Vidi Srbiju

Turističke destinacije
IZABERI SVOJU AVANTURU!
#VIDI SRBIJU
Kroz letnju kampanju “IZABERI SVOJU AVANTURU!#VIDI SRBIJU” Turistička organizacija Srbije (TOS) predstavlja atraktivne ali manje poznate i posećene delove zemlje. U fokusu su domaći turisti koji su prošle godine ostvarili oko 60% noćenja na „domaćem trerenu“ i kojima je ove godine ponuđeno najpre 160.000 a potom još 400.000 vaučera u cilju podsticanja domaćeg turizma. U prvi plan nisu stavljeni Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačku i Sokobanju, tradicionalno najposećenije destinacije Srbije, već one koje obiluju prirodnim lepotama, kulturno-istorijskim znamenitostima, mogućnostima brojnih izleta u okolinu, eko i gastro ponudom, i koje zasluženo treba da postanu  novootkrivene destinacije srpskih turista. Ovo su neke od njih:
BANJA VRUJCI I
DIVČIBARE
Boravak u Banji Vrujci, nadomak Mionice, uz korišćenje bazena sa termomineralnom vodom, može da obuhvati i posetu selu Struganik i rodnoj kući vojvode Živojina Mišića, izlet do planinsko-zdravstveno-rekreativnog centra Divčibare, kojim sada dominira novi hotel "Crni Vrh", obilazak Valjeva, grada bogate istorije, kulture i tradicije, ručak na reci Gradac, omiljenoj među ljubiteljima sportskog ribolova, kao i posete izuzetnim manastirima Lelić, Ćelije i Pustinja.
PIROT I STARA PLANINA
Etno kompleks „Nišavska dolina“, Specijalni rezervat prirode Jerma, manastiri Sukovo i Poganovo, srednjevekovna tvrđava Momčilov grad, Kale, park prirode Stara planina
, sa više od 300 km obeleženih staza za planinarenje, trčanje, biciklizam i jahanje, sve je to dobar povod da se deo odmora provede u ovom delu Srbije. Izletničke ture obuhvataju i obilazak sela Rsovci, pećinske crkve svetih Apostola Petra i Pavla, lokaliteta Slavinjsko grlo, izvora Vrelo, sela Dojkinci i vodopada Tupavica, kao i Specijalnog rezervata prirode Arbinje. Uživanje u pirotskom kačkavalju i peglanoj kobasici se podrazumeva.
LJUBOVIJA
Boravak u Ljuboviji počinje obilaskom manastira "Sveti Nikolaj Srpski" u podnožju Sokolske planine, nastavlja šetnjom obalom reke Drine, ribolovom, raftingom ili planinarenjem, produžava posetom etno domaćinstvu "Vrhpolje", uz gastronomske specijalitete kraja, izletima biciklima ili peške do manastira u Sokogradu i Belim Vodama, do kanjona Trešnjice i planine Bobije.  
ZASAVICA, BANJA VRDNIK I FRUŠKA GORA
Uz posetu etno-parku Kupinovo stiže se do Specijalnog rezervata prirode Obedska Bara i Zasavice, zaštićenog prirodnog staništa u kome su nastanjene brojne retke biljne i životinjske vrste. Obilazak destinacije podrazumeva i razgledanje Carske palate, arheološkog nalazišta u Sremskoj Mitrovici, boravak u Vrdniku, u kome je otvoren novi hotel  "Fruške terme", posetu manastiru Ravanica, kao i uživanje u gastronomiji vinskih podruma koje ne treba propustiti.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧 office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
NOVI PAZAR I SJENICA
Novi Pazar, dobitnik priznanja
TOS-a za „Izuzetne destinacije Evrope“ 2017.godine, sa srednjovekovnim kompleksom Stari Ras, Crkvom Svetih apostola Petra i Pavla,  manastirima Sopoćani i Đurđevi Stupovi, Novopazarskom tvrđavom sa starom čaršijom, Altun-alem i Lejlek džamijama, Isa-begovim hamamom i mnoštvom drugih lokaliteta i sadržaja pravi je izbor za aktivan odmor. Svakako uz obilazak Specijalnog rezervata prirode "Uvac", najvećeg staništa beloglavog supa u Evropi, i vidikovca Molitva, odakle se pruža pogled na meandre Uvca.