Novosti 252

GRAD SUNCA, SPOMENIKA, PLATANA I VINA
Trebinje, pogled sa Trebisnjice
Pred početak letnje turističke sezone u TREBINJU, koja je ove godine počela 24.maja, ekipa Internet Serbia Travel News-a posetila je ovaj čudesni grad sunca, spomenika, platana i vina čiji najveći broj turista po statistikama dolazi iz Srbije. Osetili smo duh, tradiciju, kulturu, lepotu i šarm ovog grada sa najviše spomenika u BiH, u kome vlada mediteranska klima sa 260 sunčanih dana, u kome je rođen jedan od najvećih srpskih pesnika Jovan Dučić, i u kome je duhovnost veoma snažna i sveprisutna.
TREBINJE je ostavilo snažan utisak na nas objedinjujući istok i zapad, kamen i vodu, izuzetno ljubazne, osmehnute ljude i prirodu, Trebišnjicu i Mediteran, sunce, vino i platane. Destinacija koju svakako treba posetiti.
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRADA TREBINJA
+ 387 (0) 59 273-120
📧  gotrebinje@gotrebinje.com
💻  www.gotrebinje.com
Smešteno u južnom delu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, nadomak Dubrovnika i Herceg Novog, podno planine Leotar, TREBINJE se ogleda u nekada najvećoj ponornici Evrope Trebišnjici, koju premošćuju brojni kameni mostovi i u čijoj se smaragdnoj boji uživa i sa obale i iz restorana nadnetih nad vodu. TREBINJE smo doživeli i kroz Trg Platana, simbol grada koji je ujutru živopisna pijaca a u toku dana i uveče letnja bašta, kroz Stari grad čije zidine kriju Muzej Hercegovine sa legatom Jovana Dučića, i „Anđelkinu kapiju“ koja vodi u roman Mir Jam „Ranjeni orao“, kroz Hercegovačku Gračanicu, turistički kompleks izgrađen kao ispunjenje želje Jovana Dučića da bude sahranjen na brdu iznad Trebinja, u crkvi nalik “onoj na Kosovu”, kroz lepotu Arslanagića mosta i spomenike Jeleni Anžujskoj, Petru Petroviću Njegošu i Patrijarhu Pavlu, kroz katedralu Blažene Device Marije, Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg i Sultan Ahmedovu džamiju. Putevi vere i vina odveli su nas u  manastir Tvrdoš a vinski i gastronomski putevi upoznali su nas sa autohtonim vrstama vina „Vranac“ i „Žilavka“, kao i autentičnim specijalitetima poput teletine i jagnjetine ispod sača, sira i kajmaka iz mešine, cicvare i pršuta. 
ISTN reportažu sa putovanja po TREBINJU, koje su posetili i novinari FIJET-a, daje u rubrici PUTOKAZI.
Kako brojna svetska istraživanja pokazuju da 88,2% turista smatra gastronomiju glavnim elementom brenda jedne zemlje, tako se i u rezultatima anketa sprovedenim među inostranim turistima u Srbiji izdvajaju priroda, kulturno-istorijsko nasleđe i gastronomija. To je jedan od razloga što je Međunarodni gastronomski vodič „Gault&Millau”, koji su još 1965.godine pokrenuli gastronomski kritičari Henri Gault i Christian Millau sa filozofijom "Luksuz je u kvalitetu, a ne u ceni”, ušao 2021.godine na tržište Srbije. Prisutan u 14 zemalja ovaj vodič, jedan od tri najuticajnija, prepoznatljiv je po kuvarskim kapicama koje dodeljuje (od 1 do 5) i načinu ocenjivanja koji je standardizovan za sve zemlje. Turiste upoznaje sa najboljim restoranima, vinarijama, pivnicama, seoskim domaćinstvima koja pružaju usluge hrane i pića, poslastičarnicama i uopšte ukusima „Stavljajući u prvi plan ljude, šefove kuhinja, konobare, somelijere, njihov trud, rad i znoj”, kako je to objašnjava Mira Šemić, direktorka vodiča „Gault&Millau“ Srbija i Slovenija. Da je gastronomija jedan od prva tri razloga posećivanja neke destinacije potvrdile su i Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, koja je i omogućila objavljivanje ovog vodiča o gastronomiji Srbije, i Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine Srbije, ističući da „Moderan turista prati nove trendove ali istovremeno ceni i autentični doživljaj tako da je ovaj vodič prilika da se šarolika gastronomska ponuda predstavi na jednom mestu“. Srpsku gastronomsku ponudu anonimno su ocenjivali inspektori koji su obraćali pažnju na to da li su namirnice sveže, na koji način se obrađuju, kakva je prezentacija jela, da li je jelovnik dovoljno kreativan, informativan i razumljiv, i kakav je odnos cene i usluge.
