EDEN 2019

U KORAK SA SVETOM
Destinacije
Na Svetski dan turizma (27.septembar), koji se 2019.godine odvijao pod sloganom „TURIZAM I RADNA MESTA – BOLJA BUDUĆNOST ZA SVE“, Turistička organizacija Srbije (TOS) proglasila je dobitnike priznanja u okviru nacionalnog konkursa za izbor „Izuzetne destinacije Evrope“ (European Destinations of Excellence – EDEN). Kako je naglasak konkursa u 16 evropskih zemalja, kandidata za EU, stavljen na destinacije koje na svojoj teritoriji imaju banje ili klimatska mesta, zaštićeno područje-nacionalni park, park prirode, predeo izuzetnih odlika, rezervat, spomenik prirode, zaštićeno stanište ili rezervat biosfere, a tema je ZDRAVSTVENI I WELLNESS TURIZAM, za pobedničku destinaciju izabrana je Kuršumlija, na čijoj se teritoriji nalaze dve uspešne banje – Prolom i Lukovska, kao i izuzetan lokalitet prirode „Đavolja varoš“, dok su Pećinci i Kruševac proglašeni za prateće destinacije.
Dodeljujući nagrade najboljima Marija Labović, direktorka TOS-a, naglasila je da je „Prošle godine u Srbiji ostrvareno 9,3 miliona noćenja, od čega 2,5 u banjama“, i podsetila da je „Osnovna zamisao projekta EDEN  da se prepoznaju i nagrade manje turistički razvijene i poznate destinacije koje svoju ponudu razvijaju na principima održivosti“.
Konačan redosled izabranih destinacija utvrđen je nakon poseta stručnog žirija kandidatima u užem izboru – Kuršumliji, Pećincima, Kruševcu, Ivanjici i Mionici.
Pobednička i dve prateće destinacije promovišu se i na međunarodnom planu kroz posebnu publikaciju posvećenu ovom projektu, kao i putem sajtova TOS-a, Evropske komisije i društvenih mreža.
Informacije:
Turistička organizacija Srbije – Projekat EDEN
Tel: + 381 11 6557100
E:
eden@serbia.travel
www.srbija.travel
KURŠUMLIJA
Još su stari Rimljani započeli turistički razvoj KURŠUMLIJE izgradnjom utvrđenja Ad Fines. Sloveni ovu destinaciju nazivaju Toplice zbog obilja tople mineralne vode. Rodonačelnik srpske vladarske dinastije Nemanjića ovde podiže zadužbine – manastire Sveti Nikola i Svete Bogorodice. Panina Radan je park prirode, zaštićeno područje od nacionalnog značaja, poznato po nekoliko endemskih i reliktnih vrsta iz praistorije, sa mnoštvom uređenih planinarskih i biciklističkih staza. Đavolja varoš je najpoznatiji deo planine Radan,  spomenik prirode sa 202 kule visine od 2 do 15 metara, i sa 2 izvora – „Đavolja voda“ i „Crveno vrelo“, koji sadrže visok nivo minerala. Atrakcije su i ostaci rudarskih jama, crkva Svete Petke i crkva Lazarica.
Turistička ponuda KURŠUMLIJE prevashodno je zasnovana na zdravstvenom i wellness  turizmu u Prolom i Lukovskoj banji koje poseduju izvore vode (od 26 do 31,5 oC) visokih balneoloških vrednosti, koje leče bolesti bubrega, organa za varenje, kože, perifernih krvnih sudova kao i vanzglobni reumatizam. Predstojeće sređivanje Kuršumlijske banje još više će obogatiti ponudu.

PEĆINCI
PEĆINCI, naselje u Sremskom okrugu, obiluje turističkim atrakcijama.
Obedska bara je na listi močvara od međunarodnog značaja i na listi područja od izuzetnog značaja za ptice Evrope. Kupinovo je jedno od najlepših sremskih sela u kome se nekada nalazio kraljevski grad despota Stefana Lazarevića, Đurađa Brankovića i kasnije Stefana Berislavića, poslednje uporište srpske srednjevekovne države. Crkva Svetog Luke, najstarija je pravoslavna bogomolja u Vojvodini. Muzej hleba počeo je sa radom 1995.godine. U njemu se sakupljaju, štite, čuvaju i predstavljaju predmeti koji su se kroz istoriju koristili u procesu proizvodnje hleba.
KRUŠEVAC
Grad na reci Rasini 1371.godine podigao je Knez Lazar i tu izgradio prestonicu svoje države.
U Arheološkom parku su simboli crkva Lazarica (1377.g.), očuvani delovi grada, Narodni muzej i spomenik knezu Lazaru. Planina Jastrebac je raj za šetače, planinare, bicikliste, skajranere, orjentirce, skvadoholičare, kao i ljubitelje aktivnog odmora. Ribarska banja, sa izvorima lekovite vode koji se koriste preko 4.000 godina, akcenat stavlja na prevenciju i svojim gostima nudi brojne medicinske i spa programe.