Dubrovnik

Sa koferom kroz svet

GRAD KOJI NIKOGA
NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM

Smešten na krajnjem jugu Hrvatske, opružen duž neverovatno plavog Jadranskog mora, Dubrovnik je sigurno najpoznatiji biser hrvatskog turizma koga je svojevremeno pisac Džordž Bernard Šo opisao rečima “Oni koji traže raj na zemlji, moraju doći u Dubrovnik”. Stare gradske zidine, sa tornjevima iz 15. veka, okružuju istorijsko središte grada koje je 1979. godine proglašeno zaštićenim spomenikom Svetske baštine UNESCO-a. Idealno lociran pod imenom Ragusa od 12. veka bio je bogata i moćna republika koja je u 16. veku čak imala ogromnu flotu trgovačkih brodova, ali ga 1667. godine ununištava razorni zemljotres. Ipak, grad se obnavlja i danas blista u svoj svojoj lepoti i raskoši.
U tom i takvom Dubrovniku Turistička zajednica Dubrovnika ugostila je novinare iz Srbije, predstavljajući ga kao poželjnu turističku destinaciju koju je World Travel Award u 2011. godini nominovao u nekoliko kategorija od kojih su najvažnije “Vodeće evropsko turističko odredište” (24.000 kreveta, 43 hotela, privatni smeštaj, hosteli, kampovi, vezovi u ACI marini Miho Pracat, čarter brodovi) i “Vodeće evropsko odredište za kružna putovanja” (2010. godine Dubrovnik je posetilo oko 960.000 gostiju sa brodova na kružnim putovanjima).
Ljubazni domaćini upoznali su novinare iz Srbije sa ovim gradom koji turistima pruža nebrojene mogućnosti od uživanja u šetnjama Stradunom, zidinama i jezgrom starog grada, penjanja uspinjačom na brdo Srđ sa kojeg se vide gotovo sva Elafitska ostrva (grčki elaphos-jelen, oblik koji poprimaju posmatrani iz vazduha), obilaska Trstenog i Stonskih zidina, posete i degustacije vina u Đurovića špilji ispod same uzletne piste aerodrome Ćilipi, opuštanja u hladovini Konavoskih dvora uz pršut, koziji sir i domaće belo i crno vino,  puštanja na volju čulima kroz gastronomsku  ponudu u nekom od restorana pout “Nautike” podno Lovrijenca, panoramskog restorana na Srđu, “Orsana” na Gružu, “Klarisi” na Stradunu ili “Vile Korune” u Stonu, sa specijalitetima od plodova mora, specijalno kamenica, ribe, torte od rogača i drugih đakonija.

Vekovima je Dubrovnik bio mesto koje su posećivali trgovci, istraživači, putnici namernici, putopisci  te je 1897. godine i podignut Grand hotel Imperial kao prvi luksuzni moderni hotel sa svim blagodetima savremene civilizacije. Današnji turisti imaju šansu da sa još više hedonizma koriste prednosti luksuznih hotela poput “Ville Dubrovnik”, “Importanne”, “More”, “Argentine”, “Excelsiora”, “Hiltona”, “Radisson blu-a”,
“Admirala”, “Kazbeka” i  drugih, u kojima se cene kreću od nekoliko destina do nekoliko hiljada eura dnevno po osobi,  ali i mogućnost da za 200 eura nedelju dana borave u privatnom smeštaju sa 3*,  hrane se u izabranom restoranu, da obilaze muzeje i zidine i voze gradskim prevozom.

U svakom slučaju, bilo da Dubrovnik dožive kao još jednu izuzetnu atrakciju na krstarenju Mediteranom, ili kao Džordž Bernard Šo “Raj na zemlji”, Dubrovnik je svakako grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim i u toj činjenici treba uživati otvorenog uma i punim čulima.

Turistička zajednica
grada Dubrovnika


+385 20312019
office@tzdubrovnik.hr
www.tzdubrovnik.hr
TOP 10 DESTINACIJA

1. Gradske zidine sa tvrđavama
Jedna od najočuvanijih fortifikacija Evrope dugačka 1.940 metara koja obuhvata 5 tvrđava: Minčetu- simbol odbrane Dubrovnika, Bokar, Sv. Ivana, Lovrijenac i Revelin-najpoznatija mesta odvijanja “Dubrovačkih letnjih igara”, 16 kula i bastiona.

2. Tvrđava Lovrijenac
Simbol slobode Dubrovnika nad čijim ulazom stoji poznati natpis: NON BENE PRO TOTO LIBERTAS VENDITUR AURO (Ni za sve blago sveta ne prodaje se sloboda), danas je letnja pozornica pre svega za dela Vilijama Šekspira.

3. Stradun
Najpoznatije šetalište, najšira i najlepša gradska ulica nastala krajem 9. veka, sa Onofrijevom fontanom, zvonikom sa satom izgrađenim 1444. godine, gotsko-renesansnom palatom Sponzom koja je do danas sačuvala svoj prvobitni izgled i Orlandovim stubom sa likom srednjevekovnog viteza.

4. Crkve
Najpoznatije su barokna Crkva sv.Vlaha, posvećena dubrovačkom zaštitniku -svetom Vlahu, mala zavetna Crkva sv. Spasa pored Franjevačkog samostana u kome se nalazi najstarija apoteka osnovana 1317. godine, Dubrovačka Katedrala, koja je u svom prvobitnom obliku građena od novca koji je priložio engleski kralj Richard Lavlje Srce, Crkva svetog Dominika, u kojoj je Ticijanova slika koja predstavlja zaštitnika Dubrovnika sv. Vlaha, sv.Mariju Magdalenu i anđela Rafaela.

5. Trgovi
Marina Držića, Ivana Gundulića i Ruđera Boškovića.

6. Ostrvo Lokrum
Prema legendi baš je na Lokrumu spas od brodoloma našao Richard Lavlje Srce kada se 1192. godine vraćao iz Krstaškog rata. Danas ga zovu “Ostrvo zaljubljenih”.

7. Trsteno
Smešteno dvadesetak kilometara istočno od Dubrovnika poznato je po istoriji, Arboretumu – jedinstvenoj zbirci sredozemnih i egzotičnih vrsta biljaka i fontani sa baroknim Neptunom.

8. Elafitska ostrva
Od 13 Elafitskih strva samo su tri naseljena – Koločep, Lopud i Šipan.

9. Brdo Srđ
Srđ je visok 413 m i do njega, tvrđave Imperial i šanse da se kao na dlanu sagleda cela panorama Dubrovnika i ostrva vodi savremena uspinjača.

10. Gradska luka i Lazareti
Lazareti, istorijsko mesto obrane od kuge u Dubrovačkoj Republici, danas su mesto za razne art i craft radionice, pozornicu i čuvene restorane.