Predstavljanje gastronomskog vodiča „Gault&Millau – Srbija 2024“ u hotelu Hyatt Regency u Beogradu (24.04.2024.) pratila je i dodela godišnjih priznanja za najbolje u srpskoj gastronomiji, a degustirani su i odabrani specijaliteti i vina iz ovog podnevlja.
LUKSUZ JE U KVALITETU,
A NE U CENI
Podsećamo da je Turistička organizacija Srbije za sve koje interesuje gastronomska ponuda zemlje objavila vodič 52 UKUSA SRBIJE koji dajemo u dodatku.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
Međunarodni gastronomski vodič „Gault&Millau”
💻 
https://www.gaultmillau.com/
https://www.rs.gaultmillau.com/


     Dobitnici nagrada
     „Gault & Millau”
SRBIJA 2024:

    Restorani:
    Fleur de Sel, Langouste,
    Salon 1905, Enso,
    Homa,
   
JAM – Just A Maestro,
    La Pista, Project 72 Wine & Deli,
    Restoran 27 i Restoran
GIG

   – Predrag Gavrilović (Legat 1903) – Najbolji somelijer
   –
PRETOP“ u Zemunu – Najbolji POP
   – Zdravko Gavrilović (Hotel Square Nine) – Najbolji      
     poslastičar
   – Anđela Risimić (Restoran Salon 5 A)  – Mladi talenat
   – Zoran Mrenjic (Salaš kod stare dunje) – Šef tradicije
   – Uroš Ivošević (Restoran
GIG)  – Šef budućnosti

TURISTIČKI DOŽIVLJAJ
Tragom podataka da destinacija Fruške Gore beleži porast dolazaka stranih turista od 64,2%, kao i da će taj broj biti još veći ukoliko se u cilju upotpunjavanja nautičke ponude finalizuje izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa na Dunavu u okviru projekta “Zaplovi Srbijom”, ekipa Internet Serbia Travel News-a obišla je SREMSKE KARLOVCE, koji su ove godine u znaku obeležavanja 230 godina od osnivanja Srpske pravoslavne bogoslovije Svetog Arsenija i 200 godina od rođenja pesnika Branka Radičevića. Ovu atraktivnu destinaciju, koja je u martu mesecu (22.-23.03.2024.) bila domaćin prvog kongresa Gastronomsih manifestacija Balkana, odlikuju očuvana barokna arhitektura, tradicija, priroda Fruške Gore, priobalje Dunava i vinski put autohtonih karlovačkih vina.
Obišli smo Patrijaršijski dvor, jednu od najupečatljivijih građevina 19.veka u Vojvodini, čiju je  Kapelu oslikao Uroš Predić, Sabornu crkvu, jedan od najlepših primera arhitekture 18.veka u Vojvodini, posvećenu Svetom Nikoli, Rimokatoličku crkvu, podignutu 1768. godine u baroknom stilu, Karlovačku gimnaziju, najstariju srpsku gimnaziju osnovanu 1791. godine, Česmu četiri lava, podignutu 1799. godine u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda, Bogosloviju “Sveti Arsenije Sremac”, prvu srpsku pravoslavnu Bogosloviju koju je 1794. godine osnovao mitropolit Stefan Stratimirović, Kapelu mira, podignutu 1817. godine na mestu gde je potpisan čuveni Karlovački mir (1699. godine) između sila Hrišćanske alijanse i Turske, i gde je prvi put u zvaničnoj svetskoj diplomatiji za pregovaranje korišćen okrugli sto, Magistrat, izgrađen u periodu između 1808. i 1811. godine u neoklasicističkom stilu, Staru apoteku, jednu od najstarijih apoteka u Vojvodini koja još uvek radi, Spomenik pesniku Branku Radičeviću, na mestu gde su položeni posmrtni ostaci romantičarskog pesnika preneti iz Beča, Vidikovac, sa koga se pruža pogled na Sremske Karlovce, Dunav i Bačku ravnicu.
