Novosti 241

PRIZNANJE ZA NAJBOLJE
U godini kada je turizam u Srbiji počeo krupnim koracima da se oporavlja, kada je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvih 10 meseci ukupan broj turista bio veći za 54% u odnosu na prošlu godinu (domaćih 34% i inostranih 89%), kada se Srbija našla na američkom turističkom portalu Conde Nast Traveller među 20 zemalja koje svakako treba posetiti, i kada je u Mišelin gastronomskom vodiču za 2023. godinu preporučemo 17 beogradskih restorana,  Turistička organizacija Srbije (TOS) dodelila je (15.12.2022. Dream Event Centar u Beogradu) po 37. put svoje najveće priznanje "Turistički cvet", nagradu za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u 2022.godini
Dobitnici nagrade Turistički cvet 2022 su:

Turistička organizacija  TO LOZNICA (https://togl.rs)
Turistička manifestacija
BEOGRADSKI MARATON (https://bgdmarathon.org)
Receptivna turistička agencija
TARATOURS, Bajina Bašta (https://taratours.rs)
Ugostiteljski objekat za smeštaj:
– Hotel „
FRUŠKE TERME“, Vrdnik (https://frusketerme.com)
– Etno selo „
LALA VINEYARD GLAMPING RESORT“, Sremski Karlovci (https://lalavineyard.com)
5.   Pravni subjekt za doprinos unapređenju turističke ponude i promocije turizma:
Muzejsko-turistički kompleks „ŠARGANSKA OSMICA“, Mokra Gora (https://zeleznicesrbije.com)
6.    Influenser/blogerBoris Radošević, Lutajući putnik
7.    Elektronski ili štampani medij za predstavljanje Srbije kao turističke destinacije
TV emisija „ŠARENICA“, RTS
ISTN širi prikaz dodele priznanja „Turistički cvet“ daje u rubrici Manifestacije
Na dodeli priznanja Husein Memić, Ministar turizma i omladine, najavio je da je u budžetu za 2023.godinu izdvojeno 822 miliona dinara za turističku infrastrukturu, da će biti podržani projekti izgradnje turističke marine na Srebrnom jezeru i spa-centra na Paliću (potpisan ugovor vredan 480 miliona dinara), da će Ministarstvo raditi više na jačanju kapaciteta turističke inspekcije u cilju suzbijanja sive ekonomije kao i da će turistički fokus biti na povratku kineskih turista. Marija Labović, direktorka TOS, istakla je poslednji izveštaj Evropske turističke komisije u kome se Srbija svrstava među zemlje sa najvećim porastom deviznog priliva od turizma i povećanjem broja inostranih noćenja u poređenju sa 2019. godinom.
Na dodeli priznanja Husein Memić, Ministar turizma i omladine, najavio je da je u budžetu za 2023.godinu izdvojeno 822 miliona dinara za turističku infrastrukturu, da će biti podržani projekti izgradnje turističke marine na Srebrnom jezeru i spa-centra na Paliću (potpisan ugovor vredan 480 miliona dinara), da će Ministarstvo raditi više na jačanju kapaciteta turističke inspekcije u cilju suzbijanja sive ekonomije kao i da će turistički fokus biti na povratku kineskih turista. Marija Labović, direktorka TOS, istakla je poslednji izveštaj Evropske turističke komisije u kome se Srbija svrstava među zemlje sa najvećim porastom deviznog priliva od turizma i povećanjem broja inostranih noćenja u poređenju sa 2019. godinom.
Dodelom priznanja "Turistički cvet", za koje je stiglo preko 95 kandidatura simbolično je zaokružena 2022. godina i odmah je, samim tim, počelo i  takmičenje za najbolje u turizmu Srbije za 2023.godinu
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA SRBIJE
☎ + 381 11 6557100
📧office@serbia.travel
💻 www.serbia.travel
JOŠ JEDAN KORAK NAPRED
Sagledavajući globalnu situaciju u turizmu na kraju 2022.godine Svetska turistička organizacija (UNWTO) procenjuje da je međunarodni turizam dostigao 65% nivoa od pre pandemije. Oko 700 miliona turista putovalo je u inostranstvo u prvih 10 meseci 2022.godine što je oko 133% više nego u istom periodu prethodne. U oporavku međunarodnog turizma prednjači Evropa koja beleži 477 miliona međunarodnih dolazaka u prvih 10 meseci 2022.godine (68% ukupnog svetskog broja) i time dostiže 81% nivoa pre pandemije. U okviru Evrope najbrži napredak imaju Zapadna (88%) i Južna mediteranska Evropa (86%).
