Novosti 253

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U jeku prolećne turističke sezone ekipa Internet Serbia Travel News-a krenula je u potragu za aktivnim i uzbudljivim turističkim proizvodom. Pronašli smo ga u mestu Bastasi (BiH, Republika Srpska), 18 km udaljenom od Foče, u Rafting Centru Drina-Tara, jednom od najvećih centara aktivnog odmora u Evropi, smeštenom u izuzetnim predelima Nacionalnih parkova Sutjeska i Durmitor.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U Rafting centar Drina-Tara, smešten pored same reke, koji raspolaže sa preko 400 ležajeva u bungalovima raznih veličina, udobnosti, opremljenosti i cena, dolaze turisti iz celog sveta. Prava je destinacija za aktivni odmor, izazov za hedoniste, uzbudljiv boravak u prirodi nadgrađen adrenalinskim uživanjem.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rafting sezona, avanturistička plovidba divljim vodama na gumenim čamcima, počinje oko 1. aprila sa prvim danima proleća i traje do polovine oktobra a najviše adrenalina ima u aprilu, maju i prvoj polovini juna. Sama reka Tara najvećim delom protiče kroz Crnu Goru a poslednjih 40 km kroz Republiku Srpsku. Toliko je čista da je nazvana “Suza Evrope” i  kao takva stavljena je pod UNESCO zaštitu. Put kojim reka protiče dug je 146 km. Na jednom delu isklesala je kanjon koji slovi za najdublji u Evropi i drugi u svetu. Najuzbudljiviji deo sa 23 brzaka je u poslednjih 40 km. Spust dužine 25 km traje od jednog do četiri sata, što zavisi od vodostaja. Nakon adrenalinskog raftinga sledi gastronomski vatromet od tradicionalnih specijaliteta od organskih namirnica iz kanjona i okoline Tare, poput vrućih pogača, domaćeg sira i kajmaka, pršuta, pečenja ispod sača, slanine, suve jarčevine, ovčije stelje, domaćih kobasica, priganica, pastrmki, džemova od raznog voća.
ISTN reportažu sa ovog nezaboravnog doživljaja daje u  rubrici REKE KOJE SPAJAJU.
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
Informacije:
RAFTING CENTAR DRINA – TARA
+ 381 21 831688 (BiH),
+381 64 420 1956 (SRB)
📧 office@raftingtara.com
💻 www.raftingtara.com
EXIT U ZNAKU NIKOLE TESLE
Turistička organizacija Srbije (TOS), EXIT Fondacija iz Novog Sada i Muzej Nikole Tesle u Beogradu udružili su snage kako bi zajedno unapredili turizam i promovisali Srbiju kao atraktivnu destinaciju pre svega za mlade. U tom smislu će se ove godine pod sloganom “Probudimo naše supermoći zajedno!” realizovati 24. po redu EXIT festival na kome će u čast Nikole Tesle glavna bina dobiti novo ime – Tesla Universe! Muzičko-turistički EXIT festival, koji traje od 11. do 14. jula 2024.godine, ovoga puta će imati i nulti dan – 10. jul, kada će posebnim Starseeds Takeover programom na Tesla Universe bini biti proslavljen rođendan Nikole Tesle. U okviru ceremonije otvaranja EXIT-a predviđen je i specijalni multimedijalni performans Lords of Lightning. Marija Labović, direktorka TOS, ističe da “Ciljevi ovog partnerstva uključuju globalnu promociju Srbije, podsticanje turističkog razvoja, naročito iz oblasti omladinskog turizma”. Budući da Srbiju čeka manifestacija Expo 2027 ona dodaje da se tema EXIT festivala „Igraj za Čovečanstvo, muzika i sport za sve” u potpunosti uklapa u ovaj projekat. Dušan Kovačević, direktor EXIT festivala, uz napomenu da ove godine očekuju goste iz preko 120 zemalja podseća da je “EXIT do sada čari Srbije otkrio stotinama hiljada stranih turista i turističkoj privredi zemlje doneo 250 miliona evra”.
Najavljujući ovogodšnji EXIT festival Turistička organizacija Srbije i EXIT Fondacija potpisali su trogodišnji Protokol o saradnji sa posebnim akcentom na proslavu 25 godina Exita u Novom Sadu sledeće godine i Expo 2027 u Beogradu.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧
office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
default
Program EXIT Festivala nalazi se na linku https://www.exitfest.org/program
MUZEJ NIKOLE TESLE
011/2433-886, 011/2438-137
📧. poseta@tesla-museum.org
💻
. www.tesla-museum.org
EXIT FESTIVAL
📧. answerme@exitfest.org
💻 www.exitfest.org
DOŽIVI TOPOLU!
