Sokobanja

SOKOBANJA –
ZELENO SRCE SRBIJE
  Zdravstveni turizam
Sokobanju, prvu ekološku opštinu u Srbiji, mesto za odmor i uživanje, mnogi nazivaju
najvećom oazom kiseonika u Evropi. Nalazi se na 400m nadmorske visine, u jugoistočnom delu zemlje, između planina Ozren (1.117m) i Rtanj (1.560m), na obalama reke Moravice. Od Beograda je udaljena 240km od Niša 60km. Okružuju je brojna  izletišta, Bovansko i Vrmdžansko jezero i mnogo zelenila.
Kao prirodno lečilište Sokobanja je poznata još iz doba Rimljana, a prvi pisani podaci datiraju iz 1672. godine. Temelje zdravstvenom turizmu Sokobanje, poslavši uzorke vode na analizu, postavio je knjaz Miloš Obrenović, lečeći kostobolju u starom turskom amamu. Zvanično prvi turista sa uputom za oporavak stigao je 8.juna 1837. godine. Krajem 19.veka
Sokobanja postaje moderno, balneološko mesto o kome je pisao i austrijski putopisac Feliks Kanic. Podjednako je posećuju oni koji bi da se odmore i oni koji bi da se oporave. Plemeniti gas radon, koji se ovde raspršuje u vazduhu stvarajući idealan odnos između pozitivnih i negativnih jona, leči bronhitis, astmu, neuroze, povišen krvni pritisak, reumatizam, anemiju, iscrpljenost i blagotvorno utiče na kompletnu revitalizaciju organizma. Iako nikada nije bila slavna kao Marijanske Lazne i Baden Baden, veliki srpski naučnik Jovan Cvijić nazvao ju je “Srpskom Švajcarskom”.
Sokobanja je, osim za zdravstveni, odlična destinacija i za aktivni, seoski i gastronomski  turizam. U selima Resnik, Trubarevac, Žučkovac i Jošanica adaptirani su stari i podignuti novi smeštajni kapaciteti koji turistima omogućavaju pun komfor, a selo Vrmdža, u podnožju Rtnja, u poslednjih nekoliko godina dobilo je čak 32 nova domaćinstva. Akva park “Podina”, izgrađen u okviru istoimenog sportsko-rekreativnog kompleksa koji prima 2.300 posetilaca, povećao je turističku posećenost. Sokobanja je i centar raznih manifestacija poput “Banjskog zabavnog leta”, “Zlatnih ruku”, “Prve harmonike Srbije”, a za Ivanjdan se organizuje branje lekovitog bilja (Sveti Jovan Biljober) koje je ovde, kažu, čudesnog svojstva zahvaljujući mističnim svojstvima Ozrena i Rtnja. Novi multifunkcionalni objekat – letnja pozornica “Vrelo”, otvara nove perspektive.
Turistima u Sokobanji na raspolaganju su hoteli “Moravica”, “Nataly Spa” i drugi, a u toku je i potpuna rekonstrukcija hotela “Sunce”. U ponudi su i brojni objekti privatnog smeštaja.
Turistički novinari Srbije, koji su posetili Sokobanju, jednu od TOP 5 destinacija u zemlji, uverili su se da su ovde zastupljeni gotovo svi vidovi turizma. Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanje, ističe da je broj gostiju u odnosu na prethodnu godinu porastao za rekordnih 86% i kaže “Statistika pokazuje da Sokobanja prednjači u čitavoj zemlji kada je u pitanju prosek dužine boravka koji sada iznosi 5,2 dana i beleži stalni rast. Okosnica razvoja našeg turizma su aktivni odmori, Spa i Wellness, sportsko-rekreativni, poslovni i MICE turizam”.
Nakon svega što smo videli i čuli utisak ekipe Internet Serbia Travel News-a je da je Sokobanja prestala da bude samo “Destinacija sa velikim potencijalom”, da je na  dobrom putu, ali pod uslovom da ozbiljno i kvalitetno, pre svega u smeštajnom, ali i sadržajnom smislu, “zapakuje” svoj turistički proizvod. Broj turista je već sada dobar  pokazatelj.

Double click to edit
CENTAR ZDRAVSTVENOG TURIZMA

Zdravstveni turizma Sokobanje prepoznali su još Ivo Andrić i Isidora Sekulić koja je napisala „Srce u Sokobanji ne lupa, ne tuče, nego se ljuljuška“. Specijalna bolnica “Sokobanja” nalazi se na prostranom platou iznad grada i prima 560 gostiju. Posebno su zanimljivi wellness programi za ljude koji bi da uklone posledice zamora i stresa, program SOKO-life za regulisanje telesne težine, škola za odvikavanje od pušenja i pulmološka škola u kojoj se pacijenti uče kako da dišu. A sve to pod geslom čuvenog srpskog pisca Branislava Nušića, redovnog posetioca Sokobanje, “Sokobanja – Sokograd, dođeš mator – odeš mlad”.



ŠTA OBIĆI


SOKOGRAD – Srednjevekovno utvrđenje podignuto kao zaštita od najezde varvarskih plemena. Usputna atrakcija je Hajduk Veljkova pećina

Izletišta BANJICA i LEPTERIJA (ime dobilo po lepoj ćerki gospodara Sokograda)

Tursko kupatilo AMAM – U centru Sokobanje, datira iz 15.veka, izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi

Crkve: Rođenja presvete Bogorodice iz 7.veka, Uspenja Presvete Bodorodice, Svetog Ilije i Svetih Arhanđela Gavrila i Mihajla

Selo VRMDŽA – Pominje se prvi put u 3.veku kao rimsko utvrđenje koje je služilo za odbranu carskog druma. Na 3km od njega je istoimeno prirodno jezero

Planina RTANJ – Specijalni rezervat prirode, mistična planina, “Zeleno srce Srbije”

Etno park “KALINOVICA”, živopisna klisura reke MORAVICE, vodopad RIPALJKA, BOVANSKO jezero i druge atrakcije
Informacije: Turistička organizacija Sokobanje
Tel. +381 18 833988
E.
office@tosokobanja.rs
www.tosokobanja.rs