Osječko baranjska županija

Na poziv Osječko baranjske županije i u organizaciji Parka prirode Kopački rit, Kulturno-razvojnog centra Općine Bilje i turističke zajednice Općine Bilje, članovi Udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu „FIJET Srbija“, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a, obišli su turističke atrakcije ovog dela Hrvatske. Ljubaznost i gostoprimstvo domaćina, izuzetne lepote krajolika, osmišljena turistička ponuda, maštovita smeštajna i gastronomska ponuda ostavili su na nas snažan utisak, te ovu destinaciju preporučujemo kao dobar izbor za uzbudljiv i sadržajan vikend ali i duži odmor u turističkoj sezoni.
PUTOKAZI
NEODOLJIVI SPOJ PRIRODE, ISTORIJE, GASTRONOMIJE I GOSTOPRIMSTVA
PLEMENITA VINA ERDUTA
PARK PRIRODE KOPAČKI RIT
Na desnoj obali Dunava nizvodno od ušćua Drave smešten je ERDUT, plemićki grad koji se prvi put spominje u 15. veku. Multikulturalnost, istorija, običaji, vina i zamak koji je Fanny Adamovich Čepinska izgradila u 19.veku na imanju Vinarije čijih je 513 ha vinograda smešteno na blagim padinama Daljskih planina, čine ovu destinaciju prepoznatljivom. Bele sorte grožđa, od kojih je najzastupljenija Graševina (75%), brend su Podruma koji je 1730.godine, od kada i počinje priča Erdutskih vinograda, izgradio baron Ervin, ljubitelj vina i kocke. Atrakcija Podruma je najveća bačva na svetu koja je izrađivana sve do 1989.godine. Za nju je upotrebljeno 109 debala slavonskog hrasta, teška je 20 tona i u njoj odležava 75.000 litara Graševine.
Ušuškan između Dunava i Drave u opštini Belje (Bilje) KOPAČKI RIT je najstariji proglašeni park prirode u Hrvatskoj. U njemu je svoje stanište pronašlo oko 2.700 biljnih i životinjskih vrsta – 50 vrsta riba, sisari poput beljskog jelena, srne, vidre, divlje svinje, divlje mačke i slepog miša, 300 vrsta ptica među kojima su orao štekavac, koji je ujedno i simbol parka, crvenokljuni labud (težak do 23 kg), crne rode, velika kolonija kormorana i brojne druge vrste. Turisti ovaj park prirode obilaze vozićem na solarni pogon, plove brodom između lokvanja od jezera Veliki Sakadaš kanalom Čonakut do Kopačkog jezera, ili se voze solarnim čamcima i kanuima. U severnom delu Parka, uz rub sela Kopačevo, je Kompleks dvoraca Tikveš. Izgradili su ga u 19.veku pripadnici loze Habsburg, potom su ga koristili članovi dinastije Karđorđević, a nakon Drugog svetskog rata tu su boravili i Josip Broz Tito i njegovi gosti. Danas je u njemu Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš u kome se multimedijalno i interaktivno prikazuje Kopački rit. Od naših domaćina Ive Bašića, ravnatelja parka prirode Kopački rit (kome pripada dvorac Tikveš), Ivane Plaščak, ravnateljice Kulturno-razvojnog centra Općine Bilje i Senate Majić, direktorke turističke zajednice Bilje, saznajemo da je “Ovakva raznovrsnost sadržaja doprinela velikom porastu broja turista kojima su na raspolaganju i šetnje uređenim stazama, vožnje biciklima, foto safari, posmatranje ptica i brojni drugi sadržaji”. 
Kopacki rit, edukacijski centar Tikves istorijat, ISTN
5 VEKOVA VINOGORJA BELJE
GASTRONOMIJA I SMEŠTAJ SA PREPORUKOM
Priča o beljskim vinima počinje na 650 hektara vlastitih vinograda na Banovom brdu, kroz čije čokote graševine, šardonea, merloa i frankovke prolazi 8 km dug put vina, i sa čijeg se vidikovca pruža pogled na Hrvatsko Podunavlje i grad Osijek. Zato vinski turizam ovog dela Hrvatske i podrazumeva posetu vinogradima VINOGORJA BELJE, posebno PODRUMU BELJE, koji je još pre 5 vekova ukopan u breg u centru baranjskog mesta Kneževi Vinogradi. Iza vrata ovog podruma, najvećeg u Baranji, pružaju se tri sprata dugačkih hodnika ispunjenih bačvama od najboljeg slavonskog hrasta, dok je nova vinarija VINA BELJE (Kamenac) jedna od najmodernijih u Evropi.
GASTRONOMSKI I SMEŠTAJNI KAPACITETI ove destinacije su brojni i raznovrsni. Etno kuća “Stari dud” u Erdutu poznata je po paprikašu ili čobancu, kulenu, slanini, krvavicama, svežem siru sa kajmakom, mladim lukom i sušenom tucanom paprikom, šaranu na rašljama i raznim jelima sa žabama. Fišpaprikaš začinjen poznatom kopačevskom mlevenom paprikom je specijalitet “Didinog konaka” u Kopačevu. „Citadela” u Vardarcu je restoran sa najdužom neprekidnom tradicijom u Baranji a njegovi specijaliteti su baranjski šaran, perkelt od ribe, grofovski gulaš od divljači sa domaćim njokama, okruglicama od hleba i prženom slaninom, kao i jelen na lugarski način sa šampinjonima i vrganjima. “Baranjska kuća” u etnoselu Karanac podno Banovog brda u Baranji služi jela spremljena na starinski način kao što su šaran na rašljama, fišpaprikaš, pasulj-gulaš iz zemljanog lonca i teletina iz krušne peći.
Informacije: FIJET SRBIJA
+ 381 21505042
📧 fijet.serbia@gmail.com
💻 www.fijet.rs
JAVNA USTANOVA “PARK PRIRODE KOPAČKI RIT”
+ 385 31285-380
📧 uprava@pp-kopacki-rit.hr
💻 www.pp-kopacki-rit.hr

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE BILJE – KOPAČKI RIT
+ 385 99 733 2001
📧 info@tzo-bilje.hr
💻 www.tzo-bilje.hr
WYSIWYG Web Builder