Stara Planina

Planinski turizam

PROBUĐENA LEPOTA

U istočnoj Srbiji, na teritoriji opština Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad, delom uz granicu sa Bugarskom, prostire se Stara Planina, jedan od najlepših i najočuvanijih predela, nedovoljno razvijen ali sa izuzetnom šansom da postane značajan turistički centar Srbije. Staru Planinu, na visinskom rasponu od 1.100 do 1.900 metara nadmorske visine, odlikuju brojne privlačne destinacije od kojih su najatraktivinije Babin zub, potom najviši vrh Midžor (2.169m), Srebrna Glava, Crni Vrh, Vražija glava, Visočica, Zavojsko jezero i druge. Ceo region ima veliki potencijal za razvoj zimskog, planinskog, lovnog, biciklističkog i seoskog turizma, a glavni podsticaj sada čine novoizgrađeni hotel “Stara Planina” (4*) i ski staze Konjarnik, Sunčana dolina, kao i Markova livada, koja je osvetljena i za noćno skijanje, prva gondola u Srbiji i žičare koje predstavljaju preduslov za skijanje i zimske sportove. To je prva faza u razvoju budućeg planinskog centra na ovoj planini jer je master planom  predviđeno da u završnoj fazi bude mesta za oko  22.000 gostiju.

Područje Stare Planine izuzetno je atraktivno i za seoski turizam, sa sve većim brojem kategorisanih domaćinstava u slikovitim selima. Priroda je netaknuta i pogodna za šetnje i branje lekovitog bilja. Prisutno je i bogato antičko i srednjevekovno nasleđe, kao i zanimljivi  folklorni običaji. Trpeza je izvorna i predstavlja tradiciju ovog kraja. Na istočnim padinama Stare Planine locirano je istoimeno lovište. Na ovom prostoru love se srna, lisica, divlja svinja, vuk i jelen. U dolini Timoka, naročito oko Knjaževca, smestila su se sela sa tradicijom vinogradarstva, vekovima poznata po izuzetnim vinima, a vinari ovog kraja vlasnici su mnogobrojnih priznanja iz zemlje i inostranstva.

KAKO STIĆI
Stara Planina udaljena je 330 km od Beograda, 70 km od Niša, 100 km od Zaječara, 50 km od Knjaževca ili Pirota. Stiže se iz više pravaca a mi izdvajamo dva: I Putovanje na relaciji Niš-Svrljig-Knjaževac-Kalna-Babin zub, dugačko 110 km, je najpreporučljivije, naročito u zimskom periodu, jer se put redovno održava. II Najkraći put za one koji dolaze iz Beograda ili Zapadne Srbije je Sokobanja-Knjaževac-Kalna-Babin zub, ali je ovaj putni pravac u lošem stanju, pa se zimi ne preporučuje
SKI CENTAR STARA PLANINA
Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift “sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom  “Markova livada”. Na lokaciji “Jabučko ravnište” nalazi se prva gondola u Srbiji.

Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na “Babinom zubu”.Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija.

Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju.Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

JP Skijališta Srbije

+ 381 11 311 79 01

direkcija@skijalistasrbije.rs

www.skijalistasrbije.rs

ŠTA OBIĆI
U selu Donja Kamenica je crkva Presvete Bogorodice, za koju se pretpostavlja da je podignuta početkom 14 veka, sa veoma dobro očuvanim freskama Na putu prema selu Gornja Kamenica nalazi se manastir posvećen Svetoj Trojici U selu Ravna je arheološko nalazište Timacum minus, koje datira iz I veka naše ere, a predstavlja rimsku naseobinu. Na osnovu iskopina u Arheo-etno parku formirana je izuzetna lapidarijska zbirka etno spomenika, izložena u školi u Ravni. Prilikom istraživanja otkrivene su desetine rimskih spomenika, carskih počasnih natpisa, primerci antičkih bronzanih i mermernih skulptura, reljefi i drugi predmeti visoke umetničke vrednosti. U arheo-etno parku je i etno kuća, čiji je podrum preuređen u muzej vinarstva

JP Stara Planina

+ 381 11 2626596

www.jpstaraplanina.rs