Sajam turizma – IFT 2020

PUT POD NOGE –
FIRST MINUTE
Pod sloganom "Put pod noge – first minute" na 42.Međunarodnom sajmu turizma IFT 2020 (20.-23.02.2020., Beogradski sajam) destinacijsku i turističku ponudu, smeštajne kapacitete, kulturu, običaje, gastronomiju i manifestacije, predstavilo je,  i pored blage stagacije, oko 700 izlagača i suizlagača iz 44 države. Vrlo aktivna Zemlja partner ovogodišnje manifestacije bila je Arapska republika Egipat, peta na listi izabranih letnjih destinacija srpskih turista. Pedstavila je celinu svoje turističke ponude, pre svega Hurgadu, Šarm El Šeik, Kairo,  krstarenje Nilom, projekat novog muzeja u Kairu, a na Okruglim stolovima pokrenula je pitanja turističke razmene Srbije i Egipta. Na Sajmu turizma predstavili su se i Grčka, Ruska Federacija, Turska, Bugarska, Severna Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Poljska, Švajcarska, Italija, Nemačka, Španija, Austrija, Tunis, Kina, Kipar, Kuba, Ujedinjeni Arapski Emirati, a po prvi put Šri Lanka, Slovačka i Kenija, i druge zemlje. Sajmom turizma tradicionalno dominira FIRST MINUTE ponuda, nude se aranžmani za predstojeću turističku sezonu sa popustom i do 60%, pa iako broj agencija koje nastupaju na Sajmu iz godine u godinu opada, zanimljivo je da su za vreme njegovog trajanja po prvi put ponudu sa popustom imale i agencije koje na Sajmu nisu nastupale. 
Otvarajući Sajam Rasim Ljajić, Ministar turizma Srbije, istakao je da je “2019.godina bila rekordno uspešna za Srbiju, i da su predviđanja, pre situacije sa koronavirusom, išla u pravcu očekivanja 4 miliona stranih i domaćih turista, 1,5 milijarde evra deviznog priliva i 10,6 miliona noćenja“.
Ovogodišnji Sajam turizma obeležili su i prateći programi, poput nastupa predavača iz Belgije i Velike Britanije sa temama vezanim za nove trendove u turizmu, a pre svega nastup Booking.com-a” koji je, tražeći odgovore na pitanje “Šta traže gosti i kako ostvariti najbolje rezultate” napravio analizu načinjenu na uzorku od 180 miliona recenzija. Ruska federacija sa konkretnim turama predstavila je turističku ponudu svojih regiona, dok je Grčka proslavila Srpsko-Grčko prijateljstvo.
Srbija se i ove godine promovisala u punom sjaju svojih turističkih kapaciteta. Pored Turističke organizacije Srbije, koja je dominirala sa digitalnim tehnologijama primenjenim u turizmu, KaleiTOSkopom koji omogućava da se zakorači u najlepše predele zemlje, novim sloganom "Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju ", najavom Le Guide Vert Week&GO, posebnog izdanja čuvenog turističkog Michelin vodiča sa Beogradom i Novim Sadom, i novim katalogom seoskih turističkih domaćinstava Srbije, svoju ponudu  prikazali su i Beograd, čiju je četvrt Dorćol britanski list "The Guardian" svrstao među 10 najprivlačnijih četvrti u Evropi, Novi Sad, Vojvodina, Zapadna i Istočna Srbija, Podunavlje, Banje Srbije i druge destinacije, kapaciteti i atrakcije. Interesovanje domaćih turista za odmor u zemlji bilo je veliko, naročito nakon što je Vlada Srbije odobrila novih 60.000 vaučera kao podsticajnu meru.
Zajedno sa 42.Sajmom turizma održani su i 11.Međunarodni sajam vina BeoWine, za koji je vladalo veće interesovanje no ikada ranije, naročito za vina iz Gruzije, 16.Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA, koji je znatno porastao po broju izlagača, i 16.Sajam suvenira “Posetite Srbiju“.
Informacije: IFT 2020
+ 381 11 2655342, 2655866
📧. turizam@sajam.rs
💻. www.beogradskisajamturizma.rs
Manifestacije
Sajam turizma IFT 2020, izlagaci, ISTN