Obilazak SREMSKIH KARLOVACA je izuzetan turistički doživljaj naročito ako je u organizaciji Turističke organizacije Sremskih Karlovaca koja to radi na efikasana, sadržajan i informativan način. Obilazak grada i okoline u vreme održavanja atraktivne manifestacije FESTIVAL KUGLOFA, koja se ove godine u centru Sremskih Karlovaca održava od 24. do 26.maja i od 31.maja do 2.juna, dobitna su kombinacija.
Priče o
SREMSKIM KARLOVCIMA
nalaze se u rubrikama Destinacije i
Putevi hrane i vina
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SREMSKIH KARLOVACA
+381 21 882127
📧 info@karlovci.org.rs
💻 www.karlovci.org.rs
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
FRUŠKA WALK & WINE
Turistička organizacija Vojvodine (TOV) odavno je prepoznala značaj vinskog turizma i zajedno sa Pokrajinskom vladom, Opštinom Irig, Nacionalnim parkom Fruška gora, Udruženjem proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla “Srem-Fruška gora”, Garancijskim fondom AP Vojvodine i Razvojnim fondom Vojvodine u subotu 8.juna 2024.godine organizuje „Fruškogorsku vinsku šetnju – Fruška Walk & Wine“. Obuhvata inspirativnu šetnju kroz fruškogorske vinograde dugu 7,6 km, upoznavanje sa vrhunskim vojvođanskim vinarima, lokalnim proizvođačima i ugostiteljima na 6 degustacionih punktova. Šetnja polazi sa Ribarskog trga u Irigu, a ture se od 12 časova organizuju na svakih sat vremena. Šetače na startu očekuje "Welcome desk" na kome preuzimaju startni paket sa čašom za degustaciju vina i torbicom, 6 vaučera za degustaciju vina, mapu rute, osveženje i poklon suvenir.
Organizatori ističu da planirane šetnje, u grupama od maksimalno 70 posetilaca sa vodičem, osim boravka na degustacionim punktovima, podrazumevaju i šetnju kroz živopisni Irig, posetu jednom od najznačajnijih fruškogorskih manastira iz 15 veka Novom Hopovu, prolazak pored fruškogorskih vinograda i salaša, prirodnog izvora iz doba Marije Terezije, a povratak na  Ribarski trg je kroz portu crkve Svetog Nikole. Ukoliko to žele na Ribarskom trgu posetioci mogu da izaberu i kupe autentična lokalna vina koja su tokom hedonističke šetnje degustirali.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
☎ + 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻www.vojvodina.travel
Ovakav spoj aktivnog odmora, vina i gastronomije, prirode, kulture i tradicije zaista je dobitna kombinacija. Turistički novinari, među kojima i ekipa Internet Serbia Travel News-a ovu šetnju se već prošli te je sa velikim zadovoljstvom uz opis i preporučujemo.
