Novosti 248

PRIZNAJE ZA NAJBOLJE
U godini kada je turizam Srbije ostvario značajne rezultate i postavio zemlju na prvo mesto u Evropi kao turističku destinaciju koja se najbrže oporavila, kada je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvih 10 meseci ukupan broj turista bio veći za 9% u odnosu na isti period prethodne godine (domaćih – 2% a inostranih + 22%) a devizni priliv veći za 8%, Turistička organizacija Srbije (TOS) dodelila je (6.12.2023. klub „Just&Lobby“ u Beogradu) po 38. put svoje najveće priznanje "Turistički cvet", nagradu za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u 2023.godini.
Na dodeli priznanja Uroš Kandić, državni sekretar za turizam, skrenuo je pažnju na modernizaciju turizma u Srbiji koja je počela pokretanjem platforme E-turista i najavio za 2024.godinu 150 miliona dinara bespovratnih sredstava za razvoj seoskog turizma, 400 miliona dinara kredita iz Fonda za razvoj, kao i novu količinu vaučera i to u većem iznosu nego do sada.
Marija Labović, direktorka
TOS, ističe da je „Prema istraživanju Evropske turističke komisije tek jedna trećina zemalja u Evropi uspela da dostigne rezultate iz 2019.godine a Srbija je baš u toj trećini, prva po procentualnom rastu dolazaka i noćenja stranih turista. Iza Srbije ostale su Crna Gora, Portugalija i Turska“. Naglašava i da turizam Srbije na društvenim mrežama prati 700.000 ljudi, na njima je čak sto miliona utisaka, i to u najvećem broju pozitivnih. Najavila je u narednoj godini promovisanje turizma Srbije i na Viber-u, TikTok-u, Spotify-u, Telegram-u, kao korišćenje aplikacije Veštačke inteligencije na Web sajtu. 
Dodelom priznanja "Turistički cvet", za koje je stiglo 105 kandidatura o kojima je odlučivao  stručni žiri, uz uvažavanje 30.000 online pristiglih glasova, simbolično je zaokružena 2023. godina i odmah je, samim tim, počelo i takmičenje za najbolje u turizmu Srbije za 2024.godinu.
Dobitnici nagrade Turistički cvet 2023, su:
Turistička organizacija
TO ZLATIBOR (www.zlatibor.org.rs/sr)
Turistička manifestacija – DANI BERBE GROŽĐA, Vršac (www.to.vrsac.com)
Receptivna turistička agencija
HEDONIC TRAVEL, Beograd (www.hedonictravel.rs)   
Influenser/bloger
– DVA RANCA BEG IZ KANCA
  (www.dvaranca.com
Elektronski ili štampani medij za predstavljanje Srbije kao turističke destinacije
TV emisija „150 minuta“, TV PRVA

 
Ugostiteljski objekti za smeštaj:
– Hoteli HILTON, Beograd
(www.hilton.com) i
GORSKI, Kopaonik (www.hotelgorski.com)
– ALEKSANDROVIĆ, Topola
(www.vinarijaaleksandrovic.rs/smestaj/)
Pravni subjekt za doprinos unapređivanju turističke ponude i promocije turizma:
– PRIRODNJAČKI CENTAR, Svilajnac (www.prirodnjackicentar.rs)
Specijalno priznanje van kategorija dodeljeno je kompaniji
ER SRBIJA (www.airserbia.com)
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
    💻 www.serbia.travel
NOVE IDEJE INSPIRIŠU NOVE DOŽIVLJAJE
90MPS_Formati
ST_Formati
Nakon što je prošle godine pod sloganom “Nove ideje za nove doživljaje” po prvi put realizovan kao samostalna priredba, u Novom Sadu je održan (30.11-3.12.2023.) 54. Međunarodni sajam turizma. Bolji i sadržajniji nego ranijih godina, mada još uvek u potrazi za jasnim profilom, okupio je, po podacima organizatora, oko 240 izlagača i učesnika Hosted Buyer Programa iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Kemeruna i Italije. Regija partner ovogodišnjeg Sajma turizma bila je Boka Kotorska koja je, zajedno sa ostalim izlagačima iz Crne Gore – Herceg Novog, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja,  promovisala programe dočeka Nove Godine, aranžmane za zimovanja ove i letovanja iduće godine.