Banjski centri Srbije, ISTN
Sa turističkim kretanjima u 2022.godini neke destinacije zabeležile su primetno povećanje prihoda od međunarodnog turizma i u tu kategoriju UNWTO u prvi plan stavlja Srbiju, Rumuniju, Tursku, Letoniju, Portugal, Pakistan, Meksiko, Maroko i Francusku. Ostala tržišta koja takođe imaju porast prihoda od turizma su Nemačka, Belgija, Italija, Sjedinjene Države, Katar, Indija i Saudijska Arabija. Snažan oporavak turizma ogleda se i u avio i hotelskoj industriji. Kapacitet vazdušnih sedišta na međunarodnim rutama dostigao je 62% nivoa iz 2019.godine dok je globalna stopa popunjenosti hotela 66%. I ovde prednjači Evropa sa nivoom popunjenosti od 77%
Komentarišući ove podatke Zurab Pololikašvili, Generalni sekretar UNWTO, zaključuje da
je „Oporavak evropskog turizma vođen snažnom potražnjom za regionalnim ili unutarregionalnim putovanjima, da se evropski putnici radije odmaraju bliže kući, da se više traže ekološki prihvatljivije destimacije, da mladi ljudi putuju sve više i da njihovi glasovi sada moraju biti vidljiviji u Evropskoj agendi za turizam 2030. Sudeći prema i globalnim i internim podacima Srbija je izgleda već na dobrom putu.
Informacije:
UNWTO
www.unwto.org
DESTINACIJE SA PREPORUKOM
Analizirajući afinitete domaćih turista koji pre svega idu u pravcu aktivnog odmora u prirodi, ali i upoznavanja tradicije i gastronomije, Internet Serbia Travel News, kao svojevrsna novinarska turistička patrola koja je tokom cele godine sa kolegama obilazila destinacije Srbije, predlaže šta posetiti, obići i videti u godini pred nama.
Kako je boravak na otvorenom najtraženiji oblik turističkog putovanja, naš predlog je Krstarenje rekama. „
KRSTARENJE DUNAVOM KROZ ISTORIJU“, koje obuhvata plovidbu do Kladova, izlet do kanjona reke Vratne i Rajačkih pimnica, boravak u Eko etno kompleksu Kapetan Mišin breg“, povratak do Beograda autobusom uz obilazak lokaliteta poput Lepenskog vira, Golubačke tvrđave i Viminacijuma, i plovidba „SAVOM DO VINČE i arheološkog lokaliteta „Belo brdo“, centra kulture koja je trajala preko 1.000 godina, doživljaji su koji se pamte. Dobar izbor je i poseta Specijalnom rezervatu prirode ZASAVICA, destinaciji „Glamping turizma“, ekološki zdravoj sredini sa maštovitom i raznovrsnom turističkom i gastronomskom ponudom. 
Za ljubitelje turizma na vojvođanski način, uz preplitanje kulture, istorije, sportskih aktivnosti, etno ponude i gastronomije, naš predlog je ruta
PUT SIRA I MEDA koja obuhvata naselja Žabalj, Čurug, Đurđevo i Gospođince, Golf terene u Žablju, i posete raznovrsnim domaćinstvima koja su otvorila vrata turistima. Pod naslovom “Predeo gde priroda grli istoriju” preporučujemo jednodnevni izlet kroz opštinu Pećinci, sa obilaskom atrakcija poput replike tradicionalne svinjarske kolibe u Donjem Tovarniku, najstarije očuvane seoske kuće u Sremu Aksentijevog konaka u Ogaru, Obedske bare, najstarijeg zaštićenog prirodnog dobra u Evropi, živopisnog sela Kupinovo i starog grada Kupinika.
