Novosti 242

PODSTICAJNE MERE ZA
Krstarenje Dunavom kroz Srbiju, ISTN
Informacije: Ministarstvo turizma i omladine
Sektor za turizam
☎. + 381 11 3122855
📧. turizam@mto.gov.rs
💻. www.mto.gov.rs
PODSTICAJNE REZULTATE
U funkciji podsticajnih mera u 2023.godini Ministarstvo turizma i omladine Srbije izdvojilo je 2,5 miliona evra kreditnih sredstava za unapređenje kvaliteta turističke ponude i raspisalo (20.01.2023.) javne konkurse za dodelu „Subvencija i transfera namenjenih za projekte razvoja turizma“, „Subvencija, transfera i dotacija namenjenih za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu“ i „Kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude“ ( https://www.mto.gov.rs/tekst/1291/konkursi.php ). Krajnji rok za prijavljivanje za ova sredstva je 30.septembar 2023.godine.
Podsticajna mera turističkih vaučera, od kojih je 100.000 već podeljeno na samom početku ove godine, dala je dobre rezultate budući da je u proteklim godinama na odmor uz vaučere išlo preko 300.000 ljudi, i to prevashodno u Sokobanju, Vrnjačku, Prolom, Lukovsku, Ribarsku i banju Gornja Trepča, kao i na Zlatibor, Taru i Divčibare. Porast broja domaćih turista promenio je i odnos turističkih destinacija u zemlji. Naime do sada su velike  destinacije – Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja, donosili oko 55% turističkog prometa, a sada su im se pridružili i Sokobanja, Niš, Divčibare, Palić i Donje Podunavlje, za čije su lokalitete – tvrđave Golubac, Ram, Smederevsku i Fetislam, kao i za vinarska sela Negotinske krajine, opredeljena i međunarodna sredstva. Paralelno sa interesovanjem turista raste i broj ugostitelja koji primaju goste sa vaučerima te ih do ovog trenutka iz Apatina, Aranđelovca, Bajine Bašte, Bele Crkve, Novog Bečeja, banja Koviljače i Gornje Trepče, Ovčar banje, Vrnjačke, Kanjiže i Sokobanje, Čačka, Bora, Valjeva, Zlatibora, Kuršumlije, Tare, Kragujevca, Valjeva, Velikog Gradišta, Subotice, Šapca i drugih mesta ima oko 4.000.
Da podsticajne mere daju i podsticajne rezultate pokazuju i statistički podaci koje je na uručenju pločica restoranima koji su se našli u okviru Michelin Vodiča za Beograd za 2023. godinu iznela Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine Srbije. Ona je navela da je “U prvih 11 meseci prošle godine devizni priliv od turizma iznosio 2,2 milijarde evra, čime je već uveliko nadmašena 2021.godina kada je zarada po ovom osnovu iznosila rekordnih 1,6 milijardi evra, da je oko 4 miliona turista posetilo Srbiju i da je u januaru ove godine broj turista za 18% veći nego u istom mesecu prošle“. A turistička sezona je tek pred nama.
VREME PUTOVANJA
44. Međunarodni sajam turizma, najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i jugoistočnoj Evropi, održava se od 23. do 26. februara 2023. godine na Beogradskom sajmu. U tom periodu Beograd i Srbija su mesto turističkih susreta Regiona i drugih delova sveta, upoznavanja destinacija i planiranja putovanja uz sajamske popuste koji idu i do 60%. Na Sajmu turizma tradicionalno nastupaju Turska, Grčka, Crna Gora, Tunis, Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kipar i Severna Makedonija, od prošle godine izlagači su i ostrva Maldivi, Sao Tome & Principe, a prvi put se pojavljuju Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Zanzibar. Ovogodišnja zemlja partner je Kina.