Na poziv Turističke organizacije Topole članovi Svetske Asocijacije Turističkih Novinara FIJET iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, posetili su (7.- 10.06.2024.) Topolu. Pod motom „DOŽIVI TOPOLU !“ upoznavali smo se sa kulturno-istorijskim sadržajima, Oplenačkim putem vina i seoskim turizmom ove destinacije. Glavni turistički adut Topole je crkva mauzolej svetog Đorđa na Oplencu, koju je kralj Petar I Karađorđević sagradio kao porodičnu grobnicu, i u kojoj je 725 pojedinačnih mozaičnih kompozicija sa oko 40 miliona kockica mozaika izrađeno u 15.000 nijansi boja. Sam mauzolej, kuću Kralja Petra, vinogradarevu kuću, kraljevsku vinariju izgrađenu 1931. godine i  Karađorđev grad u Topoli godišnje poseti preko sto hiljada turista iz Srbije i sveta. Topola i Oplenac su u ponudi svih turističkig agencija ali za sada isključivo kao izlet destinacija. Ujedno su i jedna od prve 3 destinacije koju biraju putnici sa brodova koji proplovljavaju kroz Srbiju.
Iz razgovora sa Tanjom Mićić, iz Turističke organizacije Topole, saznajemo da je vinski turizam jedan od najvećih aduta Topole. Svoja vina turistima nudi 21 vinarija a u Topoli je i sedište vinara Šumadije. Mi smo posetili porodičnu vinariju Aleksandrović u selu Vinča utemeljenu 1992.godine koja 23 vrste vina godišnje flašira u 400.000 boca. Ove godine očekuje se i otvaranje vinarije tenisera Novaka Đokovića u selu Lipovac nadomak Topole. Od Tanje Mićić saznajemo i da hotelski kapaciteti (za sada samo hotel „Oplenac“) ne prate turističku potražnju smeštaja ali je zato u ekspanziji seoski turizam sa 20 registrovanih seoskih domaćinstava sa ponudom od klasičnog etno turizma do luksuznih kuća sa bazenima. Mi smo obišli neka od njih poput kompleksa „Baikal“, „Mona Hill“ u Lipovcu i „Zdravkovac“ u Jarmenovcima. Neka od njih su osmišljena da podrže žensko preduzetništvo u turizmu i da turistima omoguće da, pored smeštaja, i nabave autentične gastronomske proizvode ovog kraja.
Za vreme našeg boravka u Topoli održan je 10. Festival šumadijskih vina, uz učešće preko 20 vinarija iz cele Šumadije, a u Vinogradarevoj kući otvorena je izložba „Umetnost&Vino 2024“.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA „OPLENAC“ TOPOLA
+ 38134 6814 172
📧 info@topolaoplenac.org.rs
💻 https://topolaoplenac.org.rs/
FIJET SRBIJA
+ 381 21505042
📧 fijet.serbia@gmail.com
💻 www.fijet.rs
SPOJ PRIRODE, TRADICIJE I VINA
U organizaciji Turističke organizacije Vojvodine (TOV), Pokrajinske vlade, Opštine Irig, Nacionalnog parka Fruška gora, Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla “Srem-Fruška gora”, Garancijskog i Razvojnog fonda Vojvodine po drugi put je realizovana (8.06.2024.) Fruškogorska vinska šetnju – Fruška Walk & Wine“. Preko 300 učesnika šetalo je 7,6 km kroz fruškogorske vinograde, upoznavalo se sa vrhunskim vojvođanskim vinarima, lokalnim proizvođačima i ugostiteljima na 6 degustacionih punktova te je Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, izrazila zadovoljstvo što je „Ove godine interesovanje za ovu manifestaciju bilo dva i po puta veće nego prošle godine“. Učesnici Fruškogorske vinske šetnje – Fruška Walk & Wine 2024 okupili su se najpre u dvorištu škole „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu, čija se nastava odvija po dualnom modelu, a pored smera kulinarski tehničar uveden je i smer vinogradar – vinar tehničar. Sa Ribarskog trga u centru ove sremske opštine, jedne od najpoznatijih po proizvođačima vina, grupe od po 70 učesnika polazile su na svaki sat vremena. Tokom šetnje pravile su se pauze na punktovima gde su učesnici probali vina 18 vinarija i gastronomske proizvode domaćih proizvođača.
