Novosti 250

AVANTURA
POČINJE
OVDE
Najveća inspiracija Sajma IFT 2024 i ove godine je bio domaći turizam te je Srbija sa svojom ponudom, objedinjenom pod kampanjom Turističke organizacije Srbije (TOS) „SRBIJA. Doživi!“, bila najinteresantnija posetiocima koji su planirali kako da uživaju u planinskom i zdravstvenom turizmu, prirodnim lepotama, čistom vazduhu i brojnim kulturnim, gastronomskim i aktivnim turama ali i bogatstvu različitosti koje je TOS predstavio kroz brošure “Uporište duhovnosti” i „Moj Dunav”. Turistička organizacija Vojvodine promovisala je Fruškogorsku vinsku šetnju – „Fruška Walk & Wine 2024“, Turistička organizacija Beograda bila je u znaku predstojeće izložbe EXPO 2027 . Turističke destinacije promovisale su svoje smeštajne kapacitete, manifestacije i atrakcije, od kojih je najveću pažnju izazvala “Srpska Kapadokija” Turističke organizacija Inđija.
First minute ponuda agencija sa mnoštvom pogodnosti, razne vrste putovanja poput porodičnih, omladinskih, wellness, aktivnih, eko, kongresnih i svih ostalih, bili su pravi izazov za zainteresovane posetioce. Pogotovo u godini kada Nacionalna asocijacija turističkih agencija
YUTA slavi 70 godina svog postojanja.
Zajedno sa Sajmom turizma IFT 2024 odvijao se i 19. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA.
Informacije:
SAJAM TURIZMA IFT 2024
☎ +381 11  2655-206, 2655-305, 2655-307, 2655-866
📧
turizam@sajam.rs
💻 www.beogradskisajamturizma.rs
Pod sloganom “Avantura počinje ovde” na Beogradskom sajmu je održan (22.-25.02.2024.) 45. Međunarodni sajam turizmaIFT 2024, sa više od 400 učesnika iz 27 zemalja. U vreme ove manifestacije Beograd i Srbija su mesto turističkih susreta Regiona i drugih delova sveta, upoznavanja destinacija i planiranja putovanja uz uobičajene sajamske popuste koji se kreću od 5% do 55%. Ovogodišnja zemlja partner je bila GRČKA, koju tokom leta poseti preko milion srpskih turista. U saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Evropskom mrežom preduzetništva realizovano je više od 500 B2B poslovnih sastanaka u okviru projekta „Budućnost turizma i povezivanje na globalnom tržištu“.
Beogradski sajam turizma još jedamput je pokazao koliko je turizam važna privredna grana zemlje i snažan pokretač za bolje međunarodne odnose. Jer “Avantura počinje ovde”.
ISTN kompletan prikaz Sajma turizma IFT 2024 daje u rubrici MANIFESTACIJE
SRBIJA. DOŽIVI!
Na sajmu turizma IFT 2024 Turistička organizacija Srbije (TOS) predstavila je turističku ponudu zemlje pod sloganom „Srbija. Doživi!”. Pokazao se u prehodnom periodu kao vrlo efikasan jer je prošle godine Srbija prvi put imala više inostranih nego domaćih turista, devizni priliv je iznosio 2,55 milijardi evra, što je 1,1 milijardi evra više nego 2019. godine, a strani gosti su realizovali 5,5 miliona noćenja. Ukupno je prošle godine registrovano oko 4,2 miliona dolazaka turista i 12,4 miliona noćenja.
TOS Brosura UPORISTE DUHOVNOSTI, pdf
ISTN u dodatku daje brosure UPORIŠTE DUHOVNOSTI i
MOJ DUNAV
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
TOS je na sajmu turizma bio domaćin i Ministarstvu turizma i omladine, Skijalištima Srbije, Zavodu za zaštitu prirode, Prirodnjačkom centru Svilajnac i Agenciji za bezbednost saobraćaja i Upravi saobraćajne policije koji na najposećenijim destinacijama u Srbiji sprovode kampanju  "Za zimu se spremi i na vreme opremi". Uz "Fotografiju za poneti „Srbija. Doživi!”, tehnologiju veštačke inteligencije "Photo Booth", etno kutak, prikaz tradicije paraćinskog slikarstva, TOS je promovisao i nove brošure pod nazivom „Uporište duhovnosti”, koja predstavlja “religijski pejzaž Srbije” kroz pravoslavlje, katoličanstvo, islam, judaizam i protestantizam, i „Moj Dunav” u kojoj je opisano koja sve uzbuđenja i lepote čekaju turiste na 588 km proticanja ove reke kroz Srbiju. Predstavljajući brošure Marija Labović direktorka TOS, kaže da je više od 60% dolazaka stranih turista u Srbiju motivisano posetama i obilascima vezanim za duhovnost (crkve i manastire) i programima vezanim za reku Dunav, tako da će ovi sadržaji dominirati i ove turističke sezone. Kako je januar mesec ove godine po broju turista već premašio isti mesec prethodne u TOS-u optimistički gledaju na sezonu pred nama.
