Andaluzija

SA KOFEROM KROZ SVET
ANDALUZIJA
I
MAGIČNA OBALA SUNCE
ANDALUZIJA, druga po veličini španska pokrajina na jugu zemlje, “Obala Sunca” sa više od 300 sunčanih dana, opevana u operama i literaturi 19.veka, poznata po flamenku, Pablu Pikasu, Murilju i Velaskezu, muslimanskom i jevrejskom nasleđu, čudesnim palatama, plažama, maslinovom ulju i vinu, suština je španskog mentaliteta, autentična, zavodljiva i očaravajuća. Ovu destinaciju na kojoj je vladavina Mavara od 8. do 15. veka ostavila pečat na kulturu i arhitekturu, obišla je ekipa Internet Serbia Travel News-a. MALAGA, sa zamkom Gibralfaro i palatom Alkazaba, GRANADA sa kompleksom kraljevskih palata Alhambra i baštama Heneralife, RONDA smeštena iznad dubokog klanca reke El Taho, mondensko letovalište MARBELJA, SEVILJA, glavni grad Andaluzije sa katedralom u kojoj je sahranjen Kristifor Kolumbo, i KORDOBA, čiji je centar grada uvršten u listu svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO, srce su ovog dela Španije. Uživali smo u preplitanju tradicije i savremenih turističkih tokova, u obilju kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih lepota, u vatrometu gastronomskih čarolija, u udobnosti hotela, u ustalasanom i za naš ukus previše hladnom moru zbog blizine okeana, a pre svega u ljubaznosti ljudi svuda i na svakom mestu.
Uz preporuku da se proputuje Andaluzija, jer doživljeno obogaćuje i duh i telo, posebno izdvajamo Granadu i Malagu, do koje dva puta nedeljno iz Beograda postoji redovna avio linija Air Srbije. Na povratku sa ove destinacija kažete “Ovde ću se vratiti!”.
MALAGA
Turističke atrakcije Malage, koja ima 37 muzeja i umetnički Soho distrik, su brojne. Arapski deo prošlosti ostavio je trag u istorijskom centru grada, posebno u okolini Alkazabe, tvrđave koja datira iz 1065. godine, u kojoj je danas arheološki muzej, i dvorca Gibralfaro koji potiče iz 10. veka i nalazi se na brdu iznad grada. Centrom grada dominira veličanstvena Catedral de la Encarnacion de Malaga, građena u renesansnom stilu, sa baroknom fasadom. Njena gradnja je započeta 1528.godine, trajala je skoro dva veka i nikada do kraja nije završena. Južnoj kuli je zbog toga nadenuto ime La Manquita, što znači žena sa jednom rukom, odnosno sakata. Turistički doživljaj grada upotpunjuju i rimski teatar, trgovački centar u ulici Markes de Larios, botanička bašta i Tržnica.  
Malaga je zimi najtopliji grad Evrope tako da je tokom 19. veka bila popularna zimska destinacija za bogatije ljude. Okolne planine je štite od severnih vetrova što joj daje i umereno visoku temperaturu i oko 300 sunčanih dana. Tokom cele godine na plažama ima kupača. Najpopularnija plaža Malagueta stecište je turista iz celog sveta. Toremolinos, nekada siromašno ribarsko selo, najekskluzivnije je letovalište “Obale sunca”, 15 km udaljeno od centra Malge. Spoj dokolice na plaži Toremolinosa i uzavrelih aktivnosti u Malagi, dobitna su kombinacija kojoj ni mi nismo odoleli.
Malaga, jedan od najstarijih gradova na svetu, šesti po veličini u Španiji, središte je turističke zone Kosta del Sol (Obala sunca) sa preko 160 km plaža. Ovde su rođeni Pablo Pikaso, čiju rodnu kuću i muzej smešten u palati Buenavista obilaze milioni turista, Antonio Banderas, koji je u ovdašnjem pozorištu Servantes prvi put kročio na scenu, i čuveni sladoled „Malaga“. Sam grad osnovali su Feničani u 8.veku p.n.e, potom stižu Rimljani, a 711.godine ovaj kraj osvajaju Mavri i Malaga pada u okrilje Muslimana i postaje deo kalifata pod nazivom Al Andaluz što na arapskom znači „zemlja varvara“. Arapska vlast traje do 1487.godine kada prelazi u ruke katoličkih kraljeva. Današnja Malaga je grad širokih avenija sa drvoredima palmi, intenzivnim noćnim životom, muzejima i restoranima sa ribljim specijalitetima. Posebna atrakcija su roštilji u obliku čamaca u čiji žar se ubadaju debeli željezni ražnjići na kojima se nalaze ribe i plodovi mora. Hladno vino iz nekog od mnogih starih vinskih podruma se podrazumeva.
Andaluzija, hotelski kompleks Riu del Sol u Torremolinosu, ISTN
GRANADA
Granada, nekadašnja prestonica Al–Andalusa čijom predajom se završila viševekovna vladavina mavarskog carstva na Pirinejskom poluostrvu, danas je univerzitetski grad u čijem centru je impresivna Katedrala u kojoj počivaju katolički kraljevi, grad u kome je rođen i u kome je umro kao prva žrtva Španskog građanskog rata 1936.godine pesnik Federiko Garsija Lorka. Smešten je u podnožju planine Siera Nevada, u dolinama reka Daro i Henil, 150 km udaljen od mora te ovde nije neobično da se na proleće u zimskoj odeći skija na Siera Nevadi, da se potom dvosatnom vožnjom spusti do najbliže plaže i provede ostatak dana na suncu.
Granada je bila prestonica muslimanskog carstva od 12. do kraja 15.veka, kada su katolički vladari Isabela i Fernando proterali i poslednjeg mavarskog cara Boabdila. Legenda kaže da je u trenutku napuštanja grada Boabdil zaplakao, a da mu je majka rekla „Plači, Boabdile, plači. Ako nisi znao da braniš Granadu kao muškarac, sada plači kao žena”. Iako proterani, Mavari su  ostavili neizbrisiv trag. Posebno je poznata tvrđava Alhambra, crveni mavarski grad, poslednja i najlepša arapska palata sagrađena u Španiji tokom sedmovekovne vladavine, spoj arapsko-islamske arhitekture pomešane sa stilom hrišćanskih građevina. Izgrađena u 9.veku ova raskošna građevina na brdu iznad grada predstavlja kompleks kraljevskih palata, uređenih dvorišta i bazena nastalih u doba vladavine dinastije Nasrida, kao i fontana i voćnjaka bašte Heneralife. Očarava mešavinom umetničkih stilova i arhitekture te nije ni čudo što je ušla u uži krug pri izboru sedam novih svetskih čuda. 1984.godine Alhambra je upisana u
UNESCO listu svetske baštine.
Noćni život Granade je uzbudljiv posebno u pećinama Sakromontea gde se nalaze skriveni restorani u kojima se pije najbolje špansko vino, jede tradicionalna hrana i izvodi flamenko uz zveckanje kastanjeta i vatreno pevanje „Ko Granadu nije video taj ništa nije video, OLE!“. Mi smo proverili, videli i OLE!
Granada, katedrala, ISTN
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com