Šetnja kroz živopisni Irig nastavljena je posetom jednom od najznačajnijih fruškogorskih manastira iz 15. veka Novom Hopovu, prolazilo se kroz vinograde i salaše, šetalo do prirodnog izvora iz doba Marije Terezije, a povratak na Ribarski trg bio je kroz portu crkve Svetog Nikole. Brojnost učesnika i njihovo zadovoljstvo, kao i iskazano interesovanje za sledeću godinu, pokazuju da je aktivan odmor u prirodi, nadgrađen tradicijom, vinom i gastronomijom,   dobitna turistička kombinacija.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧
office@vojvodina.travel
💻
www.vojvodina.travel
U KORAK SA SVETSKIM TRENDOVIMA
Kako ruralni turizam ima veliki potencijal da stimuliše lokalni ekonomski rast, doprinosi BDP-u i otvaranju radnih mesta, Svetska turistička organizacija (UN Tourism) preporučila je Srbiji da se što više bavi ovom vrstom turizma. U informacionom sistemu Srbije e-turista trenutno je evidentirano preko 700 gazdinstava koja se njime bave. Vojvodina ima sve predispozicije da se nađe na listi regiona sa razvijenim ruralnim turizmom budući da obiluje selima, salašima, čardama, etno-kućama, autentičnim manifestacijama i gastronomijom. U skladu sa tom činjenicom, kao i sa preporukom svetskog turizma, Turistička organizacija Vojvodine i Centar za ruralni razvoj Vojvodine, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, održali su u Banji Vrdnik (30.-31.05.2024., hotel Termal) prvi Kongres ruralnog turizma Vojvodine sa preko sto učesnika. Teme poput “Načina unapređenja ruralnog turizma”, “Zakonskih okvira i izvora finansiranja”, “Dostupnosti EU fondova”, “Linija Garancijskog fonda u oblasti ruralnog turizma”, “Načina promocije seoskih domaćinstava i vidova komunikacije sa tržištem” dominirale su skupom. Izneti su brojni primeri dobre prakse ali i problemi sa kojim se suočava ruralni turizam poput nedostaka radne snage. Kongres je upotpunila izložba rukotvorina i gastronomskih specijaliteta Vojvodine Udruženja žena “Vredne ruke Fruške gore” realizovana sa idejom da se mladi zaintеrеsuju za starе zanatе.
Doprinoseći razvoju ruralnog turizma Turistička organizacija Vojvodine objavila je na svom sajtu digitalni Priručnik za razvoj ruralnog turizma, namenjen onima koji započinju svoj biznis u ovoj grani turizma, koji žele da unaprede svoje poslovanje i ugostite turiste. Na sajtu se nalazi i Turistički vodič kroz Vojvodinu koji turistima preporučuje čarde, salaše, etno kuće i vinske podrume.
ISTN u dodatku daje obe brošure.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻www.vojvodina.travel
SOKOBANJA –
NAJPOSEĆENIJE ZELENO SRCE SRBIJE
Po podacima Ministarstva turizma i omladine Srbije u okviru subvencija u vidu turističkih vaučera datih za razvoj domaćeg turizma svaki treći podeljeni vaučer prošle godine iskorišćen je u Sokobanji. Tako je ova destinacija, sa preko 700 kategorizovanih ugostitelja koji su u sistemu vaučera, po broju realizovanih vaučera na prvom mestu u zemlji. Da je i ova turistička godina počela dobro potvrđuje Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanje, navodeći da je “Merenjem broja ostvarenih noćenja Sokobanja u prvih pet meseci ostvarila 12% rasta u turističkom prometu u odnosu na isti period prošle godine”. Najavljujuću ovogodišnju sezonu u Sokobanji pod sloganom „Dobrodošli u Sokobanju, zeleno srce Srbije gde se kiseonik oseća u vazduhu“, Turistička organizacija Sokobanje i novootvoreni hotel “Zeleni grad” ugostili su (31.05.-2.06.2024.) novinare, influensere i predstavnike turističkih agencija i upoznali ih sa ponudom i prirodnim znamenitostima, sa Etnološkim muzejom, Amamom, parkom Banjica, parkom Lepterija-Sokograd, sa Ozrenom i vodopadom Ripaljka, gastronomskim specijalitetima kraja i drugim atrakcijama.