FRUŠKA WALK & WINE 2024
Turistička organizacija Vojvodine (TOV), koja je na Sajmu turizma IFT 2024 nastupila zajedno sa turističkim organizacijama Bačke Topole, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Bečeja, Bačkog Petrovca i Bačke Palanke, predstavila je celokupnu turističku ponudu Pokrajine sa akcentom na manifestacije. Za Internet Serbia Travel News Nataša Pavlović, direktorka TOV, kaže i da se 30,juna ove godine završava projekat Smarter Amazon, da je 28 preduzeća dobilo grantove, da je u toku digitalizacija malih i srednjih preduzeća kao i da je TOV objavila priručnik za razvoj ruralnog turizma. Najavila je i kongrese "Gastronomske manifestacije Balkana – značaj i mogućnosti", koji se održava 23. i 24.marta 2024.godine u Sremskim Karlovcima, i Kongres ruralnog turizma koji se u Irigu održava 30. i 31.maja ove godine.
Zajedno sa Udruženjem „Srem-Fruška gora“ i Kulinarskom federacijom Srbije TOV je posebnu pažnju posvetio predstavljanju Fruškogorske vinske šetnje – „Fruška Walk & Wine 2024“, aktivnosti koja obuhvata inspirativnu šetnju kroz fruškogorske vinograde, upoznavanje sa vrhunskim vojvođanskim vinarima, lokalnim proizvođačima i ugostiteljima. Jelena Malešev iz TOV, podsećajući da je prošle godine u ovoj šetnji učestvovalo oko 350 ljudi, kaže da ove godine predviđena dužina staze iznosi oko 8 km, da se do sada već prijavilo 13 vinarija koje će na punktovima za degustaciju nuditi gastronomske „pudarske“ specijalitete i fruškogorska vina iz vinarija Deurić, McC, Mačkov podrum, Vinčić, Molovan i drugih.
Fruškogorska vinska šetnja – „Fruška Walk & Wine 2024“, koja objedinjuje aktivan odmor, vinski i eko turizam, uz degustaciju vina i prateći gastro program, održava se 8.juna 2024.godine. Polazak je sa Ribarskog trga u Irigu.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻www.vojvodina.travel
BEOGRAD U ZNAKU EXPO 2027
Turistička organizacija Beograda (TOB), koja je na sajmu turizma EMITT u Istanbulu (6.-9.02.2024.) dobila posebnu nagradu za partnerstvo za dugogodišnji nastup, na Sajmu turizma IFT 2024 predstavila je ukupnu turističku ponudu srpske prestonice, atrakcije, sadržaje koje nude svih 17 beogradskih opština, ponudu beogradskih muzeja, Avalskog tornja, vinarija, projekta Visitserbia.online sa “Museums for you”, festivala Božičnih kolača, evropske rute sladoleda „Gelato on the road“, različitih programa Udruženja turističkih vodiča Srbije, a posebno se kao turistička destinacija predstavio turski grad Izmir sa kojim je Beograd povezan direktnim letovima Air Srbije. Za Internet Serbia Travel News Miodrag Popović, direktor TOB, ističe da je “Beograd prošle godine posetilo 21% više inostranih turista u odnosu na godinu pre, da je grad prihodovao od turizma 1,3 milijarde evra, da je registrovano preko 3 miliona noćenja stranih gostiju od 5,5 miliona koliko je imala cela Srbija, i da je u Beogradu ostvareno 60% ukupne devizne potrošnje u zemlji“.
Celokupan vizuelni identitet predstavljanja Beograda, sa hotelskim kapacitetima, ugostiteljskim uslugama, programima i lokacijama sada je u znaku predstojeće izložbe EKSPO 2027 budući da se očekuje veliki broj posetilaca i učesnika iz celog sveta, što je svakako značajno za Beograd, u kome su već sada 85% gostiju stranci, za Srbiju ali i ceo Region.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
. +381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
ISTORIJA, TIRKIZNO MORE I LJUBAZNI LJUDI
GRČKA, Zemlja partner Sajma turizma IFT 2024, najtraženija je letnja destinacija građana Srbije. Oko milion turista iz Srbije svake godine svoj odmor provede u ovoj zemlji, i to između 600.000 i 700.000 u njenom severnom delu. Na svečanom otvaranju IFT 2024 Olga Kefalogiani, ministarka turizma Grčke, rekla je da je “Prijateljstvo Srba i Grka, čija je zemlja poznata po nesvakidašnjim predelima, netaknutoj prirodi, beskrajnim obalama, po 6.000 svetski poznatih manjih i većih prelepih ostrva, po turizmu koji predstavlja osnovno obeležje sadašnjosti i prošlosti Grčke, ukorenjeno u zajedničkoj istoriji, kulturnim vezama, borbi za slobodu i težnjama za sigurnu budućnost oba naroda”.
Grčka je na IFT 2024 predstavila svoje najpopularnije destinacije i raznovrsnu i sveobuhvatnu ponudu smeštajnih kapaciteta, apartmana i hotela u kontinentalnim i ostrvskim letovalištima. Ponuđene su istorijske, prirodne, kulinarske, vinske i kulturne ture za obilazak Grčke i promovisane i manje poznatih destinacije. Pored Soluna, Atine, Halkidikija, Olimpijske regije, Porto Carrasa, Lefkade, ostrva Krfa, Krita, Rodosa, Zakintosa, Skijatosa i Tasosa, istaknute su i destinacije koje se u poslednje vreme sve više se otkrivaju poput Atike, Peloponeza, Egine, Skopelosa i drugih.
Panorane Grcke, ISTN
Da Grci kao turisti posećuju Srbiju naglasio je Georgios Kakoutis, direktor Nacionalne turističke organizacije Grčke, kancelarije u Srbiji, i izneo podatak da više od 70.000 Grka bira Beograd, Novi Sad, Zlatibor, banje Srbije i Kopaonik za svoje turističke posete a taj broj se svake godine uvećava.
Solun, ISTN
Krf, Grcka, ISTN
Informacije:
GRČKA NACIONALNA
TURISTIČKA ORGANIZACIJA

💻 www.visitgreece.gr
Metsovo. Grcka, IATN
Ako je suditi po ovogodišnjem interesovanju publike na sajmu turizma IFT 2024, i broju prodatih aranžmana Grčka će ove godine biti destinacija na kojoj se turisti iz Srbije najbolje osećaju.
GODINA
JUBILEJA
Ove godine Nacionalna asocijacija turističkih agencija – YUTA slavi jubilarni 70 rođendan. Osnovana 16. aprila 1954. godine, ova asocijacija danas okuplja 200 punopravnih članica (turističke agencije i organizatori putovanja) koje ostvaruju preko 90% prometa organizovanih  putovanja u Srbiji. U susret obeležavanju ovog jubileja Aleksandar Seničić, direktor YUTE, za vreme održavanja sajma turizma IFT 2024 bio je gost Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu „FIJET Srbija“, koje je osnovano pre 10 godina kao deo Svetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu – FIJET International, koje takođe ove godine obeležava 70 godina postojanja i čiji je cilj promovisanje turizma zemalja članica, pa samim tim i Srbije.
U razgovoru sa turističkim novinarima Seničić je istakao da je u ovih 70 godina rada
YUTA uspostavila ozbiljan sistem vrednosti, da je uradila mnogo na edukaciji putnika da prepoznaju kvalitet agencija i da imaju poverenje u agencije koje su članice YUTE. Budući da je YUTA jedna od najstarijih asocijacija (Samo je Britanska starija) Seničić sa žaljenjem konstatuje da na međunarodnom planu ima veći ugled i autoritet nego u zemlji. YUTA je jedina institucija, ne samo iz Srbije već i sa područja Zapadnog Balkana, u Evropskoj komisiji. U procesima je koji u narednom periodu definišu izmene u radu ne samo turističkih agencija već kompletne turističke privrede kako sa Evropskom komisijom tako i sa OECD i Svetskom bankom.
Na pitanje o planovima u godini jubileja, osim želje da se broj članica sa sadašnjih 200 vrati na 500, kao što je to bilo nekada, Seničić najavljuje i saradnju sa Balkanskom mrežom turističkih stručnjaka, organizaciju pripremne nastave za buduće turističke vodiče i turističke pratioce, i pružanje svake vrsti pomoći na promociji turističkih destinacija. Poziva medije da se zajedno sa YUTOM uključe u edukaciju onih koji koriste usluge turističke industrije jer je to način da svi u lancu turističke ponude i potražnje budu zaista zadovoljni. FIJET Srbija se već uključio.
Informacije:
Nacionalna asocijacija turističkih agencija –
YUTA
☎  +381 11 3228686
📧 yuta@yuta.rs
💻 www.yuta.rs
FIJET SRBIJA
+ 381 21505042
📧 fijet.serbia@gmail.com
💻 www.fijet.rs
ZABAVA
I pored vremenskih (ne)prilika i visokih temperatura koje ne idu na ruku osnežavanju ski centara  Srbije – Kopaonika, Zlatibora i Stare planine zimska sezona 2024 uveliko je u toku pre svega na Kopaoniku. Uz podsećanje da je u decembru mesecu prošle godine ski sezona počela tri nedelje ranije nego prethodnih godina, Skijališta Srbije, čiji sistemi za veštačko osnežavanje rade punim kapacitetima, i dalje na ovoj planini beleže dnevno i preko 8.000 skijaša. Na Sajmu turizma IFT 2024 Skijališta Srbije, koja su nastupila zajedno sa Turističkom organizacijom Srbije, predstavila su svoje kapacitete, mogućnosti i planove. Nenad Savić, iz Skijališta Srbije, za Internet Serbia Travel News kaže da „Klimatske promene uslovljavaju aktivnosti na budućem podizanju akumulacije koja bi omogućila veće kapacitete sistema veštačkog osnežavanja i da narastajuća popularnost ski centra Kopaonik ubrzava odluku o izgradnji još jedne gondole do vikend naselja Treska. Neposredno po završetku ski sezone koja će, ako vremenski uslovi to dozvole, trajati barem do polovine aprila, počinju i pripreme za leto“. 
Podsećamo da je u ovom trenutku popust na kupljene karte putem web shop-a do kraja sezone 5%.
Stara planina, skijaliste, ISTN
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
JE I DALJE NA VRHU
ISTN u dodatku daje Cenovnik za zimsku sezonu 2023/2024.
VINA ZA SLADOKUSCE,
POČETNIKE I STARE MAJSTORE
Prestižna vinska manifestacija regiona GRAND TESTING okupila je (24.02.2024, hotel Metropol, Beograd) 50 odabranih vinarija sa prostora bivše Jugoslavije, od Slovenije do Severne Makedonije. Na ovom ekskluzivnom godišnjem vinsko-gastronomsko-turističkom skupu prvi put održanom u Beogradu 2019.godine, sami vinari predstavljaju publici najbolja vina iz svojih podruma. Među 50 vinarija ove godine našlo se čak 15 iz Srbije, poput podruma Radovanović, Matalj, Kovačević, Deurić, Vinarija Zvonko Bogdan, Jović, Jelić i drugih, između ostalih iz Hrvatske su stigli Enjingi, Krauthaker, Tomaz, Grgić, Ipša, Meneghetti i drugi, iz Slovenije Ščurek, Sanctum, Klet De Baguer, iz Bosne i Hercegovine Vukoje, Škegro, Podrumi manastira Tvrdoš, iz Severne Makedonije Chateau Kamnik, Tikveš i Bovin, dok su Crnu Goru predstavljale Plantaže 13.juli.
Podrum manastira Tvrdos, BiH, ISTN
Na manifestaciji GRAND TESTING posetioci su imali priliku da prisustvuju i nekoj od četiri masterclass radionice koje su držali proslavljeni vinari. Teme ovogodišnjih radionica odnosile su se na najbolja vina regiona – Carsko vino Vukoje (Žilavka), Saint Hills – House of Dingač, Gran teran Coronica i Cabernet Sauvignon Radovanović.
Najbolja vina sa prostora bivše Jugoslavije pratio je i izbor suvomesnatih proizvoda, sireva i maslinovog ulja.
Informacije:
GRAND TESTING
💻  www.grandtesting.rs
ZAPLOVI
Prognoza Agencije za upravljanje lukama je da će prihodi od dolazaka u Srbiju većeg broja rečnih brodova za krstarenje "kruzera" ove godine iznositi oko 10 miliona evra. Kako je prošlogodišnja nautička sezona završila sa 35% putnika više u odnosu na 2022. godinu, što je u brojevima preko 180.000 turista, procena je da će ova godina biti još bolja, što Srbiju približava rezultatima iz 2019. godine kada je sa „kruzera“ bilo 208.000 turista. Predviđeno je i da se granična provera za brodove, za razliku od prethodnih godina kada se provera vršila prilikom svakog pristajanja, obavlja na prelazu prvog, odnosno poslednjeg pristajanja u Srbiji, tako da nakon toga ovi brodovi mogu da pristaju na svim međunarodnim putničkim pristaništima u zemlji predviđenim planom putovanja.
Ljubitelje nautičkog turizma podsećamo da se 44.Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova održava na Beogradskom sajmu od 4. do 8.aprila 2024.godine.
Informacije:
AGENCIJA ZA UPRAVLJANJE LUKAMA
+ 381 11 6556531
📧 office@aul.gov.rs
💻
www.aul.gov.rs

SRBIJOM
Razvoju nautičkog turizma u Srbiji, koja ima 10 međunarodnih putničkih pristaništa, 7 na Dunavu i 3 na Savi (Šabac, Sremska Mitrovica, Beograd, Novi Sad, Zemun, Smederevo, Kostolac, Golubac, Donji Milanovac i Kladovo) doprinosi i projekat „Zaplovi Srbijom“ koji predviđa izgradnju marina, pristaništa, pontona za međunarodni i domaći linijski vodni saobraćaj, kao i nabavku eko čamaca za prevoz turista. Zamišljen je u više faza a prva obuhvata izgradnju 5 marina. Projekat je u realizaciji u Velikom Gradištu a počeće i u Golupcu. Plan je da se marine izgrade i u Somboru, Kladovu, u kome sada postoji stara marina, i Smederevu, u kome je staro pristanište dobilo upravljača i status međunarodnog pristaništa. U okviru ovog projekta već su otvorena 3 međunarodna putnička pristaništa u Zemunu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu, a plan je da se otvori i u Banoštoru. Postoji ideja da se naprave i međunarodna putnička pristanište u Ramu i Sremskim Karlovcima. Za domaći kanalski saobraćaj postoje 4 pontona i to u Somboru, Apatinu, Ođacima i Novom Sadu. Sledeća faza projekta je nabavka eko čamaca za prevoz domaćih i stranih turista.
PRILIKA KOJU NE TREBA
Od kada je 2021.godine Svetska turistička organizacija, čiji je novi naziv UN Turizam, pokrenula pilot projekat NAJBOLJA TURISTIČKA SELA SVETA, kojim promoviše i unapređuje ulogu turizma u očuvanju ruralnih sredina, zajedno sa njihovim prirodnim i kulturnim dobrima, raznolikošću, stilom života, lokalnim vrednostima, aktivnostima i gastronomijom, prijavljeno je oko 600 sela iz skoro 100 zemalja. Ova mreža sela, koja se svake godine proširuje i teži da postane najveća globalna ruralna mreža, trenutno okuplja 186 sela širom sveta – 129 koja su priznata kao najbolja turistička sela i 57 sela koja učestvuju u Programu nadogradnje. Podsećamo da je 2021.godine MOKRA GORA prepoznata kao najbolje selo iz Srbije, dok je GOSTILJE ušlo u Program nadogradnje.
Nastavljajući ovaj projekat UN Turizam i ove godine poziva države članice da preko svojih nacionalnih turističkih organizacija prijave do 8 sela kandidata ističući u prvi plan kulturne i prirodne resurse, ekonomsku, socijalnu i održivost životne sredine, infrastrukturu, povezanost, zdravu sredinu, bezbednost i druge sadržaje. Prijave su otvorene do 24. aprila 2024. godine, a izabrana sela će biti objavljena u trećem kvartalu godine.
Značaj seoskog turizma prepoznala je i Vada Republike Srbije i opredelila 150 miliona dinara bespovratnih sredstava za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj u okviru seoskih turističkih domaćinstava, salaša i etno kuća evidentiranih u informacionom sistemu
E-turista. Maksimalana visina podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara uz obavezu sopstvenog učešća u iznosu od 10% ukupne vrednosti investicije.
PROPUSTITI
Informacije:
UN TURIZAM
www.unwto.org
MINISTARSTVO TURIZMA I OMLADINE
Sektor za turizam
+ 381 11 3122855
📧 turizam@mto.gov.rs
💻 www.mto.gov.rs