Turistička organizacija Vojvodine odavno je prepoznala značaj vinskog turizma i za 2023.godinu osmislila je rutu Fruškogorska vinska šetnja – Fruška Walk & Wine“. Vinski turizam uz obilazak Rajačkih pimnica i sela Štubik, Smedovac, Rogljevo i Rajac, uz sve atrakcije Negotinske Krajine, godišnje je izbor oko 15.000 turista iz celog sveta.
Zdravstveni turizam na teritoriji opštine Kuršumlija pozitivan je primer spoja medicine i   savremenih wellness i spa sadržaja u Prolom i Lukovskoj banji, uz posete Đavoljoj varoši i Kopaoniku.
Kulturni turizam u našem izboru čine posete
ČAČKU sa Ovčarsko-kablarskim manastirimaprvoj nacionalnoj prestonici kulture 2023.godine, i NOVOG SADA, evropske prestonice kulture 2022.godine, uz šetnju Petrovaradinom i sa posetom Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Ova kombinacija čini da provedeno vreme ispuni i duh i telo.
Iako je turistička sezona 2022. u Srbiji bila znatno bolja od prethodne, oporavak turizma počiva na dugom štapu. A ima šta da se vidi, obiđe i proba. Preporučujemo!
Informacije:
Internet Serbia Travel News
+ 381 11 2434204, +381 63 8383955
📧 office@istnews.com
💻 www.istnews.com
VISINSKI POGLED
Zimska turistička sezona 2022/2023 na planinama Srbije počela je simboličnim “Ski openingom” na Kopaoniku (8.12.2022.). Skijališta Srbije su najveći broj noviteta i pripremila na ovoj planini te su za ovu sezonu osnežene staze teške kategorije Bela reka 1 i Bela reka 2, koje se spajaju u jednu i čine najdužu skijašku stazu u Srbiji (3,5 km) sa najvećom visinskom razlikom i najvećim visinskim nagibom. Celinu sa ovom stazom čini gondola Brzeće-Mali Karaman koja povezuje turističko naselje Brzeće sa centrom Kopaonika, planinom koja raspolaže sa 64 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje kao i sistemom za veštačko osnežavanje koji pokriva 97% skijališta. Skijališta Srbije su i Staru Planinu sa 13 km staza opremila gondolom, četvorosednom žičarom, ski liftovima, pokretnom trakom za decu i početnike, kao i sistemom za veštačko osnežavanje, i Zlatibor (Tornik), koji raspolaže sa šestosednom žičarom kapaciteta 3.000 skijaša na sat i 4 staze kompletno prekrivene sistemom za veštačko osnežavanje, sasvim stavila u funkciju pune zimske sezone. Bez obzira na vremenske uslove i količinu prirodnog snega, preko 100 dana najboljeg zimskog provoda i odlično pripremljenih staza na ovim planinama je zagarantovano.
Informacije:
JP „Skijališta Srbije“
+381 11 3117901
📧. direkcija@skijalistasrbije.rs
💻
. www.skijalistasrbije.rs
NA SKI CENTRE
Ski centar Stara planina, ISTN
Podsećamo da do kraja zimske sezone 2023.godine za ove centre važi popust od 5% na cenu ski karata isključivo kupljenim „online“ i plaćenim platnim karticama.
ISTN u dodatku daje Cenovnik za zimsku sezonu 2022/2023
SRBIJE
Skijaliste Kopaonik, ISTN
POŠTANSKA MARKA
I pored brojnih izazova sa kojima se suočava, pre svega odliva značajnog broja zaposlenih, Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) konstatovalo je da je 2022.godina bila uspešna za ceo turistički sektor imajući u vidu oporavak turističkog prometa koji se ogleda u velikom broju domaćih i sve većem broju inostranih turista. Proslavljajući 90 godina postojanja Georgi Genov, direktor HORES-a, udruženja koje u svom sastavu ima više od 400 privrednih društava – 168 hotela i drugih smeštajnih objekata, više od 220 restorana i drugih ugostiteljskih objekata za pružanje usluga hrane i pića, tri srednjoškolske i tri visokoškolske ustanove koje obrazuju kadrove za ugostiteljsku delatnost, kao i značajnije snabdevače ugostiteljsko-turističke privrede opremom, nameštajem, pićem i sitnim inventarom, kaže “Kao najveća poslovna mreža u oblasti ugostiteljstva, hotelijerstva i restoraterstva, HORES je važan partner u stvaranju turističkog proizvoda Srbije, kreiranju opšteg poslovnog ambijenta i privrednog i zakonskog okvira za poslovanje i razvoj. Razvoj turističke privrede značajno zavisi od njegove efikasnosti, spretnosti, iskustva, stručnih znanja, veština, usmeravanja saradnje učesnika, podrške inovativnim idejama, a HORES je pokazao da sve to ume i može“.