Zainteresovani ljubitelji vina i Fruške Gore, mogu da kupe ulaznice putem sledećeg linka https://new.gigstix.com/event/fruskogorska-vinska-setnja-irig-08-jun-2024/
WYSIWYG Web Builder
NAJLEPŠE SELO
NASMEJANIH KUĆA
Mokra Gora, autentična destinacija između Tare i Zlatibora, postala je još popularnija nakon što ju je Svetska turistička organizacija 2021. godine proglasila za jedno od najlepših sela sveta u okviru projekta kojim promoviše i unapređuje ulogu turizma u očuvanju ruralnih sredina, zajedno sa njihovim prirodnim i kulturnim dobrima, raznolikošću, stilom života, lokalnim vrednostima, aktivnostima i gastronomijom. Kako je sa 1.aprilom 2024.godine počela i turistička sezona na ovoj destinaciji ekipa Internet Serbia Travel News-a posetila je Drvengrad/Mećavnik, jednu od najvećih atrakcija Mokre Gore. Ovo selo, koje je sagradio  filmski režiser Emir Kusturica, oživljavaju stare kuće prenete iz okolnih mesta, ulice koje nose imena umetnika, sportista i brojnih značajnih ljudi koji su ostavili trag kroz istoriju. Centralni trg sa Crkvom Svetog Save, biblioteka „Meša Selimović“, bioskop „Stenli Kjubrik“, nacionalni restoran „Lotika“, sportski centar „Prokleta Avlija“, „Konak za prenoćište“ i drugi sadržaji upotpunjavaju doživljaj ovog prostora. Blizina Šarganske osmice i muzejsko-turističkog voza “Nostalgija”, jedinstvenog graditeljskog remek dela u svetu među prugama uzanog koloseka, privlači veliki broj i domaćih i inostranih turista. Od 30. marta do 30. oktobra 2024.godine ovom prugom starom gotovo 100 godina voz saobraća dva puta dnevno redovno i dva puta fakultativno. Red vožnje je na linku https://www.zeleznicesrbije.com/sarganska-osmica/.
Ovogodišnji konkurs Svetske turističke organizacije za izbor najlepših sela sveta završen je 25.aprila i Turistička organizacija Užica kandidovala je Gostilje za ovu prestižnu titulu.  Podsećamo da je 2021.godine, kada je Mokra Gora postala jedno od najlepših sela sveta Gostilje ušlo u tzv. Program nadogradnje. Videćemo koliko je napredovalo i – NAVIJAMO.
Sarganska osmica, Mokra gora, ISTN
Informacije:
UN TURIZAM
💻 
www.unwto.org 

TURISTIČKA ORGANIZACIJA UŽICA
☎  +381 31 513 485
📧  toursuzice@mts.rs
💻  www.turizamuzica.org.rs

TURISTIČKO NASELJE DRVENGRAD
☎  +381 31 800 686
📧  info@
mecavnik.info
💻  www.
mecavnik.info
BEOGRAD ZA POČETNIKE
Beograd sa svojom ponudom kroz organizovane turističke ture, od pešačkih do onih brodom, otvorenim i zatvorenim autobusom, segvejevima ili trčanjem, najbrži su i najbolji način da se kroz razgledanje upozna grad. Turistička organizacija Beograda (TOB) na svom sajtu www.tob.rs/sr/razgledanja   predlaže: BESPLATNE PEŠAČKE TURE Tura kroz 20.vek ili po centru grada, Hram Svetog Save, kroz boemsku Skadarliju, Beogradsku tvrđavu i druge lokacije i lokalitete, TURE TURISTIČKIM AUTOBUSOM Zatvorenim ili autobusima za panoramsko razgledanje grada kroz centar grada, preko mostova i Novog Beograda ili put Avale, TURE BRODOM Upoznavanje sa beogradskim obalama,  Dunavom i Savom, sa najpoznatijim beogradskim splavovima i noćnim životom, Beogradom na vodi, Zemunom, Lidom i Ratnim ostrvom, Beogradskim sajmom, Adom Ciganlijom i brojnim kućicama na vodi, RAZNE TURE
Razgledanje trčanjem, Pivska tura, Segway tura, obilazak Dvorskog kompleksa, šetnja kroz Zoološki vrt, Panoramski let helikopterom, zavirivanje u Podzemni Beograd ili „Pohod srednjevekovnim viteškim brodom Slavjana“.
