Sajam turizma IFT 2023

KAD JE SAJAM NIJE TEŠKO
MANIFESTACIJE
Pod naslovom “Kad je odmor nije teško” na Beogradskom sajmu je održan (23.-26.02.2023.) 44. Međunarodni sajam turizmaIFT 2023. Tih dana Beograd i Srbija su bili mesto turističkih susreta Regiona i drugih delova sveta, upoznavanja destinacija i planiranja putovanja uz uobičajene sajamske popuste koji su se kretali od 5 do 60%. Izraženo kroz brojke Sajam, čija je zemlja partner bila Kina, sa kojom Srbija gradi partnerske odnose u brojnim oblastima, i na kome su tradicionalno nastupile Turska, Grčka, Crna Gora, Tunis, Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kipar, Mađarska i Severna Makedonija, po drugi put Maldivi i Sao Tome & Principe, po prvi put Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija, obišlo je oko 40.000 aktera, izlagača, gostiju i posetilaca, preko 40 turoperatora iz zemlje i inostranstva i oko 80 profesionalnih kupaca (buyera) i međunarodnih i domaćih medijskih partnera. Organizovano je više od 500 B2B sastanaka. Susreli su se ministri turizma Srbije i Bugarske, predstavnici Globalnog saveta za održivi turizam (GSTC) podelili su svoja saznanja, realizovani su poslovni susreti sa 30 kompanija iz Kine kako bi domaći izlagači i privrednici uspostavili saradnju i razmenili iskustva. Usledio je i poziv Srbiji da učestvuje na trećem sajmu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se u maju održava u Ningbou.
Najveća inspiracija Sajma i ove godine je bio domaći turizam te je Srbija sa svojom ponudom, objedinjenom pod kampanjom Turističke organizacije Srbije „SRBIJA. Doživi!“, bila najinteresantnija posetiocima koji su planirali kako da uživaju u planinskom i zdravstvenom turizmu, prirodnim lepotama, čistom vazduhu i brojnim kulturnim, gastronomskim i aktivnim turama. U hali 4 Beogradskog sajma predstavili su se Vojvodina sa objedinjenim nastupom Kovina, Bele Crkve, Bečeja, Bača, Bačke Palanke, Iriga, Sombora i drugih gradova i opština, Beograd, Novi Sad, Niš, Vršac, Novi Pazar, Kragujevac, Požarevac, Subotica i drugi gradovi, regije Zapadna Srbija i Podunavlje, banje Vrnjačka, Sokobanja, Bukovička, Prolom, Koviljača i druge. Brojne destinacije promovisale su atrakcije i smeštajne kapacitete. First minute ponuda sa mnoštvom pogodnosti, razne vrste putovanja poput porodičnih, omladinskih, wellness, aktivnih, eko, kongresnih i svih ostalih, bili su pravi izazov za zainteresovane posetioce.
Istovremeno sa 44. Međunarodnim sajmom turizma odvijao se i 18. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA sa ponudom najsavremenije opreme na tržištu. U nedostatku Sajma vina dobrodošla je i vinska ulica u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Beogradski sajam iskoristio je priliku da se još jedamput preporuči za domaćina svetske izložbe EXPO 2027 jer “Kad je sajam nije teško”.
Informacije:
SAJAM TURIZMA IFT 2023
☎ +381 11  2655-206, 2655-305, 2655-307, 2655-866
📧
turizam@sajam.rs
💻 www.beogradskisajamturizma.rs