Uzimajući u obzir kompletno stanje turizma u svetu jasno je da je 44. Međunarodni sajam turizma u Beogradu usmeren ka oporavku i obnovi turističkog ambijenta, promociji trendova i inovacija, a posebno ka predstavljanju ponude Srbije kao turističke destinacije. Kako je Srbija po podacima prošle godine realizovala 21% više noćenja nego rekordne 2019. godine, sajam je dobro mesto za promociju ne samo postojećih kapaciteta, već i predstavljanje mogućnosti novih investicija u hotelsku industriju u gradskim, banjskim i planinskim centrima, ali i u razvoj seoskog turizma. 
RADNO VREME SAJMA
23 – 25. Februar : 10:00 – 19:00
26. februar :       10:00 – 18:00
Informacije:
SAJAM TURIZMA IFT 2023
☎ +381 11  2655-206, 2655-305, 2655-307, 2655-866
📧
turizam@sajam.rs
💻 www.beogradskisajamturizma.rs
Razlicita ponuda Srbije na sajmu turizma IFT 2022, ISTN
Aktivnosti na poslovnom B2B portalu, realizovanom u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Evropskom mrežom preduzetništva, su u toku tako da svi zainteresovani unosom podataka imaju priliku da predstave svoju ponudu, zainteresuju poslovne partnere i pozovi ih na saradnju.
Istovremeno sa 44. Međunarodnim sajmom turizma odvija se i 18. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA koji prikazuje najsavremeniju opremu na tržištu.
GASTRONOMSKO
Turistička organizacija Srbije (TOS) i METRO CASH&CARRY Srbija, uz podršku Ministarstva turizma i omladine, i uz video poruku predstavnika Michelina za Evropu, uručili su (2.02.2023.) Michelin pločice vlasnicima i šefovima kuhinja 17 restorana koji su se našli u Michelin Vodiču za Beograd za 2023. godinu. U skladu sa uobičajenom praksom odabir restorana u Beogradu obavili su anonimni i nezavisni Michelin inspektori tako da je ovo druga godinu za redom kako gastronomska ponuda glavnog grada dobija priznanje za svoj kvalitet i raznolikost hrane i usluga koje restorani nude svojim gostima. Kako ankete sprovedene među inostranim turistima pokazuju da ih u Srbiji najviše interesuju kulturno-istorijsko nasleđe, priroda i gastronomija, itekako je važno naći se među oko 17.000 restorana u svetu koji imaju neko od Michelinovih obeležja koja garantuju da restoran mora da ispuni kriterijume: kvalitet korišćenih namirnica, majstorstvo ukusa i tehnike kuvanja, ličnost kuvara u kuhinji i odnos cene i ponude. Prilikom ovogodišnje dodele Michelin pločice Marija Labović, direktorka TOS, je istakla “Dolazak Michelin-a u Srbiju dodatno je doprineo boljoj vidljivosti i pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije na svetskom tržištu. Prati ga i pozitivan trend u ukupnom turizmu tako da je 2022. bila godina novih rekorda kada govorimo o broju turista, broju noćenja i ostvarenom deviznom prilivu“.
Kako svetska turistička istraživanja pokazuju da 88,2% turista smatra gastronomiju glavnim elementom brenda jedne zemlje, sigurno je da Michelinova sertifikacija restorana u Srbiji značajno poboljšava imidž zemlje kao turističke destinacije, utiče na podizanje kvaliteta usluge, privlači turiste a samim tim pomaže i rast prihoda od turizma. Objavu Michelin Vodiča možete pogledati na https://guide.michelin.com/en/article/michelin-star-revelation/the-michelin-guide-belgrade-spotlights-17-restaurants-in-its-new-2023-selection
U Michelin Vodiču za Beograd za 2023. godinu u kategoriji preporučenih nalaze se:

