Novosti 244

LUKSUZ JE U KVALITETU, A NE U CENI
Kako brojna svetska istraživanja pokazuju da 88,2% turista smatra gastronomiju glavnim elementom brenda jedne zemlje, tako se i u rezultatima anketa sprovedenim među inostranim turistima u Srbiji izdvajaju priroda, kulturno-istorijsko nasleđe i gastronomija. To je jedan od razloga što je Međunarodni gastronomski vodič „Gault&Millau”, koji su još 1965.godine pokrenuli gastronomski kritičari Henri Gault i Christian Millau sa filozofijom "Luksuz je u kvalitetu, a ne u ceni”, ušao 2021.godine na tržište Srbije. Prisutan u 14 zemalja ovaj vodič, jedan od tri najuticajnija, prepoznatljiv je po kuvarskim kapicama koje dodeljuje (od 1 do 5) i načinu ocenjivanja koji je standardizovan za sve zemlje. Turiste upoznaje sa najboljim restoranima, vinarijama, pivnicama, seoskim domaćinstvima koja pružaju usluge hrane i pića, poslastičarnicama i uopšte ukusima „Stavljajući u prvi plan ljude, šefove kuhinja, konobare, somelijere, njihov trud, rad i znoj”, kako je to objašnjava Mira Šemić, direktorka vodiča „Gault&Millau“ Srbija i Slovenija. Da je gastronomija jedan od prva tri razloga posećivanja neke destinacije potvrđuje i Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije koja je i omogućila objavljivanje ovog vodiča o gastronomiji Srbije, ističući daModeran turista prati nove trendove ali istovremeno ceni i autentični doživljaj, autohtoni, ponekad zaboravljeni recept. U tom smislu ovaj vodič je prilika da se šarolika ponuda predstavi na jednom mestu“. Uroš Kandić, državni sekretar Ministarstva turizma i omladine, smatra da je „Upisivanje ugostitelja u ovakav vodič veliki uspeh i potvrda kvaliteta ponude i celokupne gastronomije Srbije koja je ove godine odvojila 3 miliona evra ulaganja u sektor ugostiteljstva“. Srpsku gastronomsku ponudu anonimno su ocenjivali inspektori koji su obraćali pažnju na to da li su namirnice sveže, na koji način se obrađuju, kakva je prezentacija jela, da li je jelovnik dovoljno kreativan, informativan i razumljiv, i kakav je odnos cene i usluge.
Predstavljanje gastronomskog vodiča „Gault&Millau” za 2023.godinu u hotelu Hyatt Regency u Beogradu (25.04.2023.) pratila je i dodela godišnjih priznanja za najbolje u srpskoj gastronomiji, a degustirani su i odabrani specijaliteti i vina iz ovog podnevlja.
Mira Semić, Gault Millau Srbija, Marija Labovic, TOS, i Uros Kandic, Ministarstvo turizma i omladine, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
Dobitnici nagrada „Gault & Millau” SRBIJA 2023:

Restorani „SALON 1905“ i „LANGOUSTE“(Beograd) – Restorani sa 4 kapice
– Restorani „HOMA“, „27“ i „THE SQARE(Beograd) i „LA PISTA“ (Gorski hotel Kopaonik) – 3 kapice
Stefan Mladenović (Corso, Beograd) – Nagrada za najboljeg somelijera
Morava Meat Concept Store (Pijaca Palilula, Beograd) – Nagrada za najbolji POP
Dejan Veljin (Hotel Gorski, Kopaonik) – Nagrada za najboljeg poslastičara
Stefan Živković (Koordinata, Beograd) – Nagrada Mladi talenat
Dragan Cvetković (Bela reka, Beograd) – Nagrada Šef tradicije
Filip Ćirić (Homa, Beograd) i Dejan Popović (Fish&Zeleniš, Novi Sad) – Nagrada Šef   
   budućnosti
Gijom Iskandar (Langouste, Beograd) – Nagrada Šef godine
DESTINACIJE SA PREPORUKOM
Analizirajući afinitete domaćih turista koji pre svega idu u pravcu aktivnog odmora u prirodi, ali i upoznavanja tradicije i gastronomije, Internet Serbia Travel News, kao novinarska turistička patrola koja tokom cele godine sa kolegama obilazila destinacije Srbije, predlaže šta ovog proleća i leta posetiti, obići i videti.
