Balkan Spa Summit 2023

ZDRAVSTVENI TURIZAM
Dr Aleksandar Jokic, Dr Dejan Stanojevic, Marija Labovic, Uros Kandic, Thorsten Bichler i Vladan Veskovic, ISTN
6. BALKAN SPA SUMMIT, poslovno/stručni događaj posvećen zdravstvenom turizmu i novim metodama u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji u banjama Balkana, održan je (Hotel Zira, Beograd, 10.-12.10.2023.) u organizaciji Udruženja banja Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva za turizam i omladinu Republike Srbije i strateškim partnerstvom Turističke organizacije Srbije (TOS). Nakon što je 2013.godine održan treći po redu u Bukovičkoj banji u Srbiji, Balkan Spa Summit ponovo je došao na ove prostore i to u Beograd. Odvijajući se pod sloganom „Imamo zajedničku istoriju, hajde da kreiramo i zajedničku budućnost“, uz učesnike  iz Turske, Severne Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Grčke, Mađarske i Srbije, ovaj događaj objedinio je etno komponente zemalja Balkana –  tradiciju, kulturu, istoriju, običaje i gastronomiju.
Podsećajući na četiri Kongresa banja u organizaciji Udruženja banja Srbije (2009 – 2012.) Vladan Vešković, predsednik Udruženja banja Srbije, ističe da “Zemlje Balkana imaju veoma jaku zajedničku tradiciju i kulturu banja i klimatskih mesta. Balkan se vekovima unazad svrstava u deo Evrope čiji narodi dele gotovo istovetne etničke karakteristike, od gastronomije preko muzike i jezika do običaja”. Marija Labović, direktoraka TOS, podsetila je da je da se “Po broju dolazaka i noćenja banje u Srbiji nalaze u TOP 5 destinacija i da je 6. Balkan Spa Summit dobra prilika da se povežu turističke privrede banja iz čitavog regiona, da se razmene iskustva i dodatno unapredi turističa ponuda”. Pored uobičajenih tema aktuelnih u turizmu “Značaj edukacije u održivom razvoju turističke destinacije” i “Uspešno upravljanje turističkom destinacijom” ovogodišnji Balkan Spa Summit, koji je uskladio svoje ciljeve sa stavom Evropskog udruženja banja (ESPA) da „bez medicine nema banje“, više pažnje je posvetio balneologiji nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu tako da su bile zastupljene i teme “Kako uspešno upravljati spa hotelom” i “Specifični terapeutski/rekreativni tretmani”.
BALKAN SPA
SUMMIT 2023
Želeći da istaknu najbolje u zdravstvenom turizmu i balneologiji Balkana oranizatori ovogodišnjeg Balkan Spa Summita uveli su nagrade Balkan Spa Summit Award, koje će se ubuduće dodeljivati svake godine. Žiri u sastavu: Prof. Dr. Zeki Mufit Karagulle (Turska), Iztok Altbauer (Slovenija), Iuliana Tasie (Rumunija), Stavros Mavridis (Grčka) i Vladan Vešković (Srbija) dodelio je nagrade u sledećim kategorijama:
Banjski centri Srbije, ISTN
BalkanSpa Summit Award 2023
Termal Spa Destinacija: Opština Vrnjačka Banja (Srbija)
Spa Hotel: Bacolux Hotels (Rumunija)
Spa centar u urbanoj sredini:
SC Omicron SRL (Rumunija)
Medicinski Spa centar: Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača (Srbija)
Inovacije u programu spa terapije: Terme Sveti Martin (Hrvatska)
Spa kozmetičko-estetski proizvodi: Aromara (Hrvatska)
Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljaca Srbija, ISTN
Informacije:
UDRUŽENJE BANJA SRBIJE
Balkan Spa Summit
☎ + 381 65 2020120
📧 info@balkanspasummit.com
💻 www.balkanspasummit.com