SkyLounge, Metroplitan Grill, Twenty Two kao novonagrađeni restorani, kao i Bela Reka, Comunale, Caffè e Cucina, Ebisu, Enso, Gušti mora, Homa, Iva New Balkan Cuisine, JaM, Lagouste, Legat 1903, Magellan, Mezestoran Dvorište, Salon 1905 i The Square, koji su se našli i u prošlogodišnjoj selekciji.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎. + 381 11 6557100
📧.office@serbia.travel
💻. www.serbia.travel
BRENDIRANJE SRBIJE
TURISTIČKI PUTOKAZI
Osluškujući interesovanja domaćih turista koja idu u pravcu aktivnog odmora u prirodi, upoznavanja tradicije i gastronomije, i u ovom izdanju Internet Serbia Travel News-a, čija ekipa tokom cele godine sa kolegama obilazila destinacije Srbije, predlažemo šta posetiti i videti ove godine.
Plovidba Obedskom barom, ISTN
Boravak u Specijalnom rezervatu prirode OBEDSKA BARA u opštini Pećinci, 45 km udaljenom od Beograda, najstarijem zaštićenom prirodnom dobru u Evropi, drugom u svetu posle Jeloustouna, izuzetan je doživljaj. Ovaj autentični splet bara, močvarne vegetacije, livada i šuma, na osnovu Ramsarske konvencije 1977. godine upisan je na listu močvara od međunarodnog značaja.
LIPOLIST, selo na obroncima Cera, dvadesetak kilometara udaljeno od Šapca, u Mačvanskom okrugu, jedno je od najcvetnijih u Srbiji jer se u njemu ruže gaje decenijama, te je sasvim prirodno da je u junu mesecu i mesto održavanja nadaleko čuvenog Festivala cveća “Ruže Lipolista”.
KRSTARENJE DRINOM u okviru projekta Čarobni turistički prsten obuhvata plovidbu jezerom Perućac i prelepim kanjonom reke Drine, obilazak Višegrada, Andrićgrada i mosta Mehmed-paše Sokolovića. Izlet može biti dopunjen putovanjem muzejskim vozom “Ćira” od Višegrada do Mokre Gore i Šarganske osmice, sa posetama Drvengradu i manastirima Rača i Dobrun. Doživljaj je potpun sa posetom Nacionalnom parku Tara i pešačenjem do vidikovca “Banjska stena“ odakle se pruža senzacionalan pogled na jezero Zaovine i branu na Perućcu.
PIROT je gastronomski dragulj Srbije i veoma interesantna turistička destinacija koja, pored muzeja Ponišavlja, ćilimarske zadruge “Damsko srce” u kojoj se proizvode u svetu priznati “Pirotski ćilimi“ i srednjevekovne tvrđave „Momčilov grad“, nudi nadaleko čuveni Pirotski kačkavalj (najkvalitetniji je onaj koji se izrađuje u Mlekarskoj školi) i Peglanu kobasicu, specijalitet proizveden od najboljih komada kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa umešenih sa začinima.
BANJU KOVILJAČU nadomak Loznice, u kojoj je dvorana Kur salon, simbol banje, otvorena 1932. godine pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra Karađorđevića, predlažemo ljubiteljima zdravstvenog turizma. Posete Tršiću, rodnom mestu Vuka Karadžića i etno kompleksu „Azbuka“ u Tršiću, sastavni su deo turističke ponude.
Turistička sezona 2023. u Srbiji je pred nama, a ima šta da se vidi, obiđe i proba. Samo treba izabrati pravo vreme i krenuti.
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
RAZMENA ISKUSTAVA U OBLASTI PLANINSKOG TURIZMA
Pored aktivnosti neposredno usmerenih ka turistima u ski centrima Srbije Kopaoniku, Zlatiboru (Tornik) i Staroj Planini, Skijališta Srbije, koja su tradicionalno obeležila Svetski dan snega (15.01.2023), zajedno sa Centrom za istraživanja i studije turizma organizuju na Kopaoniku od 28. do 30 marta 2023.godine Samit planinskih centara Centralne Evrope MoReSCE 2023 (https://moresce.rs/). Ovaj Samit, koji se odvija po treći put (prethodni je održan na Zlatiboru 2018.godine), okuplja sve važne privredne subjekte vezane za izgradnju i unapređenje turističke ponude širom Evrope. Ovogodišnje teme su “Novi investicioni ciklus u planinskim centrima regije: Podizanje konkurentnosti kao prioritet”, “Koliko smo napredovali u odnosu na poslednji ciklus” i „Inovacije i digitalizacija planinskih centara”. Po rečima organizatora “Ovaj događaj, namenjen nacionalnim turističkim organizacijama, planinskim destinacijama i regionalnim DMO, predstavnicima lokalnih vlasti u planinskim centrima, internacionalnim i/ili regionalnim udruženjima sa fokusom na planinski razvoj, investitorima i pružaocima infrastrukture u skijaškim centrima, asocijacijama i institucijama povezanim sa zimskim turizmom, nastavlja svoju misiju kao jedini događaj u regionu u cilju stvaranja uslova za unapređenje konkurentnosti planinskih centara, umrežavanje aktera i povezivanje donosioca odluka“.