Ovogodišnji sajam turizma u Novom Sadu obilovao je B2B susretima, posao u turizmu je tražen i nuđen kroz Dane karijere, održana je jubilarna deseta MEKST konferencija u oblasti turizma i hotelijerstva, turističkih agencija je bilo više no inače budući da su prepoznale svoj interes u ponudi programa za predstojeće praznike, za zimske odmore i za rani buking za sledeću letnju sezonu, Gastro Kup Srbija privukao je veliki broj posetilaca, organizovan je „Probus day“ – promocija vinara iz Vojvodine, Crne Gore i Hrvatske, za izložbu Viminacium – Putevima rimskih imperatora vladalo je veliko interesovanje, a svoje aktivnosti prikazali su i članovi srpskog ogranka Svetske Asocijacije Turističkih Novinara FIJET.
Tradicionalni sajamski Veliki šampionski pehar pripao je Gradu sunca u Trebinju za vrhunski doprinos razvoju hotelijerstva i turizma u Republici Srpskoj.
ISTN kompletan prikaz Sajma turizma u Novom Sadu daje u rubrici MANIFESTACIJE
Informacije:
Sajam turizma Novi Sad
+ 381 21 4831142
📧
info@sajam.net
💻 www.sajam.net
DESTINACIJE SA
Analizirajući afinitete domaćih turista koji pre svega idu u pravcu aktivnog odmora u prirodi, ali i upoznavanja tradicije i gastronomije, Internet Serbia Travel News, kao svojevrsna novinarska turistička patrola koja je tokom cele godine sa kolegama obilazila destinacije Srbije, predlaže šta posetiti, obići i videti u godini pred nama.
Kako je boravak u prirodi najtraženiji oblik turističkog putovanja, naš predlog je Krstarenje rekama. KRSTARENJE DRINOM u okviru programa Čarobni turistički prsten obuhvata plovidbu jezerom Perućac i prelepim kanjonom reke Drine, obilazak Višegrada, Andrićgrada i mosta Mehmed-paše Sokolovića. Izlet može biti dopunjen putovanjem muzejskim vozom “Ćira” od Višegrada do Mokre Gore i Šarganske osmice sa posetom Drvengradu. Doživljaj je potpun sa posetom Nacionalnom parku Tara i pešačenjem do vidikovca “Banjska“ odakle se pruža senzacionalan pogled na jezero Zaovine i branu na Perućcu.
 
PREPORUKOM
Clanovi FIJET Srbija, medju kojima i ekipa ISTN, u Deliblatu, ISTN
Plovidba Obedskom barom, ISTN
Šetnja kroz Deliblatsku peščaru i odmor u etno kompleksu Deliblatska čarda u selu Deliblatu u Južnom Banatu dobar su izbor za vikend. Fruškogorska lugarnica u selu Mala Remeta, nadomak istoimenog manastira u srcu Fruške gore, izbor je za celu porodicu. Obilazak Specijalnog rezervata prirode OBEDSKA BARA u opštini Pećinci, najstarijeg zaštićenog prirodnom dobru u Evropi, drugog u svetu posle Jeloustouna, celodnevna je zabava. Za ljubitelje golfa Golf centar u opštini Žabalj, naslonjen na desnu obalu Tise, nadomak Carske bare, izrađen po svetskim standardima na površini od 38 hektara, pravi je izazov.
Pirot je gastronomski dragulj Srbije, destinacija koja, pored  muzeja Ponišavlja i srednjevekovne tvrđave „Momčilov grad“, nudi nadaleko čuveni Pirotski kačkavalj i Peglanu kobasicu, specijalitet proizveden od najboljih komada kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa umešenih sa začinima. Vinski turizam uz obilazak Rajačkih pimnica, uz sve atrakcije Negotinske Krajine i samog Negotina sa starim jezgrom grada, rodnom kućom Stevana Mokranjca, muzejem i spomenikom Hajduk Veljku, godišnje motiviše na posetu oko 15.000 turista iz celog sveta.
Turistička sezona 2023. u Srbiji bila je znatno bolja od prethodne. A toliko toga ima da se vidi, obiđe i proba u 2024.godini. Preporučujemo!
