Kopaonik – Zima (234)

PLANINSKI TURIZAM
Kopaonik, koji je u 2022.godini bio domaćin najvećeg sportskog događaja sezone – Evropa kupa za skijašice u disciplini veleslalom, cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje u prirodi i, zajedno sa Starom Planinom spada u najsunčanije planine u Srbiji. Istovremeno je planina na kojoj se najduže zadržava sneg, prosečno 212 dana u godini. Visina snežnog pokrivača ide i do 2 m. Snega najviše ima u Januaru, Februaru i Martu. U tom periodu je jedan od najatraktivnijih i najposećenijih ski centara u Regionu na kome su prvenstveno interesantni skijaški tereni koji se nalaze na nadmorskoj visini od 1650 – 2017 m, i svrstavaju se u terene prve kategorije. Pogodni su za sve kategorije skijaša, od početnika do skijaša vrhunskih sposobnosti. U organizaciji „Skijališta Srbije“ Ski centar Kopaonik poseduje 64 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje, a 4 nove staze u velikoj su meri proširile kapacitet skijališta. Ljubiteljima noćnog skijanja na raspolaganju su osvetljene staze „Pančićev vrh“, „Karaman greben“ i “Malo Jezero”. Oko 97% skijališta pokriveno je sistemom za veštačko osnežavanje. Sve staze su veoma dobro povezane sistemom žičara i ski liftova, kapaciteta od preko 34.000 skijaša na sat. Ski centar raspolaže sa gondolom Brzeće-Mali Karaman, 3 šestosedne žičare i 7 četvorosednih, 10 ski liftova, 2 vezna ski lifta i pokretnom trakom. Žičara četvorosed „Pančićev vrh“ tokom čitave zimske sezone, ali i u toku leta, osim skijaša i snoubordera, prevozi i posetioce centra koji se ne bave zimskim sportovima, već panoramski razgledaju. Ski centar Kopaonik poseduje i snow park, na kome se organizuju brojna takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera, sankalište na stazi „Karaman greben“, taksi tabač koji vozi po unapred zakazanim terminima kao i višespratnu garažu sa 350 parking mesta. I hotelski i apartmanski smeštajni kapaciteti Kopaonika su brojni, kako u samom turističkom centru tako i u vikend naselju na putu Raška-Kopaonik i u Brzeću. Ugostiteljska ponuda je raznovrsna, autentična i relativno skupa.
I pored problema koje je izazvala epidemija Covida-19, i periodično neverovatnih gužvi, posetioci Kopaonika uživaju u brojnim aktivnostima na snegu te je po mišljenju ekipe Internet Serbia Travel News-a ovo planina na kojoj je u svakom smislu „Zabava na vrhu“.  

KROV
“Krov Srbije”, Kopaonik, dobio je ime po vekovnoj delatnosti koja se ovde upražnjavala – kopanju ruda zlata, srebra, olova i cinka. Zato je u  lokalnom žargonu i ostao naziv Kopanik. Na nadmorskoj visini između 1.700 do 2.000 metara ima 11 vrhova, a padine većine njih su zimi skijaške staze a leti livade prekrivene borovnicama, kupinama, malinama, pečurkama i klekom. Najatraktivnije su Suvo Rudište, Karaman, Greben, Gobelja, Krst, Bećirevac, Lednica, Markove stene, prevoj Jarak, Srebrnac, Duboka i druge. Najviša kota Kopaonika ( 2.017 metara ), Pančićev vrh, ime je dobio po Josifu Pančiću, lekaru po zanimanju, botaničaru po opredelenju, prvom predsedniku Srpske akademije nauka i umetnosti.
Budući da je klima na ovoj planini lekovita, te je kao takva pogodna ne samo za sportiste, decu i astmatičare, već i za sve koji vole odmor u zdravoj prirodi, leti se organizuju pešačenja do izvora Metođe i Semeteškog jezera, vožnje planinskim biciklom, škole košarke, tenisa i jahanja, programi za mršavljenje i sticanje kondicije, sportski tereni su odlični za pripreme ekipa a razuđenost reljefa pruža idealne uslove za paraglajding.
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
SRBIIJE 
ŠTA
MANASTIR STUDENICA – Jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske pravoslavne crkve. Osnovao ga je Stefan Nemanja 1190.godine
MANASTIR GRADAC – Zadužbina Jelene Anžujske iz 13.veka
NEBESKE STOLICE – Arheološki lokalitet stare hrišćanske bazilike iz 5. ili 6. veka
OBIĆI
SREDNJEVEKOVNI  GRAD RAS –  Jedna od prvih prestonica srpske srednjovekovne države Raške
PETROVA CRKVA – Crkva svetih Apostola Petra i Pavla iz 9. ili 10.veka koja predstavlja najstariji spomenik crkvene arhitekture na prostoru Srbije i prvobitno je bila sedište Raške episkopije
SREDNJEVEKOVNI GRAD BRVENIK – Stara tvrđava na steni