Kuršumlija

Opština Kuršumlija
– pobednik nacionalnog konkursa Turističke organizacije Srbije za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ 2019 (European Destinations of Excellence –
EDEN)
JEDINSTVO PRIRODE,
ISTORIJE, LEPOTE I SNOVA

Destinacije
U Topličkom okrugu na jugu Srbije, udaljena oko 300km od Beograda i oko 70km od Niša, KURŠUMLIJA, smeštena u centralnom i gonjem toku reke Toplice i njenih pritoka Kosanice i Banjske, počela je da se budi i na javi sanja svoj turistički san. Kroz istoriju ovo naselje je bilo rimsko, i tada se zvalo „Ad fines“ što je značilo „na kraju” budući da se nalazilo na kraju pokrajina Dalmacije i Gornje Mezije, u Vizantijsko doba nosilo je, zbog brojnih izvora tople vode, naziv „Toplice“ i bilo je sedište episkopije. U srednjem veku Kuršumlija postaje prva prestonica Stefana Nemanje, u doba Turaka tu je bio jedan od najvećih manastirskih trgova olova i srebra u tom delu Balkana. U Prvom svetskom ratu postala je poznata po Drugom “gvozdenom” puku i Topličkom ustanku, u Drugom svetskom ratu okupirali su je Bugari sve dok nije oslobođena 28. avgusta 1944. godine.
Prebogata prirodom, izvorima termomineralne vode, kulturno-istorijskim spomenicima i maštovitom gastronomijom, ali kroz godine pomalo uspavana, Kuršumlija je počela da se budi i to najviše kroz turizam koji njene snove pretvara u održivi razvoj. Utisci turističkih novinara, među kojima i ekipe Internet Serbia Travel News-a, koji su povodom nagrade EDEN obišli ovu destinaciju, jesu da je Kuršumlija, sa svim onim što poseduje na svojoj teritoriji, uz podršku Turističke organizacije Kuršumlije i apsolutno angažovanje preduzeća AD “Planinka”, koje je vlasnik hotela u Prolom i Lukovskoj banji, i koje upravlja fabrikom „Prolom vode“ i lokalitetom „Đavolja varoš“, primer jedinstva priode, istorije, lepote i snova koje ostvaruju vredni i motivisani ljudi. Nagrada Turističke organizacije Srbije za „Izuzetnu destinaciju Evrope“ usmerena je zaista u najboljem pravcu. Još ako taj smer bude pratila i infrastruktura kroz izgradnju odgovarajućeg puta do ove destinacije koja to zaslužuje, cilj je postignut.
ZDRAVSTVENI TURIZAM
Zdravstveni turizam na teritoriji opštine Kuršumlija pozitivan je primer spoja medicine rehabilitacionog centra sa savremenim wellness i spa sadržajima. Smeštajni kapaciteti  Prolom i Lukovske banje, uz predstojeće sređivanje Kuršumlijske banje, stavljaju je u vrh turističke ponude Srbije.
PROLOM BANJA – Lekovite vode ove banje, čija se temperatura kreće od 26 do 31,5 oC, koju su koristili još rimski legionari, imaju visoku balneološku vrednost i leče bolesti bubrega, organa za varenje, kože, perifernih krvnih sudova kao i vanzglobni reumatizam. Gosti Prolom banje odsedaju u hotelu “Radan”, koji raspolaže najmodernijim bazenima, wellness i spa centrom, i sa čije se terase pruža pogled na živopisnu crkvu Svetog Preobraženja na obronku Radan planine. U okviru hotelskog kompleksa je i mala pivara u kojoj se, isključivo za goste banje, proizvodi  “lekovito” belo i crno pivo.
LUKOVSKA BANJA
– Klimatsko oporavilište i turistički centar podno Kopaonika, najviša banja u Srbiji (681m.n.v.) poznata po 37 izvora čija temperatura mineralne vode ide i do 65 oC. Voda u Donjoj Banji leči bolesti organa za varenje, a u Gornjoj reumatske bolesti i krvne sudove, reguliše pritisak, bubrege i mokraćne puteve. Gostima hotela
“Kopaonik” i “Jelak” na raspolaganju su preko cele godine otvoreni i zatvoreni bazeni sa toplom termomineralnom vodom.
ŠTA OBIĆI
MANASTIR
SVETOG NIKOLE

– U samoj Kuršumliji, na uzvišenju iznad ušća reke Banjske u Toplicu, manastir je sagradio u 12.veku Stefan Nemanja i posvetio ga sinu Savi. Jedan je od najstarijih spomenika srednjovekovne arhitekture kod Srba.
U njemu su  fragmenti živopisa iz 14.veka, a sam manastir je bio prvi prepisivački centar Nemanjićke Srbije.
Crkva brvnara Lazarica, Prolom
CRKVA LAZARICA
– 3 km od Prolom banje nalazi se ova crkva brvnara, stara preko 600 godina. Po predanju, uoči bitke na Kosovu ovde se zaustavio deo vojske cara Lazara da se pričesti.
CRKVA
SVETE MINE

– U narodu
poznata i kao Mrkšina crkva, nalazi se u centru sela Štave, udaljena 5,5 km od Lukovske banje. Sagrađena za vreme vladavine kralja Milutina kao kulturno dobro od velikog značaja pod zaštitom je države od 1949. godine.
LOKALITET PLOČNIK
– u istoimenom selu kraj obale reke Toplice, 12 km udaljen od Kuršumlije, nalazi se ovaj arheološki lokalitet vinčanske kulture koji datira iz mlađeg kamenog doba.
ĐAVOLJA VAROŠ
U ataru sela Đake, na 27 km od Prolom banje, prostire se Đavolja varoš spomenik prirode jedinstven ne samo u Srbiji već i u svetu. To je skup od preko 200 zemljanih piramida čija se visina kreće od 2 do 15 metara. Ova čudesna prirodna i turistička atrakcija, u čijem okrilju su i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom, kao i mistična crkva Svete Petke, 1995.godine postala je dobro od izuzetnog značaja I kategorije, a 2008.godine bila je kandidat za novo svetsko čudo prirode. Premrežena je stazama i vidikovcima koji omogućavaju prilaz lokalitetu sa svih strana.
Informacije: TURISTIČKA ORGANIZACIJA KURŠUMLIJE
Tel. +381 27 380963
E. to.kursumlija027@gmail.com

www.tokursumlija.rs

Turistička organizacija Srbije – Projekat EDEN
Tel. + 381 11 6557112, 6557136
E. eden@serbia.travel

www.serbia.travel