Kako je boravak na otvorenom najtraženiji oblik turističkog putovanja, naš predlog je Krstarenje rekama. KRSTARENJE DUNAVOM KROZ ISTORIJU, koje obuhvata plovidbu do Kladova, izlet do kanjona reke Vratne i Rajačkih pimnica, boravak u Eko etno kompleksu „Kapetan Mišin breg“, povratak do Beograda autobusom uz obilazak lokaliteta poput Lepenskog vira, Golubačke tvrđave i Viminacijuma, i plovidba „SAVOM DO VINČE i arheološkog lokaliteta „Belo brdo“, centra kulture koja je trajala preko 1.000 godina, doživljaji su koji se pamte. Dobar izbor je i poseta Specijalnom rezervatu prirode ZASAVICA, destinaciji „Glamping turizma“, ekološki zdravoj sredini sa maštovitom i raznovrsnom turističkom i gastronomskom ponudom.
Za ljubitelje turizma na vojvođanski način, uz preplitanje kulture, istorije, sportskih aktivnosti, etno ponude i gastronomije, naš predlog je ruta PUT SIRA I MEDA koja obuhvata naselja Žabalj, Čurug, Đurđevo i Gospođince, Golf terene u Žablju, i posete raznovrsnim domaćinstvima koja su otvorila vrata turistima. Pod naslovom “Predeo gde priroda grli istoriju” preporučujemo jednodnevni izlet kroz opštinu Pećinci, sa obilaskom atrakcija poput replike tradicionalne svinjarske kolibe u Donjem Tovarniku, najstarije očuvane seoske kuće u Sremu Aksentijevog konaka u Ogaru, Obedske bare, najstarijeg zaštićenog prirodnog dobra u Evropi, živopisnog sela Kupinovo i starog grada Kupinika.
Turistička organizacija Vojvodine odavno je prepoznala značaj vinskog turizma i za 2023.godinu osmislila je rutu Fruškogorska vinska šetnja – Fruška Walk & Wine“. Vinski turizam uz obilazak Rajačkih pimnica i sela Štubik, Smedovac, Rogljevo i Rajac, uz sve atrakcije Negotinske Krajine, godišnje je izbor oko 15.000 turista iz celog sveta.
Zdravstveni turizam na teritoriji opštine Kuršumlija pozitivan je primer spoja medicine i savremenih wellness i spa sadržaja u Prolom, Lukovskoj i Kuršumlijskoj banji, uz posete Đavoljoj varoši i Kopaoniku.
Kulturni turizam u našem izboru čine posete ČAČKU sa Ovčarsko-kablarskim manastirima, prvoj nacionalnoj prestonici kulture 2023.godine, i NOVOG SADA, evropske prestonice kulture 2022.godine, uz šetnju Petrovaradinom i sa posetom Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Ova kombinacija čini da provedeno vreme ispuni i duh i telo.
Raznovrsnost turističke ponude Srbije ogleda se i u podacima Republičkog zavoda za statistiku koji pokazuju da je u prvim mesecima ove godine broj turista u Srbiji povećan je za 19% u odnosu na isti period prethodne godine. A puna sezona je tek pred nama.
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
INVESTICIJE I INOVACIJE
                   U
PLANINSKIM CENTRIMA
Skijališta Srbije, zajedno sa Centrom za istraživanja i studije turizma organizovali su na Kopaoniku (28.- 30.03.2023.) Samit planinskih centara Centralne Evrope MoReSCE 2023 (https://moresce.rs/). Ovaj Samit, koji se odvija po treći put, okupio je 20 planinskih centara iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hecegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Turske, i više od 100 učesnika iz kompanija iz oblasti infrastrukture, razvoja i digitalizacije centara, kao i privrednika vezanih za izgradnju i unapređenje turističke ponude širom Evrope. Po rečima organizatora “ Ove godine najviše su nas interesovale investicije i inovacije u planinskim centrima a sve u cilju unapređenja konkurentnosti, boljeg pozicioniranja, lakše dostupnosti, produžavanja letnje i zimske sezone, oporavka centara od kriza izazvanih pandemijom, ratom i klimatskim promenama“.
