43. Međunarodni sajam turizma

IZMEĐU PLANINA I MORA
MANIFESTACIJE
Između planina, sela, banja, dalekih destinacija, manifestacija, lokaliteta, atrakcija i mora odlučivalo se na 43. Međunarodnom Sajmu turizma u Beogradu (24.-27.03.2022.), koji je nastavio tamo gde je stao 2020.godine, neposredno pre svetskog rasplamsavanja Covida 19.  U sloganu Između planina i mora, u funkciji oporavka turističkog ambijenta i promovisanja turističke industrije, prepoznalo se 400 učesnika iz 25 zemalja među kojima su Grčka, Turska, Egipat, Crna Gora, Tunis, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija, Mađarska, Slovačka, Maldivi, po prvi put Malezija, Angola, Demokratska Republika Sao Tome i druge. Najveća inspiracija Sajma ipak je bio domaći turizam te je Srbija sa svojom ponudom, objedinjenom pod novom kampanjom Turističke organizacije Srbije SRBIJA. Doživi!“, dominirala namerom posetilaca da uživaju u planinskom i zdravstvenom turizmu, prirodnim lepotama, čistom vazduhu i brojnim kulturnim, gastronomskim i aktivnim turama.
Iako je pauza od dve godine ostavila traga, kao i još uvek prisutni Corona virus, a pogotovo kriza sa Ukrajinom, neodoljivi šarm sajamskih cena i popusta, first minute ponude sa mnoštvom pogodnosti, razne vrste putovanja poput porodičnih, egzotičnih, omladinskih, city break, wellness, aktivnih, eko, kongresnih i svih ostalih, bili su pravi izazov za ne tako veliki, ali vrlo zainteresovan broj posetilaca.
Uzdržane i skeptične prema nastupu na Sajmu turizma brojne agencije i turoperatori ipak su našli svoj motiv da se pojave. Prodaja aranžmana, i sajamski popusti do 35%, na kraju i nisu dali tako loše rezultate. Turistička ponuda Srbije na Sajmu je isijala svu vitalnost i održivost kulture, tradicije, istorije, prirode, gastronomije, vizuelnog identiteta a pre svega inovativnosti destinacija i poslenika u turizmu. Beograd je iskoračio u svih 17 svojih gradskih opština, Novi Sad se udružio sa Sremskim Karlovcima, turističke destinacije Srbije ukazivale su na razloge zašto ih treba posetiti, Vojvodina se ponosila cikloturizmom, putevima vina, specijalitetima vojvođanske kuhinje, predlažući turistima da i sami nešto od toga nauče.
Crna Gora na Sajmu turiyma u Beogradu 2022, ISTN
Posetioce Sajma turizma zabavile su i atrakcije poput „putovanja“ kroz svet iluzija istoimenog muzeja, maštovito su se slikali na način muzeja selfija i virtualno putovali  “Rutom rimskih careva i dunavskim putem vina”.
Beogradski sajam je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Evropskom mrežom preduzetništva, realizovao i ove godine
B2B poslovni program, na čijoj je platformi evidentirano 4.500 pregleda i zakazano više od 370 poslovnih sastanaka.
Sajam hotelsko-ugostiteljske opreme
HORECA-OPREMA okupio je neočekivano veliki broj kompanija koje se bave proizvodnjom i distribucijom proizvoda i asortimana za opremanje hotelsko-ugostiteljske industrije, a sajam BEOWINE bio je mesto susreta, predstavljanja, degustacije i ocene ponude brojnih izlagača među kojima su, i ove godine, udruženi Vinari Vojvodine bili i najzastupljeniji i najveseliji.
Beogradski sajam turizma obeležila je i promocija budućnosti turističke industrije Srbije u znaku koncepta Srbija stvara, nacionalne platforme u čijem fokusu je podsticanje kulturnog, umetničkog, turističkog i trgovinskog povezivanja. Kada je turizam u pitanju rezultate tog povezivanje znaćemo već na Sajmu turizma sledeće 2023.godine.
Informacije:
BEOGRADSKI SAJAM TURIZMA
+ 381 2655206
📧 turizam@sajam.rs
💻 www.beogradskisajamturizma.rs