Bodrum

ZEMLJA VEČITOG PLAVOG
SA KOFEROM KROZ SVET
Bodrum, pogled sa tvrdjave, ISTN
BODRUM, turski “Sen Trope”, jedno od najpopularnijih letovališta i jahting centara na obali Egejskog mora i luka u provinciji Mugla, u antičkoj Grčkoj je bio poznat kao Halikarnas, a u srednjem veku kao Petronium. Nalazi se na poluostrvu Bodrum, u blizini ulaza u zaliv Gekova, nasuprot grčkog ostrva Kos, na obali gde se vode Egejskog mešaju sa Sredozemnim morem, na pola puta između letovališta Marmaris i Kušadasi. U antičko doba Homer je, opčinjen tirkizno-plavim i kristalno čistim morem, ovu oblast opisivao kao “Zemlju večitog plavog”.
Tvrdjava Svetog Petra u Bodrumu, ISTN
BODRUM turiste pleni svojom raznolikošću, spojem istoka i zapada, starog i novog, luksuznih hotela i tržnih centara i istorijskih ostataka. Nezaobilazni su Antički amfiteatar, koji je u drevna vremena primao 13.000 posetilaca a danas je letnja pozornica za njih 4.000, Kapija Mindos, kroz koju se ulazilo u grad, kao i zaštitini znak grada – Vetrenjače napravljene od kamena. Posebna atrakcija je Marina koja je stecište luksuznih jahti i lokalnih galeta koji prevoze turiste.
Bodrum, ISTN
Bodrum, nocni zivot, ISTN
BODRUM je do tridesetih godina prošlog veka bio ribarsko selo izgrađeno na ruševinama antičkog Halikarnasa. U turističkom smislu svet ga je otkrio zahvaljujući piscu Dževadu Šakiru, poznatom kao „Ribar iz Halikarnasa“, koji je za vreme zatočeništva u ovdašnjoj tvrđavi pisao tako inspirativne tekstove o gradu da je motivisao brojne avanturiste da dođu i otkriju ovu zanimljivu i do tada nepoznatu destinaciju. Danas svaki turista zna da je u BODRUMU rođen otac istorije – grčki istoričar Herodot (484-420 p.n.e.), da je najveću slavu doživeo pod carem Mauzolom, koji je njime vladao u ime Persijanaca. Kada je umro 353.godine p.n.e. njegova žena Artemizija II od Karije angažovala je starogrčke arhitekte i skulptore da izgrade njegovu grobnicu, koja je bila tako monumetalna da je postala jedno od Sedam svetskih čuda antičkog sveta, i od nje je nastala reč „Mauzolej“. Od ovog fascinantnog hrama na masivnoj osnovi danas su ostali samo temelji i nekoliko skulptura, ali se zato u Britanskom muzeju mogu videti njegove statue i mermerni reljefi. Kroz istoriju BODRUM je bio i mesto vladavine Vitezova Svetog Jovana, a nakon toga i sedište Sulejmana Veličanstvenog.
Marina u Bodrumu, ISTN
BODRUM isijava poseban turski šarm i karakter, balansirajući između egzotičnih bazara, pevanja muzeina i antičke istorije. I pored obilja turista iz celog sveta, lokalnom stanovništvu poznavanje stranih jezika nije jača strana, ali to nadoknađuju ljubaznošću. Po našem mišljenju ovo je turistička destinacija koju ne treba propustiti.
TVRĐAVA SVETOG PETRA
Tvrđavu Svetog Petra ili Petronium 1404.godine izgradili su vitezovi Svetog Jovana (Hospitalci) koristeći kamene ploče iz Mauzoleja u Halikarnasu, pretvarajući ih u prašinu za pravljenje kreča. U 16.veku osvaja je Sulejman Veličanstveni a 1895.godine postaje zatvor.
Tvrdjava Svetog Petra u Bodrumu, ISTN
Tvrdjava Svetog petra u Bodrumu, iskopine, ISTN
Danas je u tvrđavi jedinstven Podvodni arheološki muzej posvećen ostacima antičkih, ranonovovekovnih i srednjovekovnih brodoloma u vodama Egeja. Tu su i bogate zbirke mikenskih bakarnih ingota i vaza, drevnih egipatskih pečata, kraljevskog nakita iz Karije, rimskih amfora, srednjevekovnog islamskog staklenog posuđa i ostataka španskih tovara iz 16.veka. U muzeju su i rekonstruisane olupine iz bronzanog doba i srednjeg veka.
Tvrdjava Svetog Petra u Bodrumu, eksponati, ISTN
Bazar u Bodrumu, ISTN
Kao i u celoj Turskoj, i u Bodrumu je kupovina prava atrakcija. U samom srcu grada, u velikom natkrivenom području pored međugradskog autobusnog terminala, nalazi se bazar dizajnerskih komada gde se može kupit apsolutno sve po veoma povoljnim cenama, od ćilima, zlatnog i srebrnog nakita, tašni i odevnih predmeta (obično kopija poznatih brendova), začina i slatkiša. Kupovati a ne cenjkati se je nezamislivo. Neke od prodavnica rade i po celu noć.
CARSTVO KUPOVINE
Trgovacki deo Bodruma, ISTN
Malo izvan grada su tržni centri „Oazis“ i „Midtaun“ sa radnjama svetskih brendova, u koje se ulazi isključivo uz poštovanje svih epidemioloških mera.
NAJLEPŠE PLAŽE
Krstarenje plazama Bodruma turistickim brodovima, ISTN
U Bodrumu čak 67 plaža poseduje plavu zastavicu, a najposećenije su Fener, Gumusluk, Gumbet i Camel. Turistima su najatraktivniji izleti “Piratskim brodovima” po okolnim uvalama, plažama i malim ostrvima poput Crnog ostrva, uvale Meteor ili uvale sa izvorima tople mineralne vode.
Najlepse plaze Bodruma, ISTN
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com