Švajcarska

Sa koferom kroz svet

ZEMLJA
ZADOVOLJNIH
LJUDI

Zaključak ekipe Internet Serbia Travel News-a o Švajcarskoj, nakon turističkog obilaska, ukratko glasi – zemlja u koju hrle turisti iz celog sveta, zemlja najtačnijih satova, budući da sve funkcioniše u minut, najfinijih sireva, najukusnije i najkvalitetnije čokolade, zemlja u kojoj vladaju savršeni red, mir, disciplina i spokoj, jednostavno zemlja zadovoljnih ljudi. Stekli smo utisak da svaki grad u Švajcarskoj ima svoje jezero ili reku okružene planinama, besprekorno očuvan stari deo grada, mnogo zelenila i drvoreda, nizove zgrada pastelnih boja, banke i poslastičarnice. Dosadno? Ni najmanje, naročito ako dolazite sa prostora čiji je turizam “Wild beauty”. Naprosto – različito. A Švajcarska, nevelika po površini koju zauzima, godišnje beleži prosečno oko 20 miliona turističkih noćenja. Mi smo svoj doprinos dali obilazeći Cirih, Bern i Lucern.   

CIRIH

CIRIH je najvećeg grada Švajcarske sa oko 360.000 stanovnika, 30 kilometara udaljen od Alpa. Nalazi se na istoimenom jezeru, na čijim su obalama pronađeni praistorijski tragovi naseljavanja. Istraživanja su pokazala i da se pre-rimsko naselje nalazilo u blizini geografskog centra grada – brda Lindenhof.

Cirih, jedan od vodećih finansijskih, istraživačkih i univerzitetskih centara Evrope, sa sedištima velikih banaka i institucija, mešavinom kultura i šarmantnim starim gradom, sa uskim ulicama i očuvanim gradskim kućama na obalama reke Limat, na vrhu je liste gradova sa najvišim kvalitetom života. Naseljavaju ga stanovnici iz celog sveta koji i dušom i telom prate ritam švajcarske poslovne prestonice.

Ako u Cirihu niste poslovno, već turistički, onda se podrazumeva obilazak gradske skupštine Rathaus, crkava Grosminster (najpoznatija u gradu sa svoje dve kule), Frauminster (ukrašena Šagalovim vitražima) i Svetog Petra (najstarija u gradu), Narodnog muzeja, kuće Le Korbizje (koju je projektovao čuveni švajcarski arhitekta), a pre svega krstarenje brodom kanalom Šancengraben sa uplovljavanjem u Ciriško jezero. U Cirihu fontane ne morate posebno da obilazite, ima ih svuda, njih preko 1.000.

Zbog svog geografskog položaja grad je bogat vodom i, za razliku od većine evropskih metropola, voda iz česmi u domaćinstvima može slobodno da se pije, kao i ona na javnim česmama. Naravno i šoping se podrazumeva, posebno u ulici Banhofštrase, jedenoj od nasjkupljih u svetu, budući da nema brenda koji drži do sebe a da u njoj nema svoju prodavnicu. Sa jedne strane su Gucci, Prada i Chanel, sa druge Ferrari, Lamborghini i Bentley. Da li ćete samo gledati, ili i gledati i kupovati, zavisi od dubine džepa. Blizina bankarskog i poslovnog sveta ostavlja svoj trag. Švajcarci su čak pronašli i način da od plastičnih flaša proizvedu tkanine koje se veoma dobro prodaju i od kojih se prave džemperi, a ostatak se ponovo upotrebljava u industriji. A pronašli su i način da uz gastronomske specijalitete, šetnje pored jezera ili viševekovnu  tradiciju liberalnog mišljenja uživaju uz neradni ostatak poslovnog dana. O ovom poslednjem svedoči činjenica da su tu živele mnoge poznate ličnosti iz sveta nauke i umetnosti, kao što su Karl Gustav Jung, Džejms Džojs, Tomas Man i drugi. A ova tradicija se nastavlja i danas.

BERN

Bern je glavni grad Švajcarske Konfederacije, sedište najznačajnijih državnih institucija, sa slikovitim gradskim jezgrom i ulicama sa natkrivenim trotoarima. Izgrađen je na grebenu i sa tri strane okružen rekom Arom. Znamenitosti Berna su katedrala Svetog Vincenta, najviša u Švajcarskoj, gradska kula sa satom (Zytglogge), fontane iz 16. veka, trgovačka ulica Kramgase. Stari deo grada, izuzetno lepo uređen i dobro očuvan, sa kućama i prodavnicama iz 17. i 18. veka, nalazi se na spisku svetske baštine Unesco-a.

Bern ima i odlične muzeje, pijacu na Bundesplacu sa pogledom na elegantnu zgradu Parlamenta (Bundeshaus) u stilu renesanse. Sam grad je osnovao 1191. godine Berthold V, nazvavši ga po medvedu (na nemačkom Bär), koga je ovde ubio. Grad je brzo napredovao i već 1353. godine pridružio se novouspostavljenoj Švajcarskoj konfederaciji, i nedugo zatim postao njen najznačajniji grad, a 1848. godine i prestonica moderne Švajcarske. Simbolično, na ulazu u grad su dva medveda koja su, u vreme našeg boravka, dremala na prolećnom suncu.

LUCERN

Bajkoviti Lucern, najturističkiji grad Švajcarske, nalazi se u samom centru zemlje na proširenju koje je napravila reka Rojs. Poznat je po legendarnom narodnom heroju Viljemu Telu, čiji lik se nalazi na novčiću od 5 švajcarskih franaka, a čiju legendu je ovekovečio i Fridrih Šiler u svojoj drami Viljem Tel.

Lucern izlazi na veliko, istoimeno jezero, dok se iznad njega uzdižu visoki i nepristupačni vrhovi planina Pilatus i Rigi. Najupečatljiviji prizor je najstariji drveni most u Evropi – Kapela Most iz 14. veka koji je nekada povezivao utvrđenja na obalama, a danas je omiljena turistička atrakcija. U 17. veku most je dobio inovacije u vidu slika koje prikazuju scene iz švajcarske istorije, posebno likove Sv. Leodegara i Sv. Morisa koji se smatraju zaštitnicima grada. Lucern je poznat i po tri tornja: Schirmer, Männli i Zyt, na kojem se nalazi najstariji sat koji je napravio Hans Luter 1535.

Internet Serbia Travel News

+381 63 6383955

office@istnews.com

www.istnews.com