Kovačica

Turističke destinacije

MESTO SA SLIKE

Tamiš je ravničarska reka ukupne dužine 359 km, od čega se 241 km njenog toka nalazi u Rumuniji, a 118 km u Srbiji. Izvire u severnom delu rumunskih Karpata, prolazi kroz ceo Banat i kod Pančeva se uliva u Dunav. Ploveći Tamišem “Internet Serbia Travel News” uplovljava u opštinu Kovačica.

U jugozapadnom delu Banata, 13 km od Tamiša, 27 km od Pančeva i 47 km od Beograda, tu gde je pre 200 godina bila kovačnica u kojoj su potkivani konji, niklo je naselje Kovačica, naširoko poznati centar naivne umetnosti. Arheolozi su utvrdili da je na ovim prostorima, gde se 1802. godine naselila 141 porodica Slovaka protestantske veroispovesti, u prvom veku postojalo naselje.

Doseljenici iz prve polovine 19. veka doveli su svog popa i učitelja, zajednički sagradili objekat koji je bio podeljen na molitveni dom i školu, podigli sebi kuće i uspešno organizovali život u novoj sredini.

Mesta Uzdin i Padina poznata su po brojnim slikarima, revitalizaciji starih kuća i dobrim kolačima. U Debečjači su Etnografski muzej, bazen i  jezera na kojima sportski ribolovci i rekreativci mogu da se bave komercijalnim ribolovom. Sam Tamiš i njegova okolina predstavljaju omiljeno izletište meštana opštine Kovačica. Od prvih dana proleća, pa sve do početka jeseni obale Tamiša pune su izletnika, kampera i pecaroša. Sezona ribolova na šarana traje od 01.06. do 30.03., na soma 16.06. do 30.05., a na štuku 01.04. do 30.09.

Varoš Kovačica, mesto ušorenih ulica i fasada živopisnih boja, nalazi se na tromeđi između Pančeva, Zrenjanina i Vršca. Kovačicom dominiraju Galerija naivne umetnosti osnovana 1955. godine pri Domu kulture “3. Oktobar” i Internacionalni centar naivne umetnosti “Babka”. U okviru galerije se povremeno organizuju razni kulturni događaji, među kojima je najveći “Kovačički oktobar”, tradicionalna smotra  događaja iz života Slovaka u Vojvodini. Slavu Kovačičke škole naivnih slikara širom sveta su proneli Martin Jonaš, Zuzana Halupova, Jan Knjazovic, Martin Paluška i drugi.

Osim po slikarima, Kovačica je poznata i po graditelju violina Janu Nemčeku. Poseta njegovoj radionici podrazumeva i upoznavanje sa tehnikom ručnog pravljenja gudačkih instrumenata.

Danas su sva mesta u opštini Kovačica povezana dobrim asfaltnim putem te turisti koji posete ovaj kraj za desetak minuta stižu od jednog do drugog. A ima šta da se vidi i obiđe.

U Idvoru je Spomen-dom, muzejska zbirka i rodna kuća Mihajla Pupina, naučnika svetskog glasa koji je tu rođen.  Tokom svog višedecenijskog naučnog rada, pored ostalih otkrića, dao je i ogroman doprinos razvoju savremene telefonije.

Smeštajni kapaciteti su različiti. U privatnim kućama (3*) cena noćenja se kreće od 480 do 590 dinara a u novootvorenom poslovno-rekreativnom centru “Relax” noćenje sa doručkom staje 2.600 dinara.

Turistička organizacija Kovačice

+ 381 13 660460

took.marketing@gmail.com

www.took.org.rs