Pecinci

PREDEO GDE PRIRODA GRLI ISTORIJU
TURISTIČKE DESTINACIJE
U cilju upoznavanja sa turističkom ponudom destinacije Turistička organizacija opštine Pećinci ugostila je (13.05.2022.) predstavnike turističkih agencija i turističke novinare, među kojima i ekipu Internet Serbia Travel News-a, a sve u okviru promotivne posete koju je organizovalo Udruženje za turizam Privredne komore Srbije (PKS). Pod naslovom “Predeo gde priroda grli istoriju” osmišljen je jednodnevni izlet kroz PEĆINCE, opštinu koja obuhvata 15 sela ušuškanih u Donjem Sremu, udaljenu samo 25 km od Beograda. Ova destinacija, koja ima bogatu prirodnu, istorijsku i kulturnu baštinu, i čiji su turistički potencijali izuzetni, u pravom smislu reči je nedovoljno poznat turistički biser. Otkrivajući nam ga Ljubica Bošković, direktorka TO Pećinci, koja je saradnju sa PKS započela zajedničkim nastupom na Sajmu turizma u Beogradu, kaže “Dobrodošli u predeo gde se grle Sava i Obedska bara, neolit i 21.vek, priroda i istorija. Prigrlite i Vi i ponesite sa sobom delić ove sremske lepote”. A ova „Sremska lepota“, puna neočekivanih a pažljivo osmišljenih sadržaja, za domaće i inostrane goste, pojedince, organizovane grupe, porodice, ili poslovne ljude, za sve koji dođu u Beograd na 2 do 3 dana i žele da prave kratke izlete u okolinu, naš je izbor za preporuku. Održivi razvoj turizma ovde se primenjuje u praksi kroz eko i etno, izletnički, edukativni i naučno-istraživački, lovno-ribolovni i nautički turizam.
Osim poseta prirodnim i kulturno-istorijskim atrakcijama opštine
PEĆINCI, posetioci ovde mogu da se upoznaju i sa dodatnim turističkim sadržajima poput vožnji katamaranom po Obedskoj bari i električnim minibusom „Zeleni zmaj“ do reke, da se fotografišu sa virtuelnim Zmajem od Kupinika, da vikendom posete Muzej hleba, koji je svojevremeno bio nominovan za evropski muzej godine, kao i da uživanja u tradicionalnim kulinarskim specijalitetima kraja.
Budući da je 2022.godina u znaku oporavka turizma Srbije, jednodnevni izlet pod nazivom “Predeo gde priroda grli istoriju” prilika je i da se upozna nova destinacija i da se otkrije lepota tog zagrljaja.
Kupinovo, stari grad Kupinik i Zmaj od Kupinika, ISTN
ATRAKCIJE DESTINACIJE
Donji Tovarnik, svinjarska koleba, ISTN
Upoznavanje sa destinacijom počinje od DONJEG TOVARNIKA. U dvorištu Lovačkog doma, sagrađena od blata i pruća nalazi se replika tradicionalne SVINJARSKE KOLIBE (kolebe), u čijoj unutrašnjosti lovci prave roštilj od mesa mangulice, peku slaninicu na dugačkim štapovima, jedu se „svinjarska tarana“ (testenina dinstana na masti i luku), kačamak, specijaliteti od ulovljene divljači i krofne. Na zadovoljstvo turista.
OBEDSKA BARA kod sela OBREŽ, 8 km udaljena od Ogara, koju je 1874. godine austrougarski dvor proglasio carskim lovištem, najstarije je zaštićeno prirodno dobro u Evropi, a drugo u svetu posle Jeloustouna. Prostire se uz reku Savu na oko 10.000 hektara. Osim stoletnih šuma hrasta lužnjaka Obedska bara je dom i za 226 vrsta ptica, 50 vrsta sisara, 13 vrsta vodozemaca, 11 vrsta gmizavaca, 16 vrsta riba, 34 vrste insekata, 180 vrsta gljiva, 50 vrsta mahovine i čak 500 vrsta viših biljaka. Za turiste je posmatranje ptica pravi izazov.
Na 3 km od Donjeg Tovarnika je naselje OGAR čuveno po AKSENTIJEVOM KUĆERKU, najstarijoj očuvanoj seoskoj kući u Sremu, zaštićenom kulturnom dobru od izuzetnog značaja. Ova bogata seljačka kuća iz 18 veka, sa originalnim nameštajem, autentičnim šporetom i otvorenim ognjištem, sagrađena je od pletera, blata i biber crepa. U ovoj kući, koja na originalan način pokazuje kako se živelo pre dva veka, meštanke turiste služe kolačima pravljenim po receptima iz tog vremena.
Plovidba Obedskom barom, ISTN
Živopisno selo KUPINOVO nekada je razdvajalo Habsburško i Otomansko carstvo a stari grad  Kupinik, čiji ostaci još uvek odolevaju vremenu i našim navikama, najpre je bio rezidencija despota Stefana a potom Đurađa Brankovića. Bila je to poslednja srpska prestonica do 1521. godine kada su je Turci osvojili i razorili, a po predanju i polazna tačka za Zmaja Ognjenog Vuka. Selom dominira crkva Svetog Luke iz 15.veka, najstariji pravoslavni hram u Vojvodini. Etno-kuća porodice Putnik iz 18.veka, sa okućnicom, vajatom, ambarom, lebnom peći i bunarom, arheološkom igraonicom za decu, osmatračnicom, letnjikovcem i  suvenirnicom, idealno je mesto za čas istorije u prirodi.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA PEĆINCI
+ 381 22 2438060
📧 turizam@pecinci.org
💻 www.turizampecinci.rs

                            PONUDA IZLETA PEĆINCI