9. Turistički forum

Manifestacije

KREATIVNOST, KONTINUITET,
KVALITET I KOMUNIKACIJE

Turistička organizacija Srbije (TOS), u saradnji sa ovogodišnjim domaćinom Turističkom organizacijom grada Subotice, organizovala je na Paliću, jednoj od nekada najposećenijih i najatraktivnijih, a sada pomalo turistički zanemarenih i nezainteresovanih destinacija Srbije, 9. Turistički Forum (9 – 12.05.2018) čiji je cilj da kroz edukativne sesije i radionice informiše predstavnike lokalnih turističkih organizacija sa strateškim pravcima razvoja turizma i savremenim trendovima u predstavljanju i promociji turističkih potencijala. U tom smislu je Marija Labović, direktorka TOS-a, istakla “Sa porastom broja domaćih i inostranih turista Srbija mora da prati trendove, jer turisti traže sadržaj, doživljaj, žele da njihovo vreme bude potpuno ispunjeno. Zato naša tema “Kreiranje, razvoj i promocija turističkih proizvoda” i jeste u funkciji unapređenja turističke ponude Srbije kao destinacije”.

Kako je turizam privredna grana koja pokazuje kontinuirani rast (svetski turistički promet raste brže od svetskog bruto društvenog prihoda, te je u 2017.godini turizam beležio rast od 4,6%, a svetska ekonomija 3%), Rasim Ljajić, Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, otvarajući Forum kaže “Za budućnost srpskog turizma ključni su kreativnost, kontinuitet, kvalitet i komunikacije. I kada nema dovoljno finansijskih sredstava, treba da bude kreativnosti”. Nazvavši Palić “Destinacijom sa najvećim neiskorišćenim potencijalom, što se mora promeniti u narednom periodu”, Ljajić je najavio turističke ciljeve Srbije za 2018. godinu – “3,5 miliona turista, od toga 1,7 miliona stranih turista, 9,5 miliona noćenja i devizni priliv između 1,35 i 1,40 milijardi evra”. Edukativni deo Foruma, koji se svake godine organizuje na nekoj drugoj destinaciji Srbije, činila su predavanja: “Kreiranje, razvoj i promocija turističkog proizvoda” (Igor Kovačević, TOS), “Formiranje i promocija ruralnog turističkog proizvoda u Srbiji (Dr Predrag Vuković, Institut za ekonomiku poljoprivrede), “Koraci u kreiranju, razvoju i plasmanu turističkog proizvoda” (Dr Miroslav Ivanović, Regionalna razvojna agencija Zlatibor), “Medijsko predstavljanje i kako komunicirati sopstvena tržišta” (Bojan Jelačin, agencija “Pristop”), “Osnove medisjkog oglašavanja/Pozicije i važnost medija u Srbiji” (Olga Baletić, TOS) i druge.

Forum su pratila i brojna sportska nadmetanja.

Predstavnici Opštine i Turističke organizacije Subotice učesnike Foruma upoznali su i sa atrakcijama grada Subotice – Gradskom kućom, Velikom većnicom, nedavno kompletno obnovljenom Sinagogom kao i drugim znamenitostima grada.

Idući, 10.Turistički forum biće održan u Banji Koviljači.
Turistička organizacija Srbije

Tel. + 381 11 6557100
office@serbia.travel
www.srbija.travel