Durmitorski Prsten

PUTOKAZI
U potrazi za aktivnostima u prirodi iz Rafting Centra Drina-Tara, jednog od najvećih centara aktivnog odmora u Evropi, ekipa Internet Serbia Travel News-a krenula je u obilazak Nacionalnih parkova Sutjeska i Durmitor.
U planinskom području u jugoistočnom delu Republike Srpske, na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, gde se smenjuju pitome doline, gusti šumski kompleksi, pašnjaci i planinski masivi ušuškao se NACIONALNI PARK SUTJESKA sa prirodnim rezervatom Perućica, delovima planina Maglić (najviši planinski vrh u BiH), Volujak, Vučevo i Zelengora, kanjonima reka Sutjeska, Hrčavka i Jabučnica, vodopadom Skakavac i 8 planinskih jezera. Park se prostire na površini od 17.250 ha, a njegov najatraktivniji deo je prašuma Perućica, jedna od poslednjih prašuma Evrope, zaštićeno prirodno dobro koje je 2017.godine nominovano za upis na UNESKO listu Svetske prirodne baštine. Ovde zimzeleno i listopadno drveće, staro i po 300 do 400 godina, raste i do 60 metara u visinu. Za nas je posebna atrakcija bilo penjanje na Dragoš sedlo sa vidikovcem Sokolarica koji se na oko 1.300 metara nadmorske visine nalazi na 13. kilometru puta od Tjentišta ka visoravni Prijevor ispod vrha Maglić. Odatle se pruža sjajan pogled na središte prašume Perućice, čudesni vodopad Skakavac, na vrhove Maglića, Volujka  i Zelengore. Na ovoj destinaciji značajno mesto zauzima i istorija –   novija oličena u spomeniku iz Drugog svetskog rata koji, bez obzira na različita tumačenja, priča svoju priču o borbama na Sutjesci i stradanju naroda, a katuni iznad Trnovačkog jezera podsećaju da se narod ovog kraja oduvek bavio stočarstvom.
“Durmitorski prsten” naziv je ture kroz NACIONALNI PARK DURMITOR koji se prostire na 39.000 ha i obuhvata masiv planine Durmitor i kanjone reka Tara, Draga, Sušica i Komarnica. 1980. godine postao je deo Svetske kuturne i prirodne baštine. Pun je visokih vrhova, visoravni, ledničkih dolina, jezera, šuma, livada, pašnjaka, krševitih prostora, reka, kanjona i pećina. Do svega toga vodi više od 500 km markiranih staza. Lepotom se ističu brojna jezera nazvana „gorske oči". Durmitor ih ima čak 18. Najpopularnije i najveće je Crno jezero ali ništa nam manje nisu bila interesantna i Zminje i Sušičko jezero koje se nalazi na dnu kanjona reke ponornice Sušice. Naš vodič i domaćin Drago Todorović, iz Rafting Centra Drina-Tara, priča da se veruje da poreklo imena Durmitor seže još u doba kada su Kelti živeli na prostoru Balkana. Smatra se da su ga oni nazvali „dru mi tore" što bi u prevodu značilo “Planina puna vode". Turistička tura kroz Nacionalni park Durmitor može da obuhvati i penjanje na Savin kuk (2.313m), koji se ogleda u Crnom jezeru, odakle je izuzetan pogled na kanjon reke Tare, predah na divnim vidikovcima poput Ćurevca, vraćanje u prošlost pored nadgrobnih spomenika – stećaka, koji datiraju još od pre 700 godina, obilazak kanjona i brane Perućice, boravak na visoravni Trsa, ili prolazak kroz kanjon Nevidio, deo reke Komarnice na južnoj strani Durmitora. Ovaj kanjon dug 3,8 kilometara važi za jedan od najneprohodnijih kanjona  u Evropi.
Naš opšti utisak je da obilazak Nacionalnih parkova Sutjeska i Durmitor kao i rafting Tarom u organizaciji Rafting Centra Drina-Tara nije za one koji odmor vide kao izležavanje. Ovde ima toliko zanimljivih predela, vrhova, jezera, staza, vidikovaca, autentičnih planinskih sela i aktivnosti da je nemoguće mirovati. Važno je samo imati dobar plan kako bi se što više predela obišlo, pogleda na lepote bacilo, maršuta prošlo, atrakcija upražnjavalo i autentične hrane probalo. Dobra volja i pomalo kondicije za početak se podrazumevaju.   
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
Informacije:
RAFTING CENTAR DRINA – TARA
+ 381 21 831688 (BiH),
+381 64 420 1956 (SRB)
📧 office@raftingtara.com
💻 www.raftingtara.com
WYSIWYG Web Builder