Rajačke pivnice

Putevi Vina

VINO ZA SLADOKUSCE

Istorija srpskog vinarstva je duža od hiljadu godina. Srpski vladari su negovali kulturu gajenja vinove loze pa je tako u doba cara Dušana donet zakon koji se odnosio na spravljanje vina i njegov kvalitet. U srednjevekovnoj Srbiji pehar vina je bio dogovor, zakletva, zakon i običaj.
Srpski vladari zaslužni su za razvoj vinarstva i u modernim vremenima. Karlovci su proneli slavu našeg vina širom Evrope, iz Krajine su išla vina u Nemačku, Rusiju, Švajcarsku i Rumuniju, vino iz Negotina pilo se u Beču.
Cela Negotinska Krajina ispun jena je vinogradarskim kompleksima a o istoriji vinarstva najbolje govore Rajačke pivnice, vinski podrumi sela Rajac.

Ukazuju na dugu tradiciju vinarstva zbog visokog tehnološkog umeća oko vina i idealne prilagođenosti kuća samoj tehnologiji proizvodnje. Izgradnja vinskih podruma-pivnica (od reči “piti” ), kojih ima oko 300, u Negotinskoj Krajini počela je u 18. veku. Neke od ovih objekta načeo je zub vremena a neki i danas služe za skladištenje vina i čuvene rakije “komovice”. Rajačka vina su pronela slavu negotinskog vinogradarstva i doživela najveća svetska priznanja početkom 20.veka na izložbama vina u Parizu i Londonu.

Arhitektonski lepe i precizno urađene kuće od mekog žutog kamena peščara, pivnice, ukopane zadnjim zidom u tlo, što omogućava podrumsku temperaturu i vlažnost pogodnu za čuvanje vina, danas su izuzetna turistička atrakcija. Ulice različite širine koje vijugaju između njih, bunari, trgovi, crveni krovovi pokriveni ćeramidom i atmosfera minulih vremena, uz kulinarske specijalitete ovog kraja, dobra vina i proizvode narodne radinosti, čine ovaj prostor neodoljivim. Još samo da je put kojim se stiže bolji.
Vinska kultura danas je u Srbiji na veoma visokom nivou. Smatra se da vina ima na hiljade, a samo u Srbiji ima preko 700 vrsta vina. Mnoga od njih degustiraju se na vinskim manifestacijama koje se održavaju širom Srbije.