Da bi organizacija razgledanja grada bila što efikasnija platforma Visit-Serbia Online pod naslovom “Otkrij, klikni i poseti” nudi  širok spektar destinacija i online ulaznica i omogućava posetiocima da bez čekanja u redu uživaju u čarima Beograda, od njegovih istorijskih znamenitosti do modernih kulturnih dešavanja. Ova ponuda uključuju krstarenje Dunavom i Savom brodom “Jahting Klub Kej”, koja otkriva lepote grada sa reka, i razgledanje Beograda otvorenim autobusom kompanije “BS Tours”, sa audio vodičem dostupnim na više jezika (srpski, ruski, engleski, francuski, nemački , turski, italijanski, grčki i kineski). Na platformi
Visit-Serbia.online
informacije o cenama, dostupnosti, i kako rezervisati svoje mesto na ovim jedinstvenim turama nalaze se na linkovima Krstarenje Dunavom i Savom "Jahting Klub Kej" i Razgledanje otvorenim autobusom – Beograd vaš domaćin.
Zemun 2, ISTN
I STARE MAJSTORE
Kraljevski komplerks u beogradu, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
. +381 11 3625060
📧 tobsekretarica@tob.rs
💻 www.tob.rs
VISIT ONLINE d.o.o.
📧
office@visitonline.rs
💻 www.visitonline.rs
UTICAJ HOTELA
serviranje u hotelu, ISTN
NA ŽIVOTNU SREDINU
Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede HORES krenulo je u realizaciju projekta “Smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu u hotelima i restoranioma do 2027. godine” sa namerom da eliminiše sve predmete od plastike za jednokratnu upotrebu. Iz HORES-a naglašavaju “Plastika je praktična, lagana, otporna na razne elemente (vodu, toplotu, hladnoću) i može imati različite oblike, tako da danas imamo više od 200 miliona plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu godišnje u hotelskim sobama, salama za sastanke, restoranima i prostorima za slobodno vreme”. Kako saznajemo zamena plastike za jednokratnu upotrebu je u nekim hotelima već počela a u drugima je u toku. Za sve zainteresovane HORES daje „Operativni vodič za hotele“ u kome se nalaze informacije o najčešće korišćenoj plastici za jednokratnu upotrebu u hotelima, i u kome se predlažu ekološke alternative. Za svaki plastični proizvod rešenja su ili identifikovana ili su u procesu identifikacije, a sve u cilju da hoteli u Srbiji gostima ponude održivo iskustvo. Iz HORES-a poručuju i da “ Dugoročno smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu utiče na konkurentnost hotela Srbije na međunarodnom tržištu”.

Informacije:
HORES
+381 11/2642-341, 3612-538
📧  office@hores.rs
💻  www.hores.rs
BALKAN SPA SUMMIT 2024
Nakon što je prošle godine 6.Balkan Spa Summit održan u Beogradu ove godine će u organizaciji Udruženja banja Srbije 7. BALKAN SPA SUMMIT, poslovno/stručni događaj posvećen zdravstvenom turizmu i novim metodama u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji u banjama Balkana, biti održan u Vrnjačkoj Banji. Odvijajući se pod sloganom „Imamo zajedničku istoriju, hajde da kreiramo i zajedničku budućnost“, i uz poziv potencijalnim učesnicima iz Albanije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Mađarske, Moldavije, Crne Gore, Severne Makedonije, Slovenije, Turske i Srbije, ovaj događaj objedinjuje etno komponente zemalja Balkana –  tradiciju, kulturu, istoriju, običaje i gastronomiju. 