Banju Koviljaču nadomak Loznice, u kojoj je simbol banje Kur salon otvoren 1932. godine, predlažemo ljubiteljima zdravstvenog turizma. Posete Tršiću, rodnom mestu Vuka Karadžića i etno kompleksu „Azbuka“ sastavni su deo turističke ponude.
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
SA
Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu „FIJET Srbija“, deo Svetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu („FIJET International“), čiji je cilj promovisanje turizma zemalja članica, pa samim tim i Srbije, i koje je osnovano pre 10 godina sa ciljem promocije, razvoja i unapređenja turizma, kulture, istorijskih vrednosti, tolerancije i mira, posebno promocije Srbije kao turističke destinacije, ali i promocije profesionalnih novinarskih standarda u turizmu, na svojoj redovnoj godišnjoj Skupštini (21.12.2023.) dodelilo je  novinarsku nagradu “Milorad Rajčević”, koja nosi ime po prvom Srbinu na čijoj vizit-karti je pisalo samo “Svetski putnik”, i koji je za više od tri decenije putovanja šest puta obišao ceo svet.
Domačini godišnje Skupštine
FIJET-a bili su Turistička organizacija Loznice (https://togl.rs) i Naučno-obrazovni i kulturni centar “Vuk  Karadžić“ u Tršiću (https://okcvukkaradzic.edu.rs/).
Zaokružujući 2023. po turizam Srbije veoma uspešnu godinu, sa željom da naredna bude još bolja, Udruženje FIJET Srbija, čiji su članovi istaknuti turistički novinari iz raznih redakcija i turistički radnici, poziva turističke organizacije, asocijacije i sve u lancu turističke ponude i potražnje, na saradnju u cilju što sveobuhvatnije promocije zemlje na domaćem i inostranom tržištu.

DOBITNICI FIJET Srbija NAGRADE:
  – Goran Gazdek (
Virovitica, Hrvatska) za reportažu „Golubac – tamo    gdje je Dunav najširi“ objavljenu na portalu Virovitica.net
Maja Zagoričnik (Kranj, Slovenija) za reportažu „Lila Lo festival optimizma v Loznici“ emitovanu na Gorenjskoj Televiziji
GTV i pripadajućim portalima
  Smiljana Popov (Beograd, Srbija) za epizodu posvećenu Staroj  Pazovi u okviru serijala „Srbija za početnike“ na Ekovizija
TV
DOBITNICI FIJET Srbija POVELJE:
– Gordana Momčilović
za tekst “Antička Medijana u Nišu: Mnogo više od arheološkog lokaliteta” objavljen u Al Jazeera Balkans
Dragan Todorović za delo „Vinske manifestacije i jedinstvena turistička destinacija Aranđelovac-Topola“
POSEBNA ZAHVALNICA FIJET Srbija
– Grad Loznica
za doprinos unapređenju rada udruženja Fijet Srbija

KOFEROM KROZ SVET
GASTRONOMIJA HOTELA pODRINJE, istn
U društvu Snežane Perić, direktorke Turističke organizacije grada Loznice, čijim se angažovanjem turizam ovog grada krupnim koracima visoko pozicionira na turističkoj mapi Srbije, turistički novinari i poslenici u turizmu članovi FIJET Srbija, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, obišli su novogodišnje okićeni centar Loznice i posetili u Banji Koviljači rekonstruisani i renovirani hotel “Podrinje“. Ovaj izuzetni hotel sa 4* smešten u prelepom banjskom parku, koji raspolaže sa 43 moderno opremljene sobe, spa centrom, salama za sastanke i konferencije i ostalim odgovarajućim sadržajima uskoro treba da bude otvoren.