Proslavljajući jubilej, a sa asocijacijom na vreme pre interneta i mobilnih telefona, kada su se sa turističkih putovanja slale razglednice sa markama, ovo udruženje je uz podršku Pošte Srbije izdalo markicu sa motivom hotela „Starog zdanje“ u Aranđelovcu. Predstavljajući markicu turističkim novinarima (14.12.2022., hotel Falkensteiner) iz Pošte su saopštili da su “Pomažući promociju turizma zemlje želeli da skrenu pažnju na jedan od najstarijih hotela u Srbiji i hotelske kapacitete uopšte kao važne činioce u turističkoj ponudi, sa nadom da će taj hotel ubrzo biti renoviran i da će dobiti stari sjaj”.
PROMOVIŠE TURIZAM

Informacije:
Poslovno udruženje
hotelijera i restorana Srbije –
HORES
☎  +381 11 2642-341
📧
office@hores.rs
💻
  www.hores.rs
U SUSRET JUBILEJ
Naslovna
Na pragu nove godine Turistička organizacvija Vojvodine (TOV) najavljuje svoj jubilej – 20 godina postojanja i rada ove organizacije koja je svojim aktivnostima na domaćem i inostranom tržištu svakako doprinela da ovaj deo zemlje bude prepoznat kao atraktivna turistička destinacija. Tome idu u prilog i podaci da je u 2022.godini u Vojvodini, u odnosu na isti period prethodne godine, zabeležen porast broja dolazaka turista za 62,2%, broja noćenja za 29,7%, a broja dolazaka stranih turista za čak 124,8%. Sa osvrtom na ove rezultate Nataša Pavlović, direktorka TOV, ističe “Ponosni smo na činjenicu da se  turizam u Vojvodini više ne nalazi na nivou potencijala, kao što je to bio slučaj pre 20 godina, već danas govorimo o turističkim proizvodima koji su prepoznati kako od strane domaćih, tako i stranih turista”. Ona najavljuje da će u 2023.godni Vojvodina biti u znaku manifestacije Fruškogorska vinska šetnja „Walk&Wine2023“, koja objedinjuje vinski turizam i aktivni odmor, nastavka kampanje Vojvođanski ručak – neodoljivi ukusi ravnice, čiji je cilj brendiranje jedinstvene gastronomske ponude Vojvodine i koju prate štampano izdanje kuvara Vojvođanski ručak u kome se predstavlja tradicionalna vojvođanska kuhinja i web portal www.vojvođanskirucak.com, koji predstavlja objedinjenu bazu ugostiteljskih objekata na teritoriji Vojvodine u kojima se može probati autentična vojvođanska hrana.
Zaokružujući planove za 2023.godinu Nataša Pavlović kaže “Pred nama su brojni izazovi na polju unapređenja turizma Pokrajine, ali sinhronizovano delovanje svih činilaca, kako iz javnog, tako i iz privatnog sektora ključno je za povećanje kvaliteta turističke ponude i boljeg pozicioniranja Vojvodine kao turističke destinacije na širem turističkom tržištu”.