I pored loših klimatskih uslova planinski centri u Srbiji imali su odličnu popunjenost. Kopaonik je bio otvoren tokom cele sezone a samo u jednom danu skijalo je 15.000 skijaša. Ovim brojem oboreni su svi rekordi posećenosti od kada postoje Skijališta Srbije. Ovogodišnja sezona skijanja na Kopaoniku ostaće upamćena i po tome što je prvi put ski centar radio punim kapacitetom jer su sve staze i ski instalacije bile u funkciji. Ski sezona na  Zlatiboru (Tornik) završena je 21.marta, na Staroj planini 26.marta a na Kopaoniku 17.aprila. Skijališta Srbije najavljuju početak priprema za predstojeću letnju sezonu.
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
Ski centar Stara Planina, ISTN
ISPLOVI I
ZAPLOVI SRBIJOM
Beogradski Sajam nautike 2023, nauticke prezentacije
Nautički turizam kao privredna grana predstavlja veliki potencijal Srbije ali su pomaci spori iako se u regionu centralnog Dunavskog basena nalazi 76 reka dužih od 50 km, 50 reka kraćih od 50 km, 610 km kanala, 9 većih i 114 manjih jezera, 26 mrtvaja, 120 peskara i šljunkara i 1.680 km plovnih puteva na kojima je preko 60.000 najrazličitijih plovila i pored kojih je oko 300.000 ljudi koji žive od reka. Razvoj do sada zanemarenog nautičkog turizma kroz projekat “Zaplovi Srbijom” nagovestio je Uroš Kandić, državni sekretar Ministarstva turizma i omladine, na 43. Međunarodom sajmu nautike, lova i ribolova (6.-10.04.2023., Beogradski sajam) najavivši da će ove godine biti izdvojeno više od 7 miliona evra za izgradnju marine u Velikom Gradištu i četiri infrastrukturna projekta na Dunavu. Projekat “Zaplovi Srbijom”, u koji država ulaže 28 miliona evra, obuhvata marine, pristane i pristaništa u Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Kladovu, Somboru, Banoštoru, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Zemunu i Ramu, kao i uspostavljanje kanalskog turizma i linijskog rečnog saobraćaja. Ova ulaganja u nautički turizam Srbije značajna su i sa pogledom na svetske kruzing kompanije koje traže nove destinacije budući da je gornji deo Dunava već prezasićen.
Na Sajmu nautike, održanom pod sloganom „Isplovi, zabaci, ulovi“, čiji je značajan deo izlagačkog programa bio je namenjen rečnim nautičarima, ljubiteljima Save, Dunava, jezera i plovnih kanala, nautičko-turistički aspekt svoje ponude predstavili su Bački Monoštor, Bezdan, Apatin, nautičko selo „Biser“ Boljevci, čule su se priče o reci Savi i plovidbi kroz prevodnice Đerdap 1 i 2, a Krsta Pašković, autor knjige „Osnove nautičkog turizma i nautički potencijali Srbije“ govorio je o ovim temama. Premijerno je najavljena i regata „Vode Vojvodine“ koja će se na Tisi i Dunavu odvijati od 21. do 30. juna 2023.godine. Učesnici ove regate biće u prilici da prvi put prođu kroz prevodnicu Klek koja je remontovana u okviru
IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.
Informacije:
BEOGRADSKI SAJAM sajam nautike, lova i ribolova
nautika
☎ + 381 2655931
📧 nautika@sajam.rs
💻 www.sajam.rs
PREPLITANJE
Koliko je kulturni turizam sve interesantniji pokazalo je i istraživanje portala Travel Daily News u kome se kaže da će globalno tržište kulturnog turizma do 2032.godine biti u stalnom porastu i da će dostići 559 miliona dolara. Studija koju je sprovela kompanija Future Market Insights pokazala je da je očekivana tendencija rasta ove vrste turizma 6,54%, kao i da su turisti zainteresovani za kulturni turizam u proseku spremni da potroše 37% više novca u odnosu na prosečne turiste.
