6. Festival Slovačke Tradicije Kovačica

Putevi hrane i vina

FESTIVAL TRADICIJE I GASTRONOMIJE

U živopisnoj varoši Kovačica, poznatoj po velikoj koloniji naivnih slikara, u okviru manifestacije Kovačički oktobar, održan je šesti Festival slovačke tradicionalne kuhinje, starih zanata i folklora – “Dolnozemsky jarmok” (4.10.2014.). Festival je prvi put organizovan u Mađarskoj 2008. godine, sa idejom  da se narodi u zemljama gde žive Slovaci bolje upoznaju sa slovačkim kulturnim nasleđem.

Po rečima Ivane Svetlik, direktorke Turističke organizacije opštine Kovačica, “Festival je do sada organizovan u Slovačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji. Pre pet godina domaćin festivala je bio Bački Petrovac, sada Kovačica, a sledeći put će biti u Staroj Pazovi. Cilj je da se svaki put predstavi neki novi centar Slovaka u Srbiji”.

Turistički novinari i posetioci festivala u Kovačici, pratećoj pobedničkoj destinaciji na nacionalnom konkursu Turističke organizacije Srbije za “Izuzetne destinacije Evrope” (European Destinations of Excellence – EDEN), uživali su u programu koji su pripremili Slovaci iz Kovačice, Padine, Dobanovaca i drugih okolnih mesta. Mogli su da posete dom slikara Martina Jonaša, posete Evangelističku crkvu, podignutu 1824. godine, radionicu za izradu violina Jana Nemečeka, posete slikarku Zuzanu Veresky, koja je izlagala u Nemačkoj, Parizu, Izraelu, Ženevi, Njujorku i drugim svetskim centrima.

U vreme održavanja Festivala slovačke tradicionalne kuhinje, starih zanata i folklora, na kome je učestvovalo 30 različitih udruženja sa preko 400 izlagača sa autentičnim proizvodima koji su prodavani posetiocima, u Idvoru je trajao Naučno edukativni kamp organizovan u čast 160 godina od rođenja Mihajla Pupina.
Festival, koji su posetili i Slovaci iz Rumunije, Mađarske i Hrvatske (iz Iloka i Rijeke), odvijao se pod pokroviteljstvom Kancelarije za Slovake u dijaspori. Prema rečima njegove ekselencije Jana Varša, ambasadora Slovačke u Srbiji, “Slovačka manjina u Srbiji je dobro integrisana, a istovremeno čuva svoj identitet i kulturu”.

Turistička organizacija opštine Kovačica

+ 381 13 660460

took.marketing@gmail.com

www.took.org.rs