Što se aktuelne ski sezone pre svega na Kopaoniku tiče ona je u punom jeku, sve staze rade, uključujući i onu za noćno skijanje, gondola iz Brzeća prevozi skijaše punom parom, a popust na ski pass nabavljen preko web šopa i dalje je 5%. Iz Skijališta Srbije najavljuju za naredni period brojna domaća i međunarodna takmičenja i nadaju se sezoni  barem do polovine aprila.
Ski centar Stara Planina, ISTN
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
ČAČANSKA RODNA
Pod kreativnim i radnim motom "Čačanska rodna", inspirisanim imenom sorte šljive koja je prepoznatljiv čačanski poljoprivredni proizvod, u toku su pripreme za realizaciju kulturno-turističkog programa „Prestonica kulture Srbije“. ČAČAK, prva nacionalna prestonica kulture 2023.godine, izuzetna je destinacija koja kako u kulturnom tako i u turističkom pogledu zaista ima šta da ponudi, u šta su se uverili turistički novinari. Kulturno-istorijsko nasleđe ČAČKA, jednog od najstarijih gradova u Srbiji, prepoznatljivog po očuvanoj arhitekturi, ambijentalnim celinama i vidljivim tragovima viševekovne istorije, najveći je turistički adut ovog grada. Rimske terme sa kraja 3. i početka 4. veka u samom centru grada, nešto mlađi lokalitet Gradina iz vremena cara Justinijana u 6.veku, spomenik na Ljubiću posvećen ustanicima iz 1815.godine, Muzej u najstarijoj zgradi u Čačku iz 1835.godine, umetnička galerija „Nadežda Petrović“, spomenik „Četiri vere“ u čijoj kosturnici počivaju srpski ratnici zajedno sa svojim neprijateljima, Ovčarsko-Kablarski manastiri u narodu poznati kao „Srpska Sveta Gora“, osnovni su deo kulturno-turističke ponude, koju upotpunjuju i Atomska i Ovčar banja, u funkciji zdravstvenog turizma, kao i gastronomija izražena kroz specijalitete Zapadnog Pomoravlja poput sira i kajmaka, kupusa u zemljanom loncu, sveže ribe i čuvene Čačanske rakije. Planirana je izgradnja i Etnografskog i muzeja Košarke. Program „Prestonica kulture Srbije“ u ČAČKU počinje prvog dana proleća a kako organizatori kažu „Kroz moto „Čačanska Rodna“ predstavljen je Grad Čačak kao vekovno plodno/rodno tle za razvoj kulture, umetnosti, duhovnosti, ali i turizma, sporta, nauke i privrede“.
Projekat Nacionalne prestonice kulture se nastavlja te će 2024.godine to biti Grad Užice.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA ČAČKA
☎. +381 32 342360
📧. toc@ptt.rs
💻.
www.
turizamcacak.org.rs
FRUŠKA GORA – SPOJ
Informacije: Univerzitet u Novom Sadu
Prirodno- matematički fakultet
Departman za geografiju,
turizam i hotelijerstvo
☎. +381 21 450 105
📧 info@dgt.uns.ac.rs
💻
www.dgt.uns.ac.rs/pronacul-lat/
PRIRODE, KULTURE I TURIZMA
U Privrednoj komori Vojvodine održano je završno predstavljanje rezultata projekta Međunarodni Interreg V-B, ADRION 2014-2020 na kome su članovi tima sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu,
kao deo strategije za unapređenje transnacionalnih, nacionalnih, regionalnih i lokalnih politika, prikazali brošure o pilot području pod nazivom “Fruška Gora – mesto gde se susreću kultura i priroda” i „Turistička strategija Fruške Gore“. Sam projekat Međunarodni Interreg
V-B, ADRION 2014-2020 pod nazivom „Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima (PRONACUL) promoviše Jadransko-Jonski transnacionalni program (ADRION) kao turističku destinaciju a države partneri u projektu su Slovenija (nosilac projekta), Italija, Hrvatska, Grčka, Bosna i Hercegovina i Srbija, i pridružene članice Albanija i Crna Gora. Sve ove zemlje imaju brojne znamenitosti, od kojih su neke već zaštićene od strane UNESCO-a, ili programom Natura 2000, a neke će to postati u budućnosti u okviru pilot područja PRONACUL.
Jedna od znamenitosti sa ove liste iz Srbije je FRUŠKA GORA u čiji razvoj su, baziran na zaokruženoj ponudi koja uključuje verski, gastro, lovni i ciklo turizam, Ministarstvo turizma i omladine Srbije i Pokrajinska vlada Vojvodine početkom ove godine najavili velika ulaganja. Jedno od prvih biće vezano za rekonstrukciju i dogradnju turističkog Info centra koji se nalazi na Iriškom vencu u okviru Nacionalnog parka Fruška Gora. Podsećamo i da će Turistička organizacija Vojvodine ove godine biti u znaku manifestacije Fruškogorska vinska šetnja „Walk&Wine2023“, a da ljubitelje prirode, biciklizma, zdravog života i sporta 19. i 20.maja 2023.godine u Vrdniku očekuje manifestacija
Tour de Fruška
.
Fruskogorska vinska setnja, ISTN
T