Informacije:
MINISTARSTVO TURIZMA I OMLADINE
Sektor za turizam
☎ + 381 11 3122855
📧 turizam@mto.gov.rs
💻 www.mto.gov.rs
KULTURE I TURIZMA
Savet Evrope, panevropska organizacija koja u svom sastavu ima 47 zemalja članica među kojima je od 2003.godine i Srbija, pokrenula je inicijativu pod nazivom Dani Saveta Evrope koja će se u državama članicama realizovati do 2025.godine. Podržavajući ovu inicijativu  Ministarstvo kulture u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine i Turističkom organizacijom Srbije priprema izložbu i prezentaciju posvećenu Programu Saveta Evrope – Sertifikovne Kulturne rute Saveta Evrope koje prolaze kroz Srbiju, i koje su deo  kulturno-turističke ponude zemlje. U ove rute, od kojih su neke ovenčane i nagradom Karlos V koju dodeljuje Evropska i Ibero-američka akademija Fondacije Yuste za doprinos promociji evropskih kulturnih vrednosti, su: Putevima rimskih careva i Dunavski put vina, Transromanika, Ruta evropskih grobalja, Mreža Art nuvoa, Ruta jevrejskog nasleđa, Ruta industrijskog nasleđa i Ruta Gvozdene zavese – Eurovelo 13. Izložba Sertifikovne Kulturne rute Saveta Evrope koje prolaze kroz Srbiju (https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/serbia ) biće realizovana u Narodnoj biblioteci Srbije početkom oktobra.
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
ISTN u dodatku daje brosuru Turistièke organizacije SrbijeKULTURNO BLAGO SRBIJE
SMARTER AOE – AMAZON OF EUROPE
Prema podacima Evropske biciklističke federacije doprinos evropskoj ekonomiji od biciklizma je 44 milijarde evra, što trenutno cikloturizam čini jednom od najbrže rastućih grana turizma na svetu, a upoznavanje destinacija na dva točka sve se više razvija. Prateći ovaj trend Turistička organizacija Vojvodine (TOV) partner je na projektu SMARTER AOE“, AMAZON OF EUROPE (COSME-TOURINN-2020-3-04.) koji ima za cilj da podstakne digitalizaciju i inovacije u turizmu kroz transnacionalnu saradnju, pre svega iz prizme cikloturizma, i odnosi se na biciklističku stazu Amazon of Europe koja je prvi pentalateralni turistički proizvod koji se može rezervisati i koji je ušao u fazu testiranja u proleće 2021.godine. Preko 1.250 km biciklističkih staza treba da poveže 5 zemalja – Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju duž obe strane reka Mure, Drave i Dunava. Projekat podrazumeva ponudu paketa koji omogućavaju biciklistički odmor na 26 etapa, koji su u potpunosti individualni i obuhvataju komforan smeštaj, polupansion, usluge mobilnosti i posete atrakcijama i lokalitetima. Kako saznajemo predviđeno je da projekat AMAZON OF EUROPE poveže preko 300 malih i srednjih preduzeća (MSP) u jedinstveni poslovni ekosistem koji može da se preslika i u druge rezervate biosfere ili zaštićena područja sa turističkim proizvodima na otvorenom. Projekat je finansiran iz fondova Evropske Unije (75% ) i traje do juna 2024.godine.
