Trebinje

GRAD SUNCA,
SPOMENIKA,
PLATANA I VINA
PUTOKAZI
Na poziv Turističke organizacije grada Trebinja, a u organizaciji Redakcije Turističke prizme i FIJET Srbija, turistički novinari Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, obišli su ovaj čudesni grad sunca, spomenika, platana i vina.
Trebinje nocu, ISTN
U južnom delu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, nadomak Dubrovnika i Herceg Novog, podno planine Leotar, smešten je grad sunca – TREBINJE. Prvi put se spominje u 10.veku pod imenom Tribunija, dok današnji naziv dobija u 16.veku. Na karavanskom putu koji je vodio iz Kotora i Dubrovnika prema Bosni, Srbiji i Crnoj Gori, kroz istoriju je pripadao Vizantiji, potom državi Nemanjića, pa Osmanskom i Austrougarskom carstvu. Najveće zasluge za razvoj grada kao tvrđave nosi Osman paša, osnivač porodice Resulbegović, koji 1714.godine započinje radove i tada niču Sultan Ahmedova i Osman pašina džamija i Sahat kula. Do današnjih dana svaka epoha i vlast ostavljala je svoj trag a sve to zajedno čini duh, tradiciju, kulturu, lepotu i šarm TREBINJA, grada sa najviše spomenika u BiH. U ovom gradu mediteranske klime, sa 260 sunčanih dana, u kome je rođen jedan od najvećih srpskih pesnika Jovan Dučić, duhovnost je veoma snažna i sveprisutna. Pored manastira Tvrdoš tu su i Saborni Hram Preobraženja Gospodnjeg, Katedrala Blažene Device Marije i Hercegovačka Gračanica, spomenici Jovanu Dučiću, Petru II Petroviću Njegošu i Jeleni Anžujskoj
Trebinje, ISTN
Trebinje, centar grada pod platanima, ISTN
I danju i noću TREBINJE se ogleda u nekada najvećoj ponornici Evrope – reci Trebišnjici u čijoj se smaragdnoj boji uživa i sa obale i iz kafića nadnetih nad vodu. Premošćuju je brojni kameni mostovi poput Perovića (Arslanagića) mosta, koji je sredinom 16.veka sagradio Mehmed paša Sokolović, Andrićevog, Kamenog, Rimskog i drugih mostova. Trg sa 16 platana starih preko 120 godina, simbol grada, ujutru je živopisna pijaca a u toku dana i uveče letnja bašta u kojoj se okupljaju i domaći i stranci. Svaki turista, a i mi smo to bili samo na zadatku, ovde mora da popije makar kafu i oseti duh, dah i energiju grada.
TREBINJE smo upoznali i kroz Puteve vina, pre svega autohtone vrste „Vranca“ i „Žilavke“, i vinarije “Petijević“,Anđelić“ i „Tvrdoš“. Vina je pratila gastronomija sa autentičnim specijalitetima poput teletine i jagnjetine ispod sača, cicvare, domaćeg hleba, sira iz mešine ili ulja, pršuta i domaće hercegovačke rakije.
Ovaj grad koji ekolozi zovu “Oaza”, arheolozi “El Dorado”, glumci “Scena na kojoj svi igraju” a slikari “Sve je već gotovo, samo da se urami”, ostavio je snažan utisak na nas objedinjujući istok i zapad, kamen i vodu, ljude i prirodu, Trebišnjicu i Mediteran, sunce, vino i platane. Sve u njemu vri od života, ali na veoma opušten način. Posle svega što smo videli i doživeli, a u skladu sa ovogodišnjom kampanjom Turističke organizacije Trebinja koja glasi „I ovog leta – Trebinje te čeka” (uz haštag generatore #gotrebinje #ljetujutrebinju i #sviutrebinje), konstatujemo da je ovde sve različito, puno sadržaja i mogućih aktivnosti koje svakako TREBA PROBATI. Možda se dopadne pa pređe u naviku.
ŠTA VIDETI
STARI GRAD KAŠTEL – Duša grada sa kulama i bedemima. Unutar zidina posebna atrakcija je „Anđelkina kapija“ koja vodi u roman Mir Jam „Ranjeni orao“ čiju je radnju reditelj Zdravko Šotra smestio baš u Trebinje.
Stari grad u Trebinju, Andjelkina kapija, ISTN
HERCEGOVAČKA GRAČANICA – Ovaj turistički kompleks izgrađen je na brdu Crkvine kao ispunjenje želje Jovana Dučića da bude sahranjen na brdu iznad Trebinja u crkvi nalik “onoj na Kosovu”. Želja mu je ispunjena i 2000.godine ovde su preneti njegovi zemni ostaci. U  podnožju je kamen donet iz Kosovske Gračanice kao simbol “kamena sa ognjišta”.
Hercegovacka Gracanica, Trebinje, ISTN
GRAD SUNCA
Nadomak Trebinja kompanija “Swisslion” izgradila je Grad Sunca koji čine hotel “
SL Industry”, Aqua Park sa luksuznim hotelom “Sl Panorama”, Wellness & Spa centrom “Galija” i sportsko-rekreativnim centrom “SL Olimp”, turističko naselje “Bijeli Grad”, kongresni centar „Koloseum“ i etno selo. 
Grad sunca, Trebinje, ISTN
Etno selo u Gradu Sunca, Trebinje, ISTN
MUZEJ HERCEGOVINE – U starom gradu, u zgradi austrijske kasarne, nalaze se arheološka i etnološka postavka, legat Jovana Dučića sa umetničkim eksponatima, legati slikara Milene Šotre i Milorada Ćorovića, kao i književnika i vajara Radovana Ždrala
Muzej Hercegovine u Trebinju, ISTN
MANASTIR TVRDOŠ
Putevi vere i vina vode u manastir Tvrdoš čije poreklo datira još iz antičkog perioda. Posebnu vrednost ima stakleni pod kroz koji se vide temelji manastira iz 4.veka. U Tvrdošu je Sveti Vasilije Ostroški dobio sveštenički čin, a u njemu se čuva i ruka Svete Jelene Anžujske, majke srpskih kraljeva Dragutina i Milutina. 
Manastir Tvrdoš poznat je i po vinogradima i vinskim podrumima, starom kamenom sa tradicionalnim bačvama u kojima se čuva crveno vino „vranac“ i novijem sa savremenom tehnologijom, koji nastavljaju tradiciju proizvodnje vina još iz 15.veka.
WYSIWYG Web Builder