Podstičući promociju destinacije Turistička organizacija Sokobanje i ove godine organizuje  “Foto izazov, Sokobanja 2024." sa temom „Sokobanja – mesto najlepših uspomena“. Ovogodišnji nagradni foto konkurs otvoren je do 17.avgusta a svaki autor može poslati do 5 fotografija. Proglašenje pobednika i dodela nagrada je 30. Avgusta. Prijave i propozicije konkursa nalaze se na sajtu https://www.tosokobanja.rs/xvii-foto-izazov-sokobanja-2024/
Podsećamo da je Sokobanja mesto sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u zemlji budući da je još 21. juna 1837.godine po nalogu Kneza Miloša ispisan prvi Srpski vaučer kojim je zastavnik Lazarević iz Kragujevca upućen na odmor i lečenje u ovu banju. Sokobanja ove godine obeležava 187 godina organizovanog turizma.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SOKOBANJE
+381 18 833988
📧 office@tosokobanja.rs
💻
www.tosokobanja.rs
WYSIWYG Web Builder
NOVE ATRAKCIJE GOLUBAČKOG GRADA
Golubačku tvrđavu, jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija Srbije na Dunavu prošle godine postilo je preko 200.000 turista iz zemlje i sveta. Od 24.maja ove godine svi oni, pored prostora same tvrđave i vizitorskog centra, mogu da obiđu i Park Arheološko brdo tokom čijeg su iskopavanja otkrivene dve krečnjačke peći i dve zgrade koja su po pretpostavkama bile radionice. Kako saznajemo prethodila mu je revitalizacija Spoljnjeg dvorišta tvrđave u okviru projekta Evropska unija za tebe – za kulturno nasleđe i turizam koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi GIZ. Ovaj projekat, vrednosti 556.650 eura, započet je u martu prošle godine i njegovom realizacijom i zvaničnim otvaranjem za posetioce upotpunjen je turistički potencijal Golubačke tvrđave
Podsećamo da je Golubačka tvrđava i deo evropskog Projekta DVORCI I REGIONI (https://castlesregions.eu/ve), kao i da ju je Pošta Srbije, u okviru prigodnog filatelističkog izdanja „Turizam u Srbiji“, stavila na marku sa idejom da ljude širom sveta upozna sa turističkom ponudom ovog dela Srbije.
Informacije:
TVRĐAVA GOLUBAČKI GRAD
+381 12 638 794
📧
info@tvrdjavagolubackigrad.rs
💻 www.tvrdjavagolubackigrad.rs
Na zvaničnom otvaranju Parka Arheološko brdo u okviru Golubačke tvrđave najavljena su i dalja ulaganja resornog ministarstva u ceo dunavski tok kroz Srbiju, dupliranje kapaciteta na pristaništu u Donjem Milanovcu, izgradnja marina u Velikom Gradištu i Golupcu kao i završetak tri deonice biciklističkih staza na području Podunavlja u dužini od oko 70 kilometara, kojima će biti kompletirana biciklistička ruta od Belocrkvanskih jezera do Golupca koja je deo trase međunarodnog biciklističkog koridora Eurovelo 6.
DAN REKE SAVE
U Srbiji Turistička organizacija opštine Surčin, kroz koju Sava protiče dužinom od 46 km,  svakog 1.juna, stavljajući akcenat na eko turizam, obeležava dan ove reke različitim događajima. Centralna manifestacija održana je u Boljevcima u prvom nautičkom selu u Srbiji „Biser”, koje nudi smeštaj na nivou apartmana a obezbeđeno je i 60 vezova za turiste koji dolaze svojim čamcima i brodovima. Manifestacija podrazumeva ekološke i rekreativne aktivnosti, etno bazar, kreativne radionice, sportska i kulinarska takmičenja, ponudu tradicionalnih sremačkih kolača i gastronomskih specijaliteta, vina, suvenira i rukotvorina. Sa programom „Dan zdravlja i rekreacije na Savi“ u manifestaciji učestvuje i Asocijacija „Sport za sve“. 
Prilikom boravka u Boljevcima turisti koji to žele mogu da obiđu i obližnji manastir Fenek, etno kuću “Stajkov” kao i Bojčinsku šumu.