TOV u okviru projekta AMAZON OF EUROPE organizuje 10 radionica koje su deo Akademije “Amazon of Europe” i odvijaju se u dva ciklusa – mart/april i oktobar/novembar 2023.godine. Informacije o sadržaju radionica, terminima i načinu prijave nalaze se u brošuri koju dajemo u dodatku.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
BEOGRAD ZA POČETNIKE
I STARE MAJSTORE
Beograd, koji je od početka godine zabeležio porast broja turista za 52% u odnosu na prošlu godinu, sve je interesantniji sa svojom ponudom koja se kroz organizovane turističke ture, od pešačkih do onih brodom, otvorenim i zatvorenim autobusom, segvejevima ili trčanjem, nalazi na sajtu Turističke organizacije Beograda (TOB), dobitnika počasne nagrade sajma turizma EMITT 2023 (12.-15.04.2023., Istanbul) za jubilarni deseti nastup i zapaženo učešće. Ture su najbrži i najbolji način da se kroz razgledanje upozna grad te evo šta Beograd nudi:
BESPLATNE PEŠAČKE TURE
– INFORMATIVNE I ZABAVNE
Tura kroz 20.vek ili po Centru grada – Trg Republike, Narodno pozorište, Palata „Albanija“, Terazije sa hotelom „Moskva“, Skupština, Parlament, Muzej Nikole Tesle, Crkva Svetog Marka i Tašmajdanski park, Hram Svetog Save, kroz boemsku Skadarliju uz priče o važnim kafanama, noćnim zabavama i Dorćol placu, Beogradska tvrđava, ušće Save u Dunav, Saborna crkva i druge lokacije i lokaliteti…
Turisticki obilazak Beograda, ISTN
Turisticki autobus na Avali, ISTN
TURE TURISTIČKIM AUTOBUSOM
– UDOBNE I SA MNOŠTVOM UTISAKA
Zatvorenim ili autobusima za panoramsko razgledanje grada turisti prolaze kroz centar grada, preko mostova i Novog Beograda ili idu put Avale
RAZNE TURE
U ZAVISNOSTI OD INTERESOVANJA
Razgledanje trčanjem, Pivska tura, Segway tura, obilazak Dvorskog kompleksa, šetnja kroz Zoološki vrt, Panoramski let helikopterom, obilasci Doma narodne skupštine ili objekata na Beogradskoj tvrđavi, zavirivanje u Podzemni Beograd ili „Pohod srednjevekovnim viteškim brodom Slavjana“…
Turistička organizacija Beograda objedinjuje je sve ove ture na svom sajtu www.tob.rs/sr/razgledanja
TURE BRODOM
– DOŽIVLJAJ BEOGRADA SA REKA
Panoramsko razgledanje obuhvata upoznavanje sa beogradskim obalama, Dunavom i Savom, sa najpoznatijim beogradskim splavovima i noćnim životom, Beogradom na vodi, Gardošem i Zemunom, Lidom i Ratnim ostrvom, kulom Nebojšom sa vode, mostovima, beogradskim sajmom, Adom Ciganlijom i brojnim kućicama na vodi…
Turisti razgledaju Beograd sa vode, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
. +381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
Nakon prošlogodišnjeg prvog Turističkog samita Vojvodine održanog u Novom Sadu ovogodišnji samit održava se Inđiji (8.-9.06.2023.). Teme ovog događaja, kreiranog u cilju  umrežavanja privatnog i javnog sektora u oblasti turizma na teritoriji AP Vojvodine, su „Turizam kao instrument javne diplomatije“, „Strategija razvoja turizma Vojvodine“, „Razvoj kongresnog turizma u Vojvodini“ i „Proaktivnost, strategija i strast kao pokretači u turizmu“.
Turistički samit Vojvodine pored Udruženja građana ,,Centar za edukativni razvoj Novi Sad“ i agencija ,,Balkan infinity trevel“ i „Exploretravel“, organizuju i Opština Inđija i Turistička organizacija Inđije, dobitnik priznanja „Diplomacy&Commerce awards 2023“ za unapređenje bilateralne saradnje i to sa partnerima iz Turske na projektu „Srpska Kapadokija“. Ovaj projekat, koji po uzoru na Tursku oblast Kapadokija, podrazumeva formiranje nove turističke atrakcije u Srbiji – letenje balonima na topao vazduh na Krčedinskoj adi, počinje sa realizacijom 1.juna 2023.godine i traje do kraja avgusta ili početka septembra. Predstavljen je na Beogradskom sajmu turizma IFT 2023 i tada je najavljeno da će 7 balona iz Kapadokije prevoziti oko 400 putnika, da će se leteti četiri puta nedeljno, subotom i nedeljom od 6.00 sati i sredom i četvrtkom od 18.00 sati. Prijavljivanje za letove biće blagovremeno objavljeno.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE INĐIJA
☎ + 381 22 510 970
📧office@
indjijatravel.rs
💻 www.