U

R

I

S

T

I

Č

K

I



N

O

V

I

T

E

T

I



S

O

M

B

O

R

A
Responsible Green Destination Amazon of Europe („Amazing Amazon of Europe“) je projekat koji povezuje 14 partnera sa područja UNESKO rezerevata biosfere Mura-Drava-Dunav, najvećeg i najočuvanijeg rečnog sistema u Centralnoj Evropi, sa ciljem da utemelji održivi turizam, zajedničku strategiju, IT rešenja i interakcije. Na osnovu ovog projekta Sombor, jedan od punopravnih partnera u realizaciji, postao je bogatiji za turistički info totem na kojem turisti mogu da upoznaju znamenitosti grada, da vide stare slike Sombora i dobiju interesantne informacije. Sa VR naočarima za virtualnu realnost sa video i foto materijalom mogu da upoznaju Gradski muzej, galeriju “Milan Konjović”, Magistrat,  brojne crkve i druge znamenitosti grada. Dostupne su u prostorijama Turističke organizacije a biće korišćene i na sajmovima za predstavljanje turističke ponude.
Sombor ima još jedan turistički novitet. U okviru projekta Danurb+, koji populariše mesta duž reke Dunav, razvijena je aplikacija za telefone sa operativnim sistemima android i iOS. Reč je o džepnom audio vodiču na engleskom jeziku uz pomoć kojeg mogu da se upoznaju  najinteresantnije lokacije u gradu. Aplikacija je besplatna i preuzima se na sajtu projekta https://pocketguideapp.com/en/sombor. Iz Turističke organizacije Sombora objašnjavaju “Pocket guide je mobilna aplikacija koja vas glasom vodi kroz grad, baš kao da ste angažovali pravog turističkog vodiča“.
Sombor, centar grada, ISTN
Sombor, galerija Milan Konjovic, ISTN
Sombor, pozoriste, ISTN
Sombor, Magistrat, ISTN
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SOMBOR
.+381 25 434350
📧.
info@visitsombor.org
💻.
www.
visitsombor.org
REVITALIZACIJA TURIZMA
Na samom početku 2023.godine Svetska turistička organizacija (UNWTO) saopštila je da je  oporavak turizma u 2022.godini bio snažniji od očekivanog i da bi ove godine međunarodna putovanja u Evropi i na Bliskom Istoku mogla da se vrate na nivo pre pandemije. Turisti će sve više očekivati za svoj uloženi novac, a zbog izazova ekonomske klime za putovanja će birati sebi bliže destinacije. U zavisnosti od stepena ekonomskog usporavanja međunarodna putovanja mogla bi da dosegnu čak 80% do 95% nivoa od pre pandemije. Podaci UNWTO pokazuju da je 2022.godine više od 900 miliona turista putovalo u inostranstvo, što je dvostruko više nego 2021. godine. Ipak to je i dalje 63% nivoa od pre pandemije. Svaki globalni region zabeležio je značajan porast broja međunarodnih turista – Bliski Istok 83%, Evropa 80%, Afrika i Amerika 65%, dok su Azija i Pacifik dostigli samo 23% zbog jače pandemije. UNWTO stoji na stanovištu i da je nedavno