Dani vojvodine


GASTRONOMIJA –
BREND VOJVODINE
Putevi hrane i vina
Gastronomija je bila dominantna tema sedmih po redu DANA VOJVODINE u Beogradu (15.-16.10.2019., Skadarlija) na kojima je predstavljena turistička ponuda destinacije uz lokalne turističke organizacije, privrednike i autentične vojvođanske ukuse. Koncipirani kao mesto susreta Beograđana i turista sa turističko-gastronomskom ponudom DANI VOJVODINE, pored izlagačko-prodajnog dela, ovoga puta bili su obogaćeni i takmičenjem novinarskih ekipa, pod nazivima “Sosa”, “Lale”, “Suncokreti”, “Ludaja”, “Đeram”, „Tamburica“ i “Čarde”, u kuvanju riblje čorbe. Prvi put su se topili čvarci na licu mesta a ponuđeni su i tradicionalni specijaliteti poput  domaćih kolača, štrudli sa makom i orasima, suhomesnati i mlečni proizvodi i još mnogo toga. Vojvođansko veče u Skadarliji, uz zdravicu Viteza vina i bogatu trpezu, zaokružilo je priču o gastronomiji i prepoznatljivoj tamburaškoj muzici destinacije.
Sastavni deo DANA VOJVODINE u Beogradu bio je panel "Riznica ukusa Vojvodine" (16.10.2019, hotel Metropol Palace) zasnovan na istoimenoj publikaciji koju su realizovali Udruženje konvivijuma "Slow food" Srbija i stručnjaci sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije, a podržala kompanija DDOR osiguranje. U "Riznici ukusa Vojvodine" predstavljeni su sremski kulen, mokrinski sir, turinska kobasica, štrudla s makom, "salčići", futoški kupus, sremuš, krsturske paprike, mangulice, kitnikez i brojni drugi specijaliteti ovog područja. Lokalna prepoznatljivost, izražena kroz gastronomiju, ovde je u funkciji kulturnog i turističkog razvoja kao i prepoznavanja multinacionalnog identiteta destinacije.
Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine, kaže „Vojvodina ima bogatu turističku ponudu i gostima pruža paletu mogućnosti da zadovolje svoja interesovanja i uživaju u prelepim pejzažima i ljubaznosti domaćina. Kuhinja Vojvodine je ukusna i nezamenljiva. Doneli smo duh čardi u srce Beograda u Skadarliju, a publikacija "Riznica ukusa Vojvodine" pomaže da domaće i inostrane turiste privučemo da dođu i iskuse naše specijalitete na lokalu".
Sedmi DANI VOJVODINE u Beogradu završeni su sa pogledom na osme kada će se Beograđani i turisti upoznati sa proširenom gastronomskom ponudom destinacije a novinari sa novim kulinarskim izazovima.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
Tel. + 381 21 452910
E. office@vojvodinaonline.com
www.vojvodinaonline.com