Turističke organizacije Beograda i Novog Sada podržale su nagradu Udruženja FIJET Srbija vaučerima za boravak nagrađenih u ova dva grada 
Informacije:
FIJET SRBIJA
+ 381 21505042
📧 fijet.serbia@gmail.com
💻 www.fijet.rs
ZIMSKA SEZONA
Zimska sezona 2023/2024 na planinama Srbije zvanično je počela Ski Openingom na Kopaoniku (7.- 10.12.2023.). Za skijaše i bordere Skijališta Srbije pripremila su ski staze,  poligon za početnike kao i zabavne sadržaje bob na šinama, tjubing i zip line. Organizovan je i  revijalni noćni spust sa bakljama u kome su učestvovali pripadnici Skijališta Srbije i Gorske službe spasavanja. Za vreme Ski Openinga Turistička organizacija opštine Raška i Muzej Nikole Tesle iz Beograda otvorili su u vili “Ras” interaktivnu izložbu o Nikoli Tesli. Ova zanimljiva izložba, koja je posetiocima Kopaonika na raspolaganju sve do 25. januara 2024.godine, ima tri izložbena punkta – jedan sa standardnom izložbenom postavkom u okviru vile Ras i dva multimedijalna punkta u hotelima “Gorski” i “Grand”. U organizaciji Skijališta Srbije ski sezona počela je i na Staroj Planini (15.12.2023.) i na Torniku na Zlatiboru (22.12.2023.). 
Skijališta Srbije, čiji su sistemi za veštačko osnežavanje spremni da rade punim kapacitetima u svim ski centrima, na kupljene karte putem web shop-a do kraja sezone odobravaju popust od 5%. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja priključili su se programu Studentska kartica tako da svi studenti koji poseduju novu Studentsku karticu u zimskoj sezoni 2023/2024 mogu da ostvare popust od 15% za kupovinu ski karata za Kopaonik, Staru Planinu i Tornik na Zlatiboru.
KOJA OBEĆEVA
Ski centar Stara planina, ISTN
ISTN u dodatku daje Cenovnik za zimsku sezonu 2023/2024.
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
ZAJEDNIČKA PROMOCIJA KULTURE I TURIZMA
Portal Travel Daily News prenosi da će do 2032.godine kulturni turizam biti u kontinuiranom porastu, globalno tržište kulturnog turizma dostići će 559 miliona dolara, a očekivana tendencija rasta ove grane turizma iznosi 6,54%. Koliko je prožimanje kulture i turizma neraskidivo utkano u jedinstven proizvod, a sve u cilju zajedničke promocije na turističkom tržištu, procenili su u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, ovogodišnjem kandidatu za priznanje Turističke organizacije Srbije Turistički cvet u kategoriji Pravni subjekt za doprinos unapređivanju turističke ponude i promocije turizma, te su u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu predstavili dokumentarni film o Pavlu Beljanskom pod nazivom  „Život posvećen umetnosti”. Naglašavajući značaj diplomatskog boravka Pavla Beljanskog u Rimu (1935–1940) Robert Činkote, direktor Italijanskog instituta za kulturu, i mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke, istakli su značaj saradnje ove dve institucije ukazujući na činjenicu da zahvaljujući Pavlu Beljanskom, velikom kolekcionaru i velikom poznavaocu likovne umetnosti, ljubitelji umetnosti i turisti danas u Zbirci mogu da vide izuzetna dela najpoznatijih srpskih slikara i vajara 20. veka, poput Petra Lubarde, Stojana Aralice, Milana Konjovića, Nadežde Petrović, Ivana Tabakovića i niza drugih velikana.
Informacije:
SPOMEN-ZBIRKA PAVLJA BELJANSKOG
Novi Sad, Trg galerija 2
+ 381 21 4729966
📧 kontakt@beljanskimuseum.rs/
💻 www.beljanskimuseum.rs/
Spomen-zbirku Pavla Beljanskog, jednu od naposećenijih kulturno-turističkih atrakcija Srbije, Vojvodine i Novog Sada, godišnje poseti preko 32.000 posetilaca.
SOMBOR – PRVA DESTINACIJA
ODRŽIVOG TURIZMA U SRBIJI
Sombor, centar grada, ISTN
Na 54. Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu (30.11-3.12.2023.) Turistička organizacija Sombora osvojila je pehar Novosadskog sajma za kvalitetnu turističku promociju i zlatne medalje za unapređenje turističke ponude kroz manifestacioni turizam, za podsticanje razvoja turističke infrastrukture, za razvoj održivog i za unapređenje kulturnog turizma, za uspešnu saradnju sa turističkim subjektima kao i za promociju turizma grada kroz reklamni materijal.
