HALKIDIKI – NEA KALIKRATIA

HALKIDIKI – NEA KALIKRATIA
SA KOFEROM KROZ SVET
Nea Kalikratia, ISTN
Na 30 km od Soluna, na Halkidikiju, u pravcu poluostrva Kasandra, oblasti koja važi za rodno mesto Titana u kojoj su pokušali da svrgnu bogove sa Olimpa, i Sitonije, koju su bogovi i giganti stvorili u doba Gigantomahije, i gde su intrige i strasti obeležile istoriju i mitologiju, smeštena je Nea Kalikratia, jedno od grčkih letovališta koje najviše posećuju turisti iz Srbije, čuveno po izvarednim plažama, vinogradima, odličnom lokalnom vinu i arheološkim nalazištima u njegovoj blizini koja ukazuju na činjenicu da je ovaj prostor bio naseljen još u doba praistorije. 
Samo mesto Nea Kalikratia, kojim dominira crkva Svete Paraskeve, i čijom se čitavom dužinom prostire glavna gradska plaža, nosilac Plave zastavice za čistoću i kvalitet vode, je veoma šarmantno. Oko glavnog gradskog trga sve vri od života, a svakog utorka u mestu se organizuje bogata zelena pijaca na koju lokalni ribari iznose svežu ribu i plodove mora.
Nea Kalikratia, greadska plaza, ISTN
Solun, park pored tvrdjave, ISTN
Solun, savremeno i tradicionalno, ISTN
Kao i većina drugih letovališta u Grčkoj i Nea Kalikratia je u početku bilo samo malo ribarsko naselje koje je vremenom preraslo u ozbiljno turističko letovalište. Budući da se stanovnici, osim izdavanjem odličnih apartmana, bave i ribolovom, kao i proizvodnjom vina, voća i povrća, restorani su puni specijaliteta sa svežom ribom i plodovima mora, ali ne nedostaje i tradicionalna grčka hrana poput girosa, suvlakija, pita sa sirom i spanaćem, i nezaobilazne grčke salate. Kristalno čisto Egejsko more, opuštena atmosfera, udoban smeštaj i ljubaznost domaćina, doprinose našem opštem utisku da je ovo destinacija koju turisti iz Srbije posećuju sa dobrim razlogom.
Boravak u Nea Kalikratii podrazumeva obaveznu posetu Solunu, jednom od najstarijih gradova Evrope, posle Atine najvećem, najživljem, najneobičnijem, najuzbudljivijem i najambicioznijem gradu Grčke, koji je uhvatio korak sa svetskim metropolama. Za brojne turiste Solun je destinacija koja nudi turistički luksuz i kompletnu ponudu, od kvalitetnih muzeja, koncerata i manifestacija, dobrog šopinga, preko šarenila svoje nadaleko čuvene pijace i raznovrsne hrane, do bogatog noćnog života, naročito u letnjem periodu.
Aristotelov park, Stagira
Osim do Soluna iz Nea Kalikratie stiže se i do brojnih okolnih turstičkih atrakcija. U neposrednoj blizini, kada se krene put mesta Flogita, na zapadnoj strani planine Katsika, nalazi se jedna od najčuvenijih pećina na području Grčke – Petralona, najstarija i najdublja za sada otkrivena u ovoj zemlji. Dugačka je oko 2 km i u njoj su pronađeni tragovi života još iz srednjeg kamenog doba. Pored istorijskog sela Stagira, na nadmorskoj visini od 500 m, nalazi se Aristotelov Park. Na samom dlanu Halkidikija je planina Holomontas na čijim padinama je tradicionalna naseobina Mantemohoria. U podnožju ove planine, koja je zaštićeni rezervat prirode sa oko 30 organizovanih pešačkih staza, je i selo Arnea, jedno od najživopisnijih u planinskom delu severnog Halkidikija. Za ovo selo kruže priče da je mesto sa najviše stogodišnjaka koji svoju dugovečnost duguju izvorskoj vodi koja izvire iz stogodišnjeg platana na glavnom trgu. Pedesetak kilometara od Nea Kalikratie je slikoviti Poligiros, glavni grad prefekture Halkidiki, sa muzejima arheologije i folklora, dok je obližnji drevni grad Olintos mesto sa bogatom istorijom koja datira iz neolitskog perioda. Prema mitologiji ovo mesto je osnovao brat Olintosa, sin mitskog kralja Trakije, Strimonas. Svake godine u julu ovde se održava trodnevni festival maslina u čast proroka Elije.
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com