60. Beljanski manifestacije

JEDINSTVEN PROIZVOD NA
KULTURNO-TURISTIČKOM TRŽITU
MANIFESTACIJE
Posle godinu dana pauze zbog epidemiološke sitruacije u zemlji, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, jednoj od najznačajnijih muzejskih ustanova koja je postala važna tačka na kulturnoj i turističkoj mapi Vojvodine i cele Srbije, obeležen je (22.10.2021.)  jubilej – 60 godina od otvaranja muzeja za javnost, održana je 54. dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji diplomski/master rad iz nacionalne istorije umetnosti odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a uručene su i zahvalnice pojedincima i institucijama za dugogodišnji doprinos njenom radu. Čestitajući jubilej Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, istakao je da se zahvaljujući Pavlu Beljanskom, velikom kolekcionaru i velikom poznavaocu likovne umetnosti, u ovom zdanju čuvaju izuzetna dela najpoznatijih srpskih slikara i vajara iz 20. veka, poput Petra Lubarde, Stojana Aralice, Milana Konjovića, Nadežde Petrović, Ivana Tabakovića i niza drugih velikana. Sabrati sva ova dela i darovati ih svom narodu više je od podviga, i zato je Pavle Beljanski svetao uzor kojem treba težiti i danas“.
Svoj jubilej Spomen-zbirka Pavla Beljanskog proslavlja i izložbom posvećenom arhitekturi zgrade i njenom arhitekti Ivi Kurtoviću budući da je Spomen-zbirka prvi sagrađeni namenski projektovan muzej u Srbiji, čija izgradnja je završena u jesen 1961. godine, kada je legat i otvoren za publiku. Izložba traje do 30.januara 2022.godine. 
Informacije:
Spomen-zbirka Pavlja Beljanskog
Novi Sad, Trg galerija 2
+ 381 21 4729966
📧 kontakt@pavle-beljanski.museum
💻 www.pavle-beljanski.museum
Spomen zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu, izlozbene postavke, ISTN
Uručujući nagrade prošlogodišnoj laureatkinji Jeleni Gačić za master rad „Posleratna arhitektura u Kruševcu (1945–2000)“, i ovogodišnjoj Katarini Simeunović, za  rad „Nova predmetnost u srpskoj umetnosti sedme decenije 20.veka“, Mr Milana Kvas, direktorka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, podsetila da je „Ova nagrada jedinstvena u zemlji. Nastala je zahvaljujući posebnom Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965.godine, kada ju je kolekcionar ustanovio poklonivši Spomen-zbirci sliku Vlaha BukovcaVelika Iza“ čime je zaokružio institucionalni rad svog Legata. Od 2000.godine uvedena je i praksi da  nagrađeni radovi budu realizovani u vidu izložbe i pratećeg kataloga“.
Koliko je prožimanje kulture i turizma neraskidivo utkano u jedinstven proizvod, a sve u cilju zajedničke promocije na turističkom tržištu, procenili su i u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, jednoj od naposećenijih kulturno-turističkih atrakcija Srbije, Vojvodine i Novog Sada, te su zahvalnice pojedincima i institucijama za uspešnu saradnju kao i za dugogodišnji, kontinuirani doprinos njenom radu, uručili i Turističkoj organizaciji Novog Sada i našem Internet Serbia Travel News-u.
60 godina Spomen zbirke Pavla beljanskog u Novom Sadu, dobitnici zahvalnica