ukidanje ograničenja putovanja vezanih za COVID-19 u Kini, najvećem svetskom izlaznom tržištu, značajno za oporavak turističkog sektora, kao i da će velika potražnja iz Sjedinjenih Američkih Država, podržana snažnim američkim dolarom, biti korisna destinacijama širom sveta. Posebno je zabeležen rast turističkog prometa u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Kataru, Indiji i Saudijskoj Arabiji.
U svetlu ovih informacija značajne su i pohvale za ostvarene rezultate u turizmu Srbije u 2022.godini, koje je na Međunarodnom sajmu turizma FITUR 2023 u Madridu (18.- 22.01.2023.) uputila Evropska turistička komisija (ETC) saopštivši da u odnosu na 2019.godinu Srbija zauzima vodeća mesta i po rastu prihoda od turizma i po rastu broja noćenja. Za prvih 11 meseci prošle godine Srbija je zabeležila 3,5 miliona dolazaka turista (1,9 miliona domaćih i 1,6 miliona stranih turista) i 11,4 miliona noćenja. U 2023.godini očekivanja su još veća.
Informacije:
UNWTO
www.unwto.org
IZBOR PUTNIKA 2023
Na osnovu komentara i ocena turista prikupljenih u poslednjih 12 meseci popularni turistički sajt Tripadvisor pod naslovom „Izbor putnika“ na početku svake godine objavljuje listu omiljenih destinacija, plaža, hotela, restorana i aktivnosti širom sveta. Ova lista ima 6 različitih kategorija – najtraženija mesta, mesta sa najboljom prirodom, sa najboljom kulturom, sa najboljom hranom, najbolja mesta za skijanje i najpopularnija mesta. Na osnovu prikupljenih turističkih ocena u periodu novembar 2021. – novembar 2022.godine Tripadvisor je objavio listu top destinacija za 2023.godinu:
Najtraženije mesto – KUBA
Najpopularnije mesto –
DUBAI (Ujedinjeni Arapski Emirati)
Mesto sa najboljom prirodom –
MAURICIUS
Najbolje mesto za skijanje – VISLER (Kanada)
Mesto sa najboljom kulturom –
FES (Maroko)
Mesto sa najboljom hranom –
RIM (Italija)
Najpopularnije evropske destinacije su London, Rim, Pariz, Krit i Istanbul, a iz našeg najbližeg okruženja zastupljen je Dubrovnik. Posebno je zanimljiv izbor aktivnosti koje turisti izdavajaju te su najveće ocene dobili Plovidba kanalima Amsterdama, safari u Dubaiju i na Karibima, Inka tura u Peruu, gastronomska tura na Islandu, brza vožnja čamcima po Temzi u Londonu i let balonima u Kapadokiji u Turskoj i u Luksoru u Egiptu.
Pariz, Luvr, ISTN
Plovidba kanalima Amsterdama, ISTN
Rim, Fontana di Trevi, ISTN
Informacije:
TRIPADVISOR

💻 www.tripadvisor.com
Tripadvisor je otvorio takmičenje za 2024.godinu ( https://www.tripadvisor.com/TravelersChoice ) a ponuda Srbije na ovom pretraživaču nalazi se na linku https://www.tripadvisor.com/Attraction_Products-g294471-Serbia.html
Istanbul, Aja Sofija, ISTN
Kuba, Havana, ISTN
Dubrovnik, ISTN