Banja Junaković

Banje

NAŠ DEO PANONSKOG MORA

BANJA JUNAKOVIĆ, jedna od tri čuvene vojvođanske banje, koja se preporučuje gostima pod sloganom “Vaš deo Panonskog mora”, udaljena je 4,5 km od grada piva Apatina i Dunava, 75 km od Subotice, 115 km od Novog Sada i 190 km od Beograda. I kolika god da je razdaljina stiže se brzo i lako, naročito ako je čovek željan odmora i opuštanja. Termalni izvori banje Junaković otkriveni su još 1913.godine. Godinu dana kasnije obavljena je analiza vode u Budimpešti i po fizičko-hemijskim svojstvima svrstana je u rang sa lekovitim vodama poznatih banja Karlovi Vari, Harkanj i Lipik. Od ideje do realizacije proteklo je vreme te je tek 1983.godine banja Junaković nikla u punom sjaju.

Lekovita voda, koja izvire sa dubine od 700 metara, temperature oko 50°C, te za upotrebu mora da se rashalađuje, jednako je lekovita i slankastog ukusa kako u bazenima tako i u slavinama hotelskih česmi, te se može “banjati” i u sopstvenom kupatilu ali se za piće mora koristi isključivo flaširana voda.
LEČENJE I REHABILITACIJA

Rehabilitaciono-rekreativni centar BANJA JUNAKOVIĆ, smešten na krajnjem severozapadu Vojvodine, okružen hrastovom, bagremovom i jasenovom šumom, ima dobro organizovane programe rehabilitacije nakon preloma i ortopedskih operacija, neuroloških, reumatskih i ginekoloških obolenja. Pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja u ovom kompleksu, koji raspolaže sa 270 ležajeva, obavljaju se hidro, elektro, lasero i kineziterapije, magneto, parafino i radne terapije. Posebno su popularne podvodne i ručne masaže (anti-celulit, relax, med i čokolada, refleksomasaža stopala, scrub marine spa tretman, limfna drenaža i druge), što je obuhvaćeno MINI, DNEVNIM, VIKEND, SEDMODNEVNIM I PORODIČNIM PAKETIMA.

Gostima Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Junaković” Apatin, koju su posetili turistički novinari Srbije, na raspolaganju su zatvoreni termalni bazen (temperatura vode 36°C) i 10 otvorenih bazena sa skakaonicama i toboganima, saune, 4 teniska terena, teren za odbojku na pesku, “Staza zdravlja” kroz park šumu “Junaković”, biciklističke staze, poribljeno jezero “Toza”, osmostazna kuglana napravljena po standardima Svetske kuglaške federacije WNBA-NBC, restoran kapaciteta 450 mesta, idealan za sve vrste proslava i prolaznih ručkova, kao i dve sale za održavanje seminara, opremljene savremenom AV opremom. U letnjoj sezoni organizuju se noćna kupanja, igre na vodi i razni zabavni programi. Ne izostaje ni gastronomski doživljaj u vidu čuvenog ribljih paprikaša u kotliću.

BANJA DOBILA IME PO JUNACIMA

Od brojnih legendi koje govore o nastanku imena banje, najsimpatičnija je ona koja kaže da su u obližnjem selu Staparu nekada živeli uskoci gusari, koji su krstarili Dunavom i pljačkali bogataše. U borbi su bili hrabri te je po njima, junacima, banja i dobila ime.

WELLNESS PROGRAMI

Iz bogate wellness ponude, koja nudi odmor i opuštanje, izdvajamo popularne “Gipsane bermude”, tretman tela algama, marokanski wellness na bazi arganovog ulja, ayurveda-indijske masaže, podvodne masaže i finske saune.

ATRAKCIJE

Obližnji Apatin, osim po pivu i “Ribarskim večerima”, koje podrazumevaju takmičenja u ribolovu, pripremi ribljih specijaliteta i muzici tamburaša, poznat je i po Pravoslavnom hramu Sabor svetih apostola na samoj obali Dunava, Katoličkoj crkvi Uznesenje Marijino u kojoj se nalazi jedan od retkih primeraka drvenog kipa Crne Bogorodice koja u naručju drži Isusa, a odnedavna i po izuzetnom spomeniku Nikoli Tesli.

Blizina Dunava pogodna je za ribolov i sportove na vodi. Apatin raspolaže i međunarodnom marinom, kategorizovanom sa 3 sidra, čiji je zaštitni znak bronzana skulptura boginje Nike sa Andrejinim krstom. Iz nje isplovljava turistički brod “Apatinka” koji plovi rukavcima rezervata prirode “Gornje Podunavlje”. Izlet je posebno zanimljiv onima koji vole foto-safari i bird-watching.

Lovište “Apatinski rit” – zbog svoje visoke trofejne vrednosti jeleni iz ovog lovišta spadaju među najcenjenije u svetu.

Zavičajni muzej u Prigrevici – sa predmetima iz vremena naseljevanja ovog područja.

28 km udaljen Sombor sa galerijom Milana Konjovića, fijakerima i brojnim etno kućama i salašima.

Sastavni deo boravka u BANJI JUNAKOVIĆ je i uživanje u izuzetnoj umetničkoj zbirci vajarskih i likovnih dela, mahom nastalih u okviru likovne kolonije “Kolut Mandić”.

Posebna trakcija je impozantna zbirka ulja na platnu čuvenog slikara Milana Konjovića. Prilikom “Vidovdanskih susreta pisaca 2016” i promocije knjige “Monografija Banje Junaković” (autor Tomislav Šimunović i izdavači Skupština opštine Apatin i Dr Živorad Smiljanić), Dr Rajko Majstorović, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Junaković” Apatin, otvorio je, zajedno sa turističkim novinarima, i novu kafe-biblioteku “Miroslav Mika Antić”.

Banja Junaković širi svoje aktivnosti te je u planu izgradnja i novog Wellness&Spa centra.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju

“Junaković”

Prigrevačka bb, Apatin

+381 25 772477, +381 25 772311

office@banja-junakovic.rs

www.banja-junakovic.rs