Turisticka ponuda Vojvodine, brosure
Dani Vojvodine, turisticka ponuda
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA VOJVODINE
+ 21 452910
📧 office@vojvodina.travel
💻 www.vojvodina.travel
U NOVU GODINU SA
NOVIM PROJEKTIMA
Prema podacima Sekretarijata za upravu – sektor statistike u prvih deset meseci ove godine Beograd je posetilo oko milion turista, 75% više nego prethodne. Najbrojniji gosti dolaze iz Rusije, Turske, Nemačke, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Slovenije, Indije i Grčke. Ovakvom porastu broja turista svakako su doprinele i aktivnosti Turističke organizacije Beograda (TOB) koja je na jednoj od najvećih konferencija u oblasti turizma Uzakrota Travel Summit u Turskoj proglašena (29.11.2022., Istanbul) za drugu vodeću turističku organizaciju, posle London & Partners (https://www.uzakrota.com/summit22/ ). Učestvujući na ovoj konferenciji, koja je okupila prekom 7.000 učesnika, profesionalaca u turizmu, aviokompanija, turoperatora, agencija i destinacija iz celog sveta, Miodrag Popović, direktor TOB, kaže “Sa još većim elanom ulazimo u nove projekte i aktivnosti. Budući da će nas od proleća 2023.godine godine, pored Istanbula i Ankare, spajati i direktan let sa Izmirom, očekujemo da će turistički promet između naše dve zemlje biti značajno veći“. Koliko su Beograd, Srbija i Balkan postali značajne turističke destinacije za turiste iz Turske, Evrope i sveta, pokazuje i najava da će se Uzakrota Balkan Summit 2023 održati baš u Beogradu.
Povećanju broja turista u Beogradu tokom praznika doprinose i programi
ZIMSKA BAJKA U BEOGRADU NA VODI (https://www.belgradewaterfront.com/sr/zimska-bajka/ ) i BEOGRADSKA ZIMA ( https://www.beograd.rs/lat/gradske-aktuelnosti/1798885-beogradska-zima-2023/ ). Oba programa obuhvataju brojne događaje i atrakcije i traju do 15.januara 2023.godine.
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA BEOGRADA
☎ +381 11 3625060

📧
tobsekretarica@tob.rs
💻
www.tob.rs
NAGRADA TURISTIČKIH
Plaketa FIJET Srbija, postuhmno dodeljena Slavku Jovanovicu, ISTN
Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu „FIJET Srbija“, deo Svetske federacije turističkih novinara i pisaca u turizmu („FIJET International“), čiji je cilj promovisanje turizma zemalja članica, pa samim tim i Srbije, i koje je osnovano pre 10 godina sa ciljem promocije, razvoja i unapređenja turizma, kulture, istorijskih vrednosti, tolerancije i mira, posebno promocije Srbije kao turističke destinacije, ali i promocije profesionalnih novinarskih standarda u turizmu, na svojoj redovnoj godišnjoj Skupštini (21.12.2022.) novouspostavljenu novinarsku nagradu “Milorad Rajčević”, koja nosi ime po prvom Srbinu na čijoj vizit-karti je pisalo samo “Svetski putnik”, i koji je za više od tri decenije putovanja šest puta obišao ceo svet, posthumno je dodelilo Slavku Jovanoviću, novinaru Radio Beograda, preminulom prethodnom predsedniku FIJET-a.
Domačini godišnje Skupštine
FIJET-a bili su Turistička organizacija Loznice (https://togl.rs), ovogodišnji dobitnik nagrade Turističke organizacije Srbije Turistički cvet”, i naučno-obrazovni i kulturni centar “Vuk  Karadžić“ u Tršiću (https://okcvukkaradzic.edu.rs/). Turistički novinari i poslenici u turizmu, članovi FIJET Srbija, obišli su centar Loznice, Banju Koviljaču i Tršić, rodno mesto Vuka Karadžića. Posebno je zanimljiva bila poseta etno kompleksu „Azbuka“ u Tršiću, ovogodišnjem kandidatu za nagradu “Turistički cvet”, koji je izgrađen od isključivo tradicionalnih materijala, osmišljen tako da svoje goste vrati u dodir sa prirodom i u kome se degustira hrana spravljena po autentičnim, tradicionalnim receptima domaćina iz ovog kraja.
Na svečanosti na kojoj je novinarsku nagradu “Milorad Rajčević” primila porodica preminulog kolege, Snežana Perić, direktorka Turističke organizacije grada Loznice, dodelila je priznanja "Turistička patrola" zaslužnima za doprinos promociji i razvoju turizma ovog kraja u 2022.godini i najavila nove aktivnosti i projekte u 2023.godini. Čestitamo!
Informacije:
F.I.J.E.T.
