Tara

Planinski turizam

MESTO KOJE JE I BOG IZABRAO
T A R A

Planina Tara, smeštena na krajnjem zapadu Srbije, uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom, predelom kojim su posle Rimljana vladali Vizantijci, srpski župani, Bugari, Mađari, srpski kraljevi, pa moćna vlastela, pa knez Lazar, pa njegovi potomci, pa tako sve doTuraka, verovatno je najlepša planina zapadne Srbije, a mnogi je smatraju u najlepšom planiniom Balkana. Sa severa je oivičena Drinom, sa zapada Derventom i Belim Rzavom, sa juga mokrogorskom i kremanskom kotlinom, i sa istoka Pilicom i Solotuškom rekom.

Veći deo Tare pripada opštini Bajina Bašta, a manji opštini Užice. Sa izuzetno očuvanom prirodom, biljnim i životinjskim svetom (1981. godine proglašena je za Nacionalni park), Tara je idealna za odmor i rekreaciju u svim sezonama i godišnjim dobima. Upravo su reka Drina i njen veličanstveni kanjon, čije su litice obrasle gustim listopadnim i četinarskim šumama (ovde raste i čuvena Pančićeva Omorika, relikt i endemit zaostao i opstao na ovim prostorima još iz praistorije ) aduti koji Taru izdvajaju i čine tako posebnom. Voda Drine je izuzetno čista i providna a boja joj se, zahvaljujući planktonu, menja od zelene do potpuno providne plave.

Čuveno je splavarenje Drinom, kao i turisička manifestacija “Drinska regata” koja se ovde održava svake godine okupljajući preko 100.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Tara ima i nekoliko turističkih lokaliteta i naselja od kojih su najčuveniji: Kaluđerske Bare, Mitrovac na Tari, Zaovine, Šljivovica i Predov krst, a veštačko akumulaciono jezero i istoimeno turističko vikend naselje Perućac posebna su atrakcija. Smeštaj na Tari je raznovrstan, od hotela “Omorika” i depandansa “Javor” na Kaluđerskim barama, preko hotela “Beli bor” u mestu Radmilovac, hotela “Jezero” na Perućcu, dečijeg odmarališta “Mitrovac na Tari”, do velike ponude privatnog smeštaja u vilama i apartmanima.

Svako ovde pronađe nešto što ga interesuje: planinari pešače po Ravnoj Tari i Kaluđerskim barama, ribolovci pecaju na Rzavu i Drini, posebno u jezeru na Zaovinama, sportski tereni u Bajinoj Bašti, na Kaluđerskim barama i na Mitovcu pogodni su za visinske pripreme za sve vrste sportova, geolozi, paleontolozi, botaničari i zoolozi se nikada ne bi umorili pretražujući Taru, istoričati i arheolozi tvrde da je naselje u Višesavi starije od Vinče, a da je samo ime planine “Tara” toliko staro da je ilirsko pleme Autarijata, koje je naseljavalo ove krajeve, svoje ime dobilo po imenu planine.

Boravak na Tari je zaista doživljaj, te vrlo brzo postane sasvim prihvatljiva jedna slovenska legenda koja kaže kako je planinu Taru, zbog brojnih i neponovljivih prirodnih lepota, izabrao da na njoj poživi svoj božanski život, dobri bog Tar, po kome je planina i dobila ime. Turistički novinari, koji su obišli Taru, misle da tu možda ima istine.

Sportsko-turistički centar

Bajina Bašta

+ 381 31 865370

www.taradrina.com

IZLETI
Za goste Tare organizuju se poludnevni i celodnevni izleti:Kaluđerske bare – manastir Rača – Bajina Bašta -jezero Perućac – Mitrovac Kaluđerske bare – Kremna – Kadinjača – Užice – Zlatibor Kaluđerske bare – Kremna – Mokra Gora
Na Tari su obeležene planinarske staze u ukupnoj dužini oko 120km, a projektom TAROCIKL definisane su biciklističke staze u dužini od oko 420km
ATRAKCIJE
SPUST NIZ KANJON DRINE
Niz kanjon reke Drine, treći po dubini u svetu, organizuje se spust u desantnim čamcima kojima upravljaju iskusni kajakaši
VEŠTAČKA JEZERA ZAOVINE i PERUĆAC
MANASTIR RAČA
Zadužbina kralja Dragutina iz 13. veka
CRKVA BRVNARA U DUBU (18. vek) i SOLOTUŠKI GRAD (15. vek)
ŠARGANSKA OSMICA
Remek delo graditeljstva kojim je na prostorno malom terenu savladana velika visinska razlika prugom koja kruži preko Mokre Gore i Šargana
KREMNA
Rodno selo čuvenih proroka Tarabića
Etno selo Emira Kusturice sa originalima i kopijama autentičnih ruralnih građevina sa ovog područja
ANDRIĆGRAD
Turističko-kulturno-edukativni centar nadomak višegradske ćuprije
NACIONALNI PARK

Tara je 1981. godine proglašena za Nacinalni park. Prostire se na 19.200 ha, od čega je 80% područje šumskih ekosistema. Na njoj je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva još iz tercijera – Pančićeva omorika. Na Tari žive 34 šumske i 19 livadskih zajednica, 53 vrste sisara (najatraktivniji su mrki medved i divokoze) i 135 vrsta ptica. U šumama Tare postoji više od 251 vrste gljiva, od kojih su 3 otrovne, a Zelena pupavka je najopasnija gljiva Evrope.

KAKO STIĆI
Najkraća veza sa Beogradom je putem Tara-Bajina Bašta-Rogačica-Valjevo-Beograd u dužini od 180 km. Udaljenost Tare od Novog Sada je 246 km.Najbliža železnička stanica je u Braneškom polju, na pruzi Beograd – Bar, udaljena 15 km. Saobraćajna veza preko Kremne Taru povezuje sa Zlatiborom (38 km) i dalje vodi ka moru ili ka Užicu (43 km).