Turistička organizacija Sombora prikazala je već realizovan projekat „Amazon of Europe” koji povezuje 14 partnera sa područja UNESKO rezerevata biosfere Mura-Drava-Dunav na osnovu kojeg je Sombor, jedan od punopravnih partnera u realizaciji, postao bogatiji za turistički info totem sa znamenitostima, starim slikama grada i interesantnim informacijama. Turistima su na raspolaganju i VR naočare za virtualnu realnost sa video i foto materijalom uz pomoć kojih upoznaju Gradski muzej, galeriju “Milan Konjović”, Magistrat, Županiju, brojne crkve i druge atrakcije grada, kao i džepni audio vodiču na engleskom jeziku. Aplikacija je besplatna i preuzima se na sajtu https://pocketguideapp.com/en/sombor.
Sombor, galerija Milan Konjovic, ISTN
Sombor, ISTN
Nakon što se u maju 2023.godine Srbija pridružila Globalnom savetu za održivi turizam ( Global Sustainable Tourism Council ) u junu je u Somboru pokrenut Prvi pilot projekat za održivi razvoj turizma u Srbiji. Ova saradnja Sombora sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u skladu ciljevima održivog razvoja podrazumeva razvoj turističke ponude grada koja doprinosi očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa, kao i društvenom i ekonomskom razvoju. Iz Turističke organizacija Sombora zaopštavaju da zahvaljujući ovoj saradnji Sombor uskoro očekuje sertifikacija grada kao prve destinacije održivog turizma u Srbiji što će doprineti još boljem pozicioniranju na turističkoj mapi Regiona. Kako saznajemo u toku je uključivanje i drugih destinacija u slične inicijative.
Sombor, Magistrat, ISTN

TURISTIČKA ORGANIZACIJA SOMBOR
+ 381 25 434350
📧
info@visitsombor.org
💻 www.visitsombor.org
PRAZNIČNO
OTKRIVANJE BEOGRADA
Sekretarijat za upravu Beograda – sektor statistike objavio je da je prema poslednjim podacima glavni grad Srbije 2023.godine posetilo preko milion turista, što je za 21% više u odnosu na isti period prošle godine. Najviše je turista iz stranih zemalja, čak 25% više nego prošle godine, a među njima su najbrojniji gosti iz Turske, Rusije, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kine, Rumunije i Severne Makedonije. Ovakav porast broja turista svakako su motivisale i aktivnosti Turističke organizacije Beograda (TOB) kojoj je na 54. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu dodeljena nagrada za doprinos razvoju održivog gradskog turizma. 
Povećanju broja turista u Beogradu tokom praznika doprinose i programi
BEOGRADSKE ZIME koja je pod sloganom “Magija je tu” počela Zimskom bajkom u Savskom parku Beograda na vodi, za vreme koje građani i turisti dočekuju Novu godinu, proslavljaju Božić i pravoslavnu Novu godinu (https://zimskabajka.rs/program/ ).
BEOGRADSKA ZIMA traje i u centru Beograda sa drvenim kućicama u kojimа se prodаju trаdicionаlni novogodišnji proizvodi, liciderska srca, kuvana vina i domaće rakije, slatkiši i ostali „Darovi Srbije“. Ulica otvorenog srca, koja se u kаrnevаlskoj аtmosferi, uz mnoštvo uličnih zаbаvljаčа, muzike, klovnovа, žonglerа, progrаmа zа decu, Dedа Mrаzа i suvenira, otvara svakog 1.januara tačno u podne u Svetogorskoj ulici u Beogradu, je manifestacija sa tradicijom dugom skoro pola veka. Proslava PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA, prаznikа rođenjа Isusа Hristа i nаjrаdosnijeg dogаđаjа u hrišćаnskom svetu, koji se trаdicionаlno obeležаvа 7. jаnuаrа premа julijаnskom kаlendаru liturgijom u Hrаmu svetog Sаve nа Vrаčаru i doček PRAVOSLAVNE NOVE GODINE, koja se 13. jаnuаrа slavi po restoranima i klubovima a pre svega u boemskoj Skаdаrliji sа trаdicionаlnom kuhinjom, živom muzikom i dobrom аtmosferom, događaji su zа pаmćenje.
