Palma de Majorka

Sa koferom kroz svet

DESTINACIJA ZA SVA VREMENA

Atraktivna turistička destinacija – Palma de Majorka, najveći grad i luka na ostrvu Majorka i prestonica autonomne oblasti Balearska ostrva, oličenje je prave španske tradicije. O ovo prelepo ostvo u Sredozemnom moru kroz vekove su se otimali Feničani, Grci, Rimljani, Vizantinci i Arapi. Kao i sama Španija, i Majorka i Palma su bile pod mavarskom vlašću od 9. do 13. veka te je ovo nasleđe još uvek očigledno kako u građevinarstvu, tako i u kulturi, tradiciji, običajima, kulinarstvu i temperamentu. Očigledni su i tragovi zlatnih godina Palme, koja je na vrhuncu moći i ugleda bila u 15. veku, kada je predstavljala glavnu luku u saobraćaju između Evrope i Afrike. Majorka je danas jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Evrope, na koju je prvi čarter sa turistima sleteo još 1950. godine. Iako je 40% površine ovog ostrva nenastanjeno, i čine ga tri nacionalna parka Albufera, Dragonera i Mondraga, ima i 554 km dugu obalu na kojoj su se rasporedila najpopularnija svetska letovališta El Arenal, Kala Major, Palma Nova, Magaluf (centar noćnog života Palme sa najatraktivnijim diskotekama i pivnicama), Pagera, Santa Ponsa, Kala D’or, Alkudija, Kala Ratjada i druga.

Sa koje god strane da se uđe u Palmu, smeštenu u predivnom zalivu Bahia de Palma, ugleda se najpre monumentalna gotska katedrala, građena od 1230. do 1600. godine, koju je početkom 20. veka u modernističkom stilu delimično obnovio Antonio Gaudi. U svako doba dana ubedljivo dominira gradom. Bilo da se u šetnju krene atraktivnom avenijom Paseo Maritimo pored mora, ili pak iz samog centra, sa Plaza Espagna, kako se zove centralni trg u svim gradovima Španije, ili samog srca starog dela grada, sve je očaravajuće. U neposrednoj blizini je i nacionalni muzej Almudaina sa kolekcijom slika, nameštaja i tapiserija. Stari grad, kroz koji se može proći peške ili na okićenom fijakeru sa upregnutim konjima, pun je građevina u stilu italijanske renesanse sa arapskom ornamentikom, koje su još od 15. veka podizali aristokrate i bogati moreplovci. U luci se odmaraju ogromni brodovi koji krstare Mediteranom, a prizor koji pružaju privatne moderne i luksuzne jahte svetskih milijardera je zaista zadivljujući.

Glavnim gradskim avenijama Majorkanci su, u znak zahvalnosti, dali imena svojih valadara. Tu je najpre Haime I, koji je Majorku oslobodio od Mavara i proglasio se za kralja, a potom slede njegovi naslednici Haime II i Haime III. Period vladavine ovih kraljeva poznat je i po procvatu nove kulture kada katalonski jezik (majorkanski dijalekt) dobija svoje pismo, a kraljevina Majorka postaje jedan od najznačajnijih centara gotske umetnost. Još jedna znamenita ličnost bio je i Juan March, poznat kao veliki biznismen i finansijer koji je uticao na savremeni finansijski procvat ostrva i za sobom ostavio brojne legate. U jednom od njih smešten je Muzej savremene španske umetnost u kome se mogu videti slike Huana Miroa, Pikasa i Dalija.

ŠTA OBIĆI
VALJDEMOSA

Tipično majorkansko selo u zaleđu Palme kojim dominira kartuzijanski manstir osnovan 1339. godine, uz koji je izgrađena i palata prvih kraljeva Majorke. Zimski boravak 1838/1839. godine Frederika Šopena i Žorž Sand u prostoru manastira doprineo je svetskoj popularnosti ove destinacije.

PORT DE SOLLER

Glavna atrakcija ovog živopisnog gradića sa prelepom katedralom je stari, drveni tramvaj koji prolazi kroz pešački trg sa kafićima i pravi turističku turu razgledanja mesta i obale.

PEĆINA DRAK

Iz nekadašnjeg ribarskog sela Porto Kristo, danas ekskluzivnog turističkog mesta, brodićima se vozi kroz pećinu Drak, jednu od najvećih u Evropi, usred koje je jezero.

OSTRVO DRAGONERA

Park prirode preko puta mesta Sant Elm na kome ljubitelji foto-safarija snimaju mrestilište iguana.

ARTA

60 km udaljeno od Palme, na padinama planine Sierra Artana, nalazi se ovo živopisno mesto sa koga se pruža prekrasan pogled.

Mestom dominiraju crkva, muzej i umetničke kolonije sa izvanrednim rukotvorinama.

ALBUFERA i MONDRAGA

Nacionani parkovi sa obiljem retkih biljnih i životinjskih vrsta.

POLLENSA

Ovaj atraktivni gradić na severu Majorke nekada je bio odredište hodočasnika a danas turista iz celog sveta.

Od polazne tačke na Plaza Espagna put vodi kroz živopisan deo starog grada, lavirint krivudavih uličica i minijaturnih trgova, radnjica i kafića. Ovde sve vrvi od života, od talentovanih muzičara i slikara, do umetnika koji, imitirajući skulpture, satima nepomično stoje na vrelom suncu dok neprekidne reke turista nastoje da se pored njih fotografišu. Najznačajniji i poslednji trg na ovom potezu je Plaza Mayor koji predstavlja danonoćni centar svih zbivanja u starom gradu. Sve ove uličice se stepenicama spustaju ka nižim delovima grada, i u vidu razgranatog ušća uviru sa svih strana u noviji deo Palme sa širokim avenijama, veličanstvenim građevinama iz 18. veka i ogromnim luksuznim radnjama i restoranima.

Uprkos invaziji stranih turista, izgradnji velikog broja aqua parkova i šoping centara, Palma je zadržala svoj lokalni kolorit i mesto je pravog kraljevskog odmora. Zato nije ni čudo da se na izlasku iz grada, prema letovalištima premreženim modernim hotelima svih kategorija i vrsta ponude, nalazi i letnja rezidencija španskog kralja Huana Karlosa – Vila Marivent. Kraljevski, baš tako.

ŠTA PROBATI

Razne vrste riba, a pre svega losos spremljen na mnoštvo načina (između ostalog i u sosu od pomorandže), školjke, rakove, paelju i izvrsne španske krokete.

Rolovano meso “Sobrasada” je specijalitet Majorke.

Najpoznatiji majorkanski slatki deserti su “Crespells” i “Ensaimada”, pita uvijača sa jabukama ili kremom