📧
contact@fijet.net
💻  www.fijet.net
NOVINARA FIJET SRBIJA
BALKAN TRAVEL – VRNJAČKA BANJA
U saradnji sa Opštinom Vrnjačka Banja i Turističkom organizacijom Vrnjačke Banje peti broj dvojezičnog (srpsko/engleski) turističkog magazina Balkan Travel posvećen je ovoj izuzetno posećenoj destinaciji Srbije. Na 180 strana kroz slike i tekstove izdavač Red Press predstavlja Vrnjačku Banju kao jedno od najboljih lečilišta u ovom delu Evrope, mesto koje može da ispuni očekivanja i najzahtevnijih turista, priča o istoriji i tradiciji od rimskih imperatora pa sve do današnjih dana, opisuje najbolje spa i wellness centre, preporučuje kuda na izlet, otkriva gde je najbolji provod, kakav je značaj mosta ljubavi i daje još mnogo korisnih informacija za turiste koji se upute u ovom pravcu.
Na predstavljanju magazina u Beogradu (12.12.2022., Hotel Moskva) Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, posebno je istakao „Da smo postali regionalni centar turizma dokazuju velike investicije u Vrnjačku Banju i veliki broj noćenja. Ove godine očekujemo oko million i četiri stotine hiljada noćenja, čime ćemo biti apsolutni rekorderi banjskog turizma u Srbiji. U Vrnjačku Banju je u poslednjih četiri do pet godina uloženo više od 200 miliona evra privatnih investicaija, što znači da su prirodni potencijali naše opštine prepoznati kao mesto koje okuplja brojne investitore”.
Đurović je najavio planove i investicije za 2023. godinu od kojih je kao ključnu izdvojio izgradnju gondole na trasi od centra Vrnjačke Banje do planine Goč dugačku 7,1 kilometar. U partnerstvu sa porodicom Đoković radovi na gondoli treba da počnu sredinom godine. U planu su i završetak tunela koji se gradi ispod Crkvenog brda kao i multimedijalnog prostora koji će odslikavati istorijat Vrnjačke Banje. U partnerstvu sa kompanijom Zepter Banja će dobiti heliodrom a nastavlja se i izgradnja zatvorenog akva parka koji će biti jedan od najvećih u Regionu.
Ovaj broj turističkog magazina Balkan Travel, za koji govore brojne poznate ličnosti iz sveta umetnosti, novinarstva, biznisa i sporta, i u kome Novak Đoković objašnjava zašto je odlučio da uloži u Vrnjačku Banju, može se nabaviti na kioscima širom Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.
Informacije:
Red Press – Izdavač časopis
Balkan Travel
☎ +381 11 22 407

📧
office@balkanmt.com
💻 www.balkanmt.com
SOKOBANJA – NAJPOSEĆENIJE ZELENO SRCE SRBIJE
Subvencije u vidu turističkih vaučera date za razvoj domaćeg turizma dale su dobre rezultate tako da je Vlada Republike Srbije u svom predlogu budžeta za 2023. godinu opredelila sredstva za 100.000 vaučera za odmor u zemlji. Po podacima Ministarstva turizma i omladine svaki treći podeljeni vaučer iskorišćen je protekle godina u Sokobanji tako da je ova destinacija, sa preko 700 kategorizovanih ugostitelja koji su u sistemu vaučera, po broju realizovanih vaučera na prvom mestu u Srbiji.
U Sokobanji, koja poziva turiste sloganom „Dobrodošli u Sokobanju, zeleno srce Srbije gde se kiseonik oseća u vazduhu“, ova zimska sezona počela je novim programom koji objedinjuje spa i wellness ponudu turskog amama u centru grada, kojim upravlja Specijalna bolnica „Sokobanja“ i najmodernijeg spa centra u hotelu „Sunce“. Zimske čarolije Sokobanje, koja prednjači u Srbiji po prosečnoj dužini boravka turista (5,2 dana), upotpunjuju atrakcije poput klizališta i sankališta, a sve je začinjeno, kako poručuju iz Turističke organizacije Sokobanje, gastronomskim  specijalitetima kraja. Izleti, koje su u prolećnom periodu napravili turistički novinari do planina Rtanj i Ozren, sela Vrmdža i Vrmdžanskog jezera, Sokograda i ostalih atrakcija se podrazumevaju. 
Informacije:
TURISTIČKA ORGANIZACIJA
SOKOBANJE

☎ + 381 18 833988
📧
office@tosokobanja.rs
💻 www.tosokobanja.rs