indjijatravel.rs

TURISTIČKI SAMIT VOJVODINE
☎ + 65 4079327
📧 info@turistickisamitvojvodine.com
💻www.turistickisamitvojvodine.com
NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA SRBIJE
BALKAN TRAVEL –
Šesti broj dvojezičnog (srpsko/engleski) turističkog magazina Balkan Travel posvećen je Nacionalnim parkovima Srbije – Fruškoj gori, Tari, Đerdapu, Kopaoniku i Šar planini, kao i području Stare planine i planini Kučaj-Beljanica za koje je najavljeno da će postati nacionalni parkovi. Na 180 strana kroz slike i tekstove izdavač Red Press predstavio je predele netaknute prirode pod zaštitom države, savršena mesta za izlete, vidikovce sa najlepšim pogledom, lepotu krajolika i raznovrsnu ponudu ovih parkova. Na predstavljanju magazina u Beogradu (5.04.2023.) posebno je istaknuto da je “Moderni vid zaštite parkova počeo sredinom 19. veka a da je sada taj proces značajno evoluirao. Od Zakona o nacionalnim parkovima iz 2015.godine, u kome oni predstavljaju integralne delove održivog razvoja, Ministarstvo za zaštitu životne sredine napravilo je veliki iskorak ka zelenoj tranziciji i pokazalo da je Srbija posvećena usklađivanju svih standarda sa Evropskom Unijom”.
Ovaj broj turističkog magazina Balkan Travel, za koji govore brojne poznate ličnosti iz sveta politike, umetnosti, novinarstva, biznisa i sporta, i u kome se najavljuju manifestacije, atrakcije i turistički sadržaji u 2023. godini, može se nabaviti na kioscima širom Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.
NP Tara, ISTN
NACIONALNI PARKOVI SRBIJE
NP Fruska Gora, ISTN
NP Stara planina, ISTN
Informacije:
BALKAN TRAVEL
.+ 381 11 3622 407
📧
balkantravelrs@gmail.com
💻
www.balkantravel.rs
NAJBOLJA TURISTIČKA SELA
Nakon pilot projekta NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA pokrenutog 2021.godine, kojim promoviše i unapređuje ulogu turizma u očuvanju ruralnih sredina, zajedno sa njihovim prirodnim i kulturnim dobrima, raznolikošću, stilom života, lokalnim vrednostima, aktivnostima i gastronomijom, Svetska turistička organizacija (UNWTO) i ove godine poziva države članice da predstave svoje kandidate. Do danas je više od 70 sela iz skoro 40 zemalja proglašeno za najbolja turistička sela a još 40 je odabrano da učestvuje u Programu nadogradnje koji podrazumeva stručno mentorstvo i mogućnost umrežavanja. Najavljujući izbor za NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA 2023 Zurab Pololikašvili, generalni sekretar UNWTO, kaže „Turizam donosi ogromne mogućnosti zajednicama širom sveta da grade nova preduzeća, promovišu i zaštite svoju kulturu. Radujem se što imamo primere sela koja rade na negovanju održivosti i stvaranju mogućnosti za sve“.
Ovogodišnja pravila takmičenja podrazumevaju da države članice UNWTO mogu da predstave do 8 sela preko svojih nacionalnih turističkih organizacija. Podsećamo da se 2021. godine u kategoriji NAJBOLJE TURISTIČKO SELO SVETA iz Srbije našla MOKRA GORA, dok je za učešće u Program nadogradnje ušlo selo GOSTILJE. Sva ova sela, njih 64, na kraju su umrežena radi razmene iskustava, dobre prakse, učenja i prepoznavanja mogućnosti.
Prijave za
NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA otvorene su do 23. juna 2023. godine, a izabrana sela biće objavljena krajem godine.
SVETA 2023
Grimaud, Francuska, ISTN
Edam, Holandija, ISTN
Amazonija, Peru, ISTN
Motovun, Hrvatska, ISTN
Metsovo. Grcka, IATN
Predstavljanje Najboljih turističkih sela sveta 2022 nalazi se na linku
https://www.unwto.org/tourism-villages/en/news/best-tourism-villages-of-2022-named-by-unwto/
Informacije:
UNWTO
💻 www.unwto.org