Želeći da istaknu najbolje u zdravstvenom turizmu i balneologiji Balkana oranizatori BalkanSpa Summita uveli su i nagrade Balkan Spa Summit Award. Nagrade se dodeljuju u kategorijama: Spa destinacija, Spa hotel, Spa centar, Inovacije u programima spa terapija, Spa proizvod i Spa menadžer. Kriterijumi i nominacije za nagrade nalaze se na linku https://balkanspasummit-awards.com/
7. BALKAN SPA SUMMIT održava se u Vrnjačkoj Banji od 16. do 18.oktobra 2024.godine.
Informacije:
UDRUŽENJE BANJA SRBIJE –
Balkan Spa Summit
+381 65 2020120
📧  info@balkanspasummit.com
💻  www.balkanspasummit.com 
Banjski centri Srbije, ISTN
JEDAN REGION, JEDNO
U okviru regionalne konferencije pod nazivom „Jedan region-jedno tržište; Korak ka zajedničkom tržištu EU održane u Novom Sadu (15.04.2024., Kongresni centar „Master“) u cilju podsticanja osnivanja zajedničkog tržišta – lokalnog, regionalnog i evropskog, predstavljena je i vizija Olimpijskog centra Jahorina „Jedan region, jedno tržište, jedan ski pass!“.
Objašnjavajući ovu inicijativu, prvenstveno oslonjenu na turističku ponudu iskazanu kroz jedinstveni ski pass za sve zemlje bivše Jugoslavije, Dejan Ljevnaić, direktor
OC Jahorina, ističe da je “Glavni cilj da svi zajedno stvorimo nezaboravno iskustvo skijašima, da postanemo  konkurentni ne samo u regionu nego u Evropi i svetu, da korist imaju i ski centri, koji štede za marketing i povećavaju konkurentnost, a skijaši štede vreme, dobijaju više i imaju priliku za dinamičniji zimski odmor”. Kao primer navodi ski regiju Dolomiti SuperSki koji su 15 ski centara uvezali u jednu skijašku regiju sa jedinstvenom ski kartom.
Težeći ovakvom uvezivanju u
OC Jahorina kreirali su i časopis SKIYU koji je vodič o svim planinskim centrima na Balkanu, i promovisali ga na ovoj regionalnoj konferenciji. 
Informacije:
OLIMPIJSKI CENTAR JAHORINA
+ 387 57 270 090  
📧 direkcija@oc-jahorina.com
💻 www.oc-jahorina.com
TRŽIŠTE, JEDAN SKI PASS
IZBOR PUTNIKA 2024
Pariz, Luvr, ISTN
Na osnovu komentara i ocena turista prikupljenih u poslednjih 12 meseci popularni turistički sajt Tripadvisor pod naslovom „Izbor putnika“ na početku svake godine objavljuje listu omiljenih destinacija, plaža, hotela, restorana i aktivnosti širom sveta. Ova lista ima različite kategorije poput najtraženijih mesta, mesta sa najboljom prirodom, kulturom ili hranom, najpopularnija mesta i mesta sa najvećim izborom aktivnosti. Na osnovu prikupljenih turističkih ocena Tripadvisor je objavio listu top destinacija za 2024.godinu: 

Najtraženije mesto
TOKIO, Japan
Najbolja plaža
Praia da Falésia, Portugal
Najbolji hotel
Colline de France, Brazil
Najbolji restoran
Bougainville, Amsterdam
Najpopularnije destinacije
Dubai, Bali, London, Rim, Pariz, Kankun
Najpopularnije gastronomske destinacije
Hanoj, Rim, Krit, Kusko (Peru), Barcelona
Najpopularnije destinacije kulture
Kuba, Kusko (Peru), Atina, Dablin
Najtraženije destinacije prirode
Katmandu, Hurgada, Mauricijus, Zanzibar
Informacije:
TRIPADVISOR
💻
www.tripadvisor.com
Posebno je zanimljiv izbor aktivnosti koje turisti izdavaju te su najveće ocene dobili Plovidba kanalima Amsterdama, safari u Dubaiju i na Karibima, Inka tura u Peruu, gastronomska tura na Islandu, brza vožnja čamcima po Temzi u Londonu i let balonima u Kapadokiji u Turskoj i u Luksoru u Egiptu.
Komentari i ocene turista na Tripadvisoru su na linku https://www.tripadvisor.com/TravelersChoice-Destinations a ponuda Srbije na ovom pretraživaču nalazi se na linku https://www.tripadvisor.com/Tourism-g294471-Serbia-Vacations.html
Kuba, Havana, ISTN