Print
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
. +381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
GASTRONOMIJA ZA POČETNIKE I STARE MAJSTORE
Treću godinu za redom gastronomski vodič Michelin objavio je spisak beogradskih restorana koji mogu da istaknu prepoznatljive crvene table na svom ulazu. Turistička organizacija Srbije, partner Michelin-a u gastronomskom brendiranju Srbije, saopštava da je izbor ovog vodiča za 2024. godinu porastao na 22 restorana Beograda. Komentarišući ga Gvendal Pulenek, međunarodni direktor Michelin vodiča, kaže “Nezavisni inspektori su primetili usredsređenost na domaću proizvodnju, jednostavne ali ukusne recepte, i zanimljivu ravnotežu između tradicionalne srpske i moderne kuhinje, sa međunarodnim šmekom”. Spisak beogradskih restorana u Michelin vodiču možete pogledati na linku
https://guide.michelin.com/mt/en/belgrade-region/belgrade/restaurants
Gastronomijom Srbije bavio se i profesionalni online vodič Taste Atlas, koji je objavio listu 100 najboljih kuhinja i tradicionalnih jela na svetu za 2023. godinu ( https://www.tasteatlas.com/tasteatlas-awards-23-24 ) baziranu na ocenama više od 100.000 korisnika. Srbija se našla na 20. mestu, a najbolje su ocenjeni Pirotska peglana kobasica, Petrovački kulen, Futoški kupus, Miročki sir i Užička pršuta. Najbolji doručak na svetu priprema se u Srbiji i to je komplet-lepinja, specijalitet koji se sprema u mnogim pekarama i kafanama užičkog i zlatiborskog kraja.
Specijaliteti hrane i pića Srbije našli su svoje mesto i na UKUS FEST-u koji se pod nazivom “Najbolji ukusi Srbije” od 2017. godine održava u raznim gradovima zemlje sa ciljem da predstavi i promoviše domaće proizvođače i prikaže kvalitet srpske gastronomije. Nagrađeni iz Srbije i Regiona prikazali su (23.12.2023.) posetiocima široku lepezu maštovitih proizvoda poput sireva sa raznim sastojcima, suvomesnatih proizvoda, štrudli, kolača, hlebova i vina. Ova manifestacija 2022.godine osvojila je  nagradu "Beogradski pobednik" i postala zvanični brend.
Ukus Fest  2023, nagradjeni, ISTN
 
Informacije:

TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
    💻 www.serbia.travel
ETNO HRANA I PIĆE KAO TURISTIČKI BREND
Svetska statistika gastro turizma pokazuje da 81% turista smatra da im hrana pomaže da razumeju kulturu destinacija koje posećuju, a organski uzgojena i autentična jela postaju im sve važnija. 63% milenijalaca u turizmu prednost daje ishrani na mestima koja pokazuju društvenu odgovornost i na kojima se služi zdrava hrana.
U skladu sa ovim trendovima na Beogradskom sajmu održan je 17. Sajam etno hrane i pića (30.11.-3.12.2023.), privredno-turistička manifestacija na kojoj se predstavilo preko 300 proizvođača gastro proizvoda rađenih po tradicionalnoj recepturi, najčešće od organski gajenih sirovina, kao i novih proizvoda nastalih na temeljima tradicije. Svoje proizvode kao i svoje turističke destinacije predstavili su učesnici iz Pirota, Leskovca, Babušnice, Požarevca, Zaječara, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Čačka, Užica, Valjeva, Pančeva, Novog Sada, Niša, Mladenovca, Kikinde, Timočke Krajine i Rajačkih pimnica, Beograda kao i iz ostalih delova zemlje.
Poslednjih godina ovaj Sajam ima važnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu gastronomskih specijaliteta značajnih za turizam Srbije u kojoj se organskom proizvodnjom bavi oko 7.000 poljoprivrednih gazdinstava. Proizvodi poput leskovačkog ajvara, kačarskog i homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica i sira, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suvomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina i rakije, postali su i izvozni artikli.
Kroz prožimanje gastronomije i turizma „Etno-dvorište“ Sajma, izložba rukotvorina „Prela i posela“, kao i štandovi izlagača, mesta su degustacije jela karakterističnih, zaboravljenih ukusa za pojedine destinacije, regione i običaje.
 
Informacije:
BEOGRADSKI SAJAM –
Sajam etno hrane  pića
☎ +381 11 2655-317
📧
etnohrana@sajam.rs
💻 www.
sajam.rs
WYSIWYG Web Builder