Udaljen od Beograda oko 140 kilometara, ovaj seoski kraj, brdovit i šumovit, ispresecan rečicama, cvetnim livadama i brojnim stazama, okružen je selima Seča Reka, Mionica, Skakavci, Rosići, Donji i Gornji Taor i drugima. Na nadmorskoj visini od 420 do 1020 metara raspoređena su brojna domaćinstva koja se bave seoskim turizmom, smeštaj je na zavidnom nivou, hrana je tradicionalna i raznovrsna. Domaćini specijalno preporučuju pršutu, sir i kajmak, kiselo mleko, “duvan” čvarke, suva rebra, pogaču ispod sača, pečenje…

Odmor u Kosjeriću, koji opštinska turistička organizacija promoviše pod sloganom “Udanite svežinu”, osim plivanja u bazenu, podrazumeva i obilaske brojnih spomenika kulture od ilirskih grobova, rimskih groblja, crkvi brvnara, poput one u selu Seča Reka iz 15. veka, do taorskih vodenica.

Svakog jula u Kosjeriću se održava tradicionalna manifestacija “Čobanski dani”. Pored smotre “Staro pevanje u Srba”, manifestacija podrazumeva i izložbu rukotvorina, kuvanje starih jela, nadmetanje mladih čobana i izbor najlepše čobanice.

Turistička organizacija Kosjerića

+ 381 31 782 155

www.kosjeric.rs

Turistima koji žele da posete ovaj deo Srbije u Kosjeriću su na raspolaganju hotel “Olymic” i motel-nacionalna kuća “Izvor”, a pre svega brojna domaćinstva u okolnim selima poput etno sela “Vrhpolje”, domaćinstava Cvije i Zorka Stojanića u Stojićima, “Gostoljublja” i “Mlogošća” u Mionici, kao i brojna brojna domaćinstva u selima Skakavci, Rosići, Gornji i Donji Taor i drugima.

Kosjerić je idealno mesto za aktivan odmor u zelenom okruženju i tišini. Zato, sa pravom, uvodni tekst u brošuri Turističke organizacije Kosjerića i glasi: “Kada dođete ovde dočekaće vas srdačni domaćini, ukusna hrana i hladna izvorska voda. Upoznaćete bogato duhovno i kulturno nasleđe. Udahnućete svežinu. Dobrošli!”