Međunarodni dan Save, 944 km dugačke reke sa 249 pritoka, obeležava se svakog 1.juna uz isticanje njenih izuzetnih ekoloških vrednosti, društvenih i ekonomskih potencijala. Cilj ovog praznika, koji je 2007.godine ustanovila Savska komisija, jeste da promoviše značaj ove reke koja protiče kroz četiri države – Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, koja je po količini vode najveća pritoka Dunava, i u čijem se basenu procenjuje da živi oko 8.200.000 stanovnika.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE SURČIN
☎ 381 11 8403-999, 066 8637 716
📧 to.go.surcin@gmail.com
💻 www.togos.rs
NASLEĐE, LUKSUZ, WELLNESS I GASTRONOMIJA
Hotelski lanac Lošinj Hotels & Villas, kome pripadaju luksuzni hoteli Bellevue, Aurora, Vespera, Punta i Alhambra, kao i istorijske vile Hortensia, Mirasol, Hygela i Captain Villa Rouge, predstavio je svoju ponudu u Beogradu (5.06.2024.) i najavio brojna dešavanja od raznovrsnih koncerata, preko otvaranja novog italijanskog restorana do gostovanja kulinara sa Michelinovim zvezdicama i raznovrsnom gastronomskom ponudom. Na promociji ovog hotelskog brenda ostrva Lošinj, jedanaestog po veličini na Jadranu, koje je sastavni deo cresko-lošinjske grupe ostrva i čini zapadni niz Kvarnerskih ostrva unutar Kvarnerskog zaliva, čuli smo da je ovo ostrvo poznato po lekovitoj tradiciji, kao i da su Veliki i Mali Lošinj proglašeni klimatskim lečilištima još 1892. godine što je ostrvu otvorilo put u novu granu turizma. Saznali smo takođe i da na ostrvu ima preko 250.000 borovih stabala, više od 1.100 vrsta lekovitog bilja, da prosečna letnja temperatura iznosi 24 stepena, da je obala razuđena i bogata šljunkovitim i peščanim plažama od kojih su najpoznatije Borik i Veli Žal. Po rečima menadžmenta Hotelskog lanac Lošinj Hotels & Villas na ostrvu ima mnogo toga da se vidi i obiđe a posebno ističu Muzej Apoksiomena koji je u celosti posvećen samo jednom eksponatu – bronzanom kipu mladog atlete Apoksiomena, koji je na dubini od 45 m u moru pokraj Lošinja pronašao jedan belgijski turista.
Hotelski lanac Lošinj Hotels & Villas, čija sezona završava krajem oktobra, i koji će po prvi put u hotelu Alhambra organizovati doček Nove Godine, u ponudi je brojnih turističkih agencija, a do njega se dolazi trajektom iz istarske luke Valbiska sa ostrva Krk.
O
Informacije: LOŠINJ HOTELS & VILLAS
☎. + 385 51 661110
📧 allotment@losinj-hotels.com
💻 www.losinj-hotels.com
IRONMAN 70.3 – SVE JE MOGUĆE
Srbija, koja u prvih pet meseci ove godine beleži rast broja turista za 7,1% u odnosu na isti period prošle godine, 15. septembra biće domaćin svetskog sportsko-turističkog dešavanja. U Beogradu će biti održana prva IRONMAN 70.3 trka, najveća svetska franšiza koja posle godinu i po dana pregovora dolazi u Srbiju. Ova prva triatlonska trka u ovom delu Evrope okupiće preko 1.000 vrhunskih takmičara iz celog sveta. Samo takmičenje, osim što predstavlja prvenstvo Srbije u triatlonu, ima i kvalifikacioni karakter za IRONMAN svetsko prvenstvo u Marbelji. Na predstavljanju trke u Turističkoj organizaciji Srbije od Marije Labović, direktorke TOS, i Bojana Đurića, direktora SDP 11TRI doo, saznajemo da će uz učesnike i pratioce u septembru u Beogradu biti oko pet hiljada turista samo kroz IRONMAN. Trka "Čeličnih ljudi" počinje i završava se na Adi Ciganliji. Učesnici prvog IRONMAN 70.3 Belgrade započeće trku plivajući 1,9 km u Savskom jezeru, dalje nastavljaju na biciklima stazom ukupne dužine 90 km, a potom trče uz Savu 21,1km, od Ade Ciganlije do Kalemegdanske tvrđave. Događaj pratiti i 11TRIKIDS, trka za najmlađe koja doprinosi doživljaju za sve generacije i promociji kulture zdravog života.
Najavljujući događaj na svom sajtu https://www.ironman.com/im703-belgrade organizatori su napisali “Bilo da posetite Beograd kao turista ili učestvujete na prvoj
IRONMAN 70.3 manifestaciji u Srbiji, ovaj grad će vas garantovano ostaviti bez daha. Smešten na ušću Save u Dunav, Beograd nudi uvid u sopstvenu istoriju staru više od 7.000 godina. To je grad koji je nezaobilazna destinacija u Evropi, grad koji nudi istorijske i kulturne znamenitosti, zadivljujuću i živopisnu kuhinju i nezaboravan noćni život. Trka savršeno spaja istoriju koja oduzima dah, moderno razgledanje i brzu stazu”.
Turisticke atrakcije Beograda, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧
office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel