Sajam turizma – Novi Sad

NOVE IDEJE INSPIRIŠU NOVE DOŽIVLJAJE
MANIFESTACIJE
Nakon što je prošle godine pod sloganom “Nove ideje za nove doživljaje” po prvi put realizovan kao samostalna priredba, u Novom Sadu je održan (30.11-3.12.2023.) 54. Međunarodni sajam turizma. Bolji i sadržajniji nego ranijih godina, mada još uvek u potrazi za jasnim profilom, okupio je po podacima organizatora oko 240 izlagača i učesnika Hosted Buyer Programa iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Kemeruna i Italije. Regija partner ovogodišnjeg Sajma turizma bila je Boka Kotorska koja je, zajedno sa ostalim izlagačima iz Crne Gore, Herceg Novim, Tivtom, Budvom, Barom i Ulcinjom, promovisala programe dočeka Nove Godine, aranžmane za zimovanja ove i letovanja iduće godine.
Turistička organizacija Novog Sada, grada koji je po podacima Republičkog zavoda za statistiku posetilo 11% više turista nego prošle godine, na sajmu je predstavila kampanju Oseti duh zimske fantazije u Novom Sadu, Fruška gora sa Vrdnikom prepoznata je kao primer dobrih ulaganja i dobre sinergije između državne pomoći i privatnog sektora, Turistička organizacija Vojvodine, sa 22 lokalne turističke organizacije, promovisala je ponudu Pokrajine a sa partnerima iz Slovenije prikazala je projekat Smarter AOE i novi buking sistem u okviru njega, banjski centri Srbije ponudili su posetiocima svoje kapacitete u zimskom periodu, turističkih agencija je bilo više no inače budući da su prepoznale svoj interes u ponudi programa za predstojeće praznike, za zimske odmore i za rani buking za sledeću letnju sezonu. Tradicionalni sajamski Veliki šampionski pehar pripao je Gradu sunca u Trebinju za vrhunski doprinos razvoju hotelijerstva i turizma u Republici Srpskoj.
Ovogodišnji sajam turizma u Novom Sadu obilovao je B2B susretima, posao u turizmu je tražen i nuđen kroz Dane karijere, održana je jubilarna deseta MEKST konferencija u oblasti turizma i hotelijerstva, Hosted Buyer Program je bio aktivan, Gastro Kup Srbije privukao je veliki broj posetilaca, na štandu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam organizovan je „Probus day“, promocija vinara sa teritorije  AP Vojvodine uz prisustvo učesnika i iz Crne Gore i Hrvatske. Za predstavljanje kulturnog nasleđa, iskazano kroz izložbu Viminacium – Putevima rimskih imperatora, vladalo je veliko interesovanje, a organizovan je i forum o zaštiti Dunavskog limesa „Living Danube Limes” sa ciljem otvaranja dijaloga o sprovođenju mera za zaštitu antičke infrastrukture i razvoj turističkog potencijala 2.000 godina starog rimskog nasleđa na Dunavu. Svoje aktivnosti na sajmu su prikazali i članovi srpskog ogranka Svetske Asocijacije Turističkih Novinara FIJET.
U godini kada Novosadski sajam obeležava vek postojanja svim posetiocima i učesnicima bio je omogućen ulaz bez naplaćivanja karata, a sve uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koji je na ovaj način podržao razvoj turizma motivišući brojnu publiku na direktan kontakt sa izlagačima.
Informacije:
Sajam turizma Novi Sad
+ 381 21 4831142
📧
info@sajam.net
💻 www.sajam.net