Etno selo – Drvengrad Mećavnik

Čudesna Srbija

OŽIVEO GRAD
NASMEJANIH KUĆA

Na obroncima Mokre Gore snimao je reditelj Emir Kusturica film “Život je čudo”. Na proplanku prekoputa stanice Golubinci, na trasi Šarganske osmice, osmislio je i izgradio etno selo “Drvengrad Mećavnik”. Podignuti su brojni objekti: crkva Svetog Save, biblioteka, bioskop sa najsavremenijom slikom i zvukom, apartmani. Radi se na sve strane i širi se miris voznih pragova i smole.

Sve je u “Drvengradu Mećavniku” autentično. U prodavnici – galeriji mogu se kupiti unikatni predmeti od drveta, vune i ostalih prirodnih materijala, domaći med, čajevi, brašno, rakija, slatko, džemovi kao i suveniri sa znakom Mećavnika. Ana Petrović Ivković oslikala je brojne predmete i organizovala galeriju u kojoj izlažu savremeni umetnici iz Srbije i sveta.

Ceo “Drvengrad Mećavnik” je poput etnografskog muzeja pun objekata i predmeta vezanih za prošlost. Tu su vodenica, mlekara, pekara i deo u kome se proizvode slatka i džemovi na starinski način. U restoranu se služi zdrava hrana a u poslastičarnici se jedu pite, kolači i piju boza i domaći prirodni sokovi. Ovde kažu da je Emir Kusturica “Nasmejao kuće, oživeo grad i građane svog grada iz stvarnog života uputio u svet mašte, kreativnosti i duhovnosti, da su povratak u detinjstvo, prirodnu estetiku, veseo kolorit i optimizam ono što okružuje u Mećavnik Gradu.” Lepo rečeno.

Informacije
DRVENGRAD